Projekt címe: Nemzeti Szívprogram: Kutatás és innováció az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség diagnosztikájában és terápiájában

Projektazonosító: NVKP_16-1-2016-0017

Támogatás összege: Teljes: 3.299.426.997 Ft, Semmelweis Egyetem: 2.611.854.181 Ft

Megvalósítás időtartama: 2016.12.01-2020.11.30

Támogatási intenzitás: 90,5%

Projektvezető: Prof. Merkely Béla

Szakmai vezető: Prof. Ferdinandy Péter

Projekt honlapja: https://semmelweis.hu/varosmajor/kutatas/kardiologia/projektek/

Résztvevő partnerek:

  1. Semmelweis Egyetem (konzorciumvezető)

– Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

– Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet

– Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet

– Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet

  1. Twinmed Orvosi Rendszerek Kft.
  2. MEDISO Medical Imaging Systems Kft.
  3. PHARMAHUNGARY 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft.
  4. Neumann Projekt és Szervezési kft.

Projekt leírása:

A széles körben elérhető gyógyszeres és eszközös terápiás lehetőségek ellenére az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség hazánkban és az Európai Unióban is az egyik leggyakoribb halálok. Ezen egészségügyi mutatók javítása elsősorban a megelőzés hatékonyságának javításán keresztül érhető el. A Nemzeti Szívprogram célja a szív- és érrendszeri megbetegedések által okozott halálozás csökkentése innovatív, jövőbe mutató diagnosztikai és terápiás módszereken, szolgáltatásokon, fejlesztéseken keresztül. Ennek során interdiszciplináris (orvostudomány, informatika, fizika), szorosan integrált transzlációs (az alapkutatástól az epidemiológia kutatásig terjedő) kutatás-fejlesztési platformot hozunk létre a Semmelweis Egyetem és négy kiváló magyar vállalkozás (Mediso Kft, TwinMed Kft, Neumann Projekt Kft, Pharmahungary 2000 Kft) részvételével. A kutatásaink végpontja a klinikai gyakorlatban is hasznosítható, új személyre szabott megelőzést és gyógyítást segítő technológia megalkotása.

A Nemzeti Szívprogram három pillérét az újonnan létrejövő kutatási infrastruktúra, kutatási projektek és a piacon hasznosítható termékek és szolgáltatások képezik. A Semmelweis Egyetemen működő vezető kardiovaszkuláris kutatócsoportok együttműködésével őssejtes diagnosztikai és terápiás eljárások, „multiomikus” személyre szabott kardiovaszkuláris rizikóbecslés és diagnosztika, új típusú eszközös szívelégtelenség-terápiák kidolgozása és új gyógyszer-targetek azonosítása valósul meg. Az új terápiás (szívkatéter), diagnosztikus (új PET/CT technológia), szolgáltatás (mesterséges intelligencián alapuló új kardiológiai és radiológiai leletező platform) prototípust fejlesztünk.