Mesterséges intelligencia alapú strukturált szív CT leletező rendszer

Kedvezményezett neve:

Neumann Medical Kft.

Semmelweis Egyetem

Projekt címe:     Mesterséges intelligencia alapú strukturált szív CT leletező rendszer

Szerződés támogatási összege:  195 661 864 Ft

Támogatás mértéke %-ban:        77,74%

Projekt tartalmi összefoglalója:

A Semmelweis Egyetem újabb csúcstechnológiai ipari együttműködési projektet kezdett az izraeli Arineta és a Neumann Medical Kft. -vel közösen. A technológiai transzfert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-Fejlesztési Együttműködési Pályázat keretei között (kódszám: 2019-2.1.10-TÉT-IL) összesen 195 661 864 Ft támogatásban részesítette.

A projekt során több lépcsőben mesterséges intelligencia alapú strukturált szív-CT leletező rendszer jön létre. Első munkafázisban integrált koszorúér-CT leletező klinikai munkaállomás szoftver kerül létrehozásra, mely a leletezés munkafolyamatába integrálva biztosítja egyszerre a radiológiai képek kiértékelését és a látott elváltozások strukturált leírását, amelynek végeredménye a klinikai lelet. Emellett a látott eltérések és a leírt klinikai elváltozások összekapcsolásra kerülnek, így minden leírt elváltozás megfeleltethető pontosan az adott radiológiai felvétel adott részéhez, amely alapján a radiológus meghozta szakvéleményét. Az újonnan létrehozott szoftver segítségével egységessé váló munkafolyamat, a képi elemek kiértékelése és a leletezéshez szükséges adatgyűjtés egyszerre történik ezáltal jelentős időmegtakarítást eredményezve.

A második lépcső során olyan mesterséges intelligencia platform jön létre, mely optimális környezetet biztosít az orvosi képek mesterséges intelligencia alkalmazásával történő elemzésére. A résztvevő egészségügyi intézményektől gyűjtött adatok a központi adatplatformba anonimizáltan feltöltve biztosítják a mesterséges intelligencia betanítását. A platform nyújtotta lehetőségeket kihasználva prototípus rendszer fejlesztése történik mely döntéstámogató rendszerként az új szív-CT képek automatikus elemzését követően segítséget nyújt az koszorúér-plakkok és -szűkületek azonosításában. A rendszer megteremti a lehetőségét, hogy a későbbiekben teljes értékű, automatikus, mesterséges intelligencia alapú leletező rendszerek kerülhessenek létrehozásra.

 

Projekt megvalósításának kezdete           2020. január 1

Projekt tervezett befejezési dátuma        2021. december 31.

Projekt azonosító száma                             2019-2.1.10-TÉT-IL-2019-00001

 

Cégadatok

Név                                     Semmelweis Egyetem

Cégjegyzékszám               329804

Adószám                            15329808-2-42

Székhely                             1085 Budapest, Üllői út 26.