A Semmelweis Egyetem nyerte el a „Legjobb Női Munkahely 2020” címet a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség által meghirdetett pályázaton. Adonicsné Püski Kata rektori kabinetvezető-helyettes az elismerés kapcsán hangsúlyozta, az egyetem vezetése tudatosan figyel és tesz azért, hogy munkavállalói képesek legyenek összehangolni a munkából adódó kötelezettségeket a magánéleti feladatokkal. Emellett kiemelt prioritású célkitűzés a kifejezetten nőket célzó programok kidolgozása is.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Legjobb Női Munkahely” pályázatot, amelynek célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl alkalmazásuk gazdasági szükségszerűségére. A 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Semmelweis Egyetem érdemelte ki az első helyezést.

„A Semmelweis Egyetem mindamellett, hogy történelmi védjegy és márkanév, a kilencezer főt meghaladó munkavállalói létszámával Magyarország egyik legtekintélyesebb munkáltatója is. Legfontosabb értéke a Semmelweis Polgárok közössége; hiszen ők emelik ezt az intézményt hazánk és a régió egyik legmeghatározóbb oktató, kutató és betegellátó egyetemévé. Ekképpen az egyetemi vezetés elkötelezett abban az irányban, hogy segítse a munkavállalóit a szakmai és a magánéleti kiteljesedésük összehangolásában” – mondta Adonicsné Püski Kata rektori kabinetvezető-helyettes.

Ennek kapcsán felidézte, a 2018. évi rektori program egyik kiemelten hangsúlyos eleme volt, hogy a Semmelweis Egyetem olyan hely legyen, ahol a családokat támogatják, a gyermekvállalást elismerik.

A kabinetvezető-helyettes rámutatott, a munkavállalók megbecsülésének csupán az egyik alkotóeleme a megfelelő anyagi és erkölcsi elismerés, ezért az egyetem kiemelt figyelmet fordít a dolgozók életminőségét nagyban meghatározó munkahelyi környezet kialakítására is. Szakmai elismerésük és karrierjük támogatása mellett elemi fontosságú olyan munkakörülmények biztosítása, amely elősegíti a családalapítás és gyermeknevelés munkavállalással történő flexibilis összeegyeztetését.

A Semmelweis Egyetem két óvodát működtet, ahol több, mint 40 gyermek számára tudnak ellátást biztosítani, emellett pedig lehetőség van a 3-7 év közötti központi idegrendszeri sérült (CP-s) sajátos nevelési igényű, valamint enyhén sérült gyermekek ellátására is.

„A klinikai oktatási tevékenységeket már a szülési szabadság és a gyermekgondozási időszak mellett is támogatni szeretnénk, hiszen így a szakmai kompetenciák elvesztése kevésbé jelentkezik. Többek között ennek előmozdítása céljából folyamatban van annak biztosítása, hogy legyenek elérhető bölcsődei helyek, illetve gyermekmegőrzési lehetőségek a szülést követő 3. évnél hamarabb munkába visszatérő nők gyermekei számára.” – összegezte Adonicsné Püski Kata.

„A járvány időszaka alatt is kiemelten fontos cél volt a dolgozók gyermekei felügyeletének megszervezése, amely az első hullám alatt pilotként kiválóra vizsgázott. Így a járvány harmadik hullámában is kiválóan megoldotta az egyetem az óvodás-kisiskolás korú gyermekek felügyeletét, az online oktatás feltételeinek biztosításával” – részletezte a kabinetvezető-helyettes. Hozzáfűzte, az egyetem az iskolai tanítás nélküli időszakokban gyermekfelügyelettel és táborok szervezésével tervezi segíteni a munkavállalókat, illetve iskolakezdési támogatást is biztosít minden évben.

Az intézmény legtöbb szervezeti egységében megvalósul a kismamákkal, és a gyermekgondozás miatt éppen otthon lévő édesanyákkal történő kapcsolattartás. Törekednek őket involválni az egyetem életébe, meghívást kapnak a rendezvényekre, amelyeken igény szerint biztosított a gyermekfelügyelet.

A családbarát program keretében számos egyéb szolgáltatás érinti a női munkavállalókat, ilyen többek között a Szociális Krízis Alap, a jogsegélyszolgálat, a mentális egészséget támogató programok, illetve a Semmelweis Kártyával igénybe vehető egészségügyi és egészségprevenciós szolgáltatások, kedvezmények, melyek köre folyamatosan bővül.

A Semmelweis Egyetem dolgozóinak 70 százaléka hölgy, ennek megfelelően a női alkalmazottak karrier-család együttesének harmonizálása, a Családbarát Egyetem és családbarát munkahely megteremtése kiemelt prioritású az intézményben

– ismertette a kabinetvezető-helyettes.

„Az egyetemi vezetés törekvése kifejezetten nőket célzó programok kidolgozása is. Ennek részeként összeállításra kerül egy édesanyákat és leendő édesanyákat segítő program, amely a házasságkötés-családtervezés időszakától egészen a születendő gyermekek iskolás éveinek végéig hivatott támogatni a Semmelweis-es kolléganőket. Emellett a Családbarát Egyetem Program keretein belül jövőben női vezetőképző programot indítunk, amelynek tematikája kidolgozás alatt van. Természetesen mindezek mellett figyelembe vesszük a folyamatban lévő elégedettségi felmérés eredményeit is, a munkavállalói igényekhez alkalmazkodva alakítjuk a Családbarát Egyetem Program útját.” – vázolta fel a jövőre vonatkozó terveket a kabinetvezető-helyettes.

Horváth Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.