Támogatási kérelem száma: TKP2020-IKA-09

Kedvezményezett: Semmelweis Egyetem

Támogatott Tématerület címe: Tématerületi Kiválósági Program 2020 (2020-4.1.1-TKP2020) Nemzeti Kihívások Alprogram TERÁPIÁS CÉLÚ FEJLESZTÉS

Támogatási összeg: 368 717 000.- Ft

A tématerületi kutatás szakmai vezetője: Dr. Ferdinandy Péter

Megvalósítás időszaka (kezdete – vége): 2020.08.01-2021.07.31.

A Program támogatása lehetőséget nyújthat arra, hogy növeljük Terápiás célú fejlesztés tématerülethez kapcsolódó kutatói munkaidő ráfordításunkat, melyet új kutatók felvételével, illetve kutatók más tématerületekről való bevonásával kívánjuk elérni.

A tématerülethez kapcsolódó nyertes pályázatainkból több nagy eszköz beszerzése, „core facilitások” kiépítése valósulhatott meg, mely köré épülő innovatív kutatások sikerességéhez a megfelelő kutatói kapacitás elengedhetetlen fontosságú.

Szakmai célok:

A tématerület célja a szív- és érrendszeri megbetegedések által okozott halálozás csökkentése innovatív, jövőbe mutató diagnosztikai és terápiás módszereken, szolgáltatásokon, fejlesztéseken keresztül. Ennek során interdiszciplináris (orvostudomány, informatika, fizika) mégis szorosan integrált transzlációs (az alapkutatástól az epidemiológia kutatásig terjedő) kutatás-fejlesztési platformot hozunk létre a Semmelweis Egyetem és nemzetközi tapasztalattal is rendelkező magyar vállalkozások részvételével. A kutatásaink eredménye a klinikai gyakorlatban is hasznosítható, új személyre szabott megelőzést és gyógyítást segítő technológia megalkotása. A kutatások része az állatkísérletek végzése, melyhez egy állatház felújítását és egy in vivo imgaing laboratórium kialakítását tervezzük, mely egység a HCEMM szakmai programjában is nevesítve van, mint kutatócsoportot befogadó infrastruktúra. A SE Nagyváradtéri Elméleti tömbjében lévő, felújításra tervezett állatház és laboratórium korszerűsítésével modernizálhatjuk a preklinikai vizsgálatokat. Olyan, az EU standardok szerinti core facilitas kialakítását tervezzük, amely vonzó kutatói infrastruktúrát kínál egyetemünk kutatóinak, de külföldön dolgozó kutatók hazahívását is elősegítheti. Hosszú távon lehetőséget nyújt olyan piacképes szolgáltatások kialakítására, amely elősegíti a hazai és nemzetközi üzleti jellegű együttműködések számának növelését, a meglévő kapcsolatok erősítését is.