2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00367

A projekt címe: Mesterséges intelligencián alapuló orvosi döntéstámogató eszköz fejlesztése, preklinikai és klinikai validálása precíziós onkológiai ellátás számára

Kedvezményezett neve: Oncompass Medicine Hungary Kft., Dél-Pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézet, Semmelweis Egyetem

A szerződött támogatás összege: 633 648 171 Ft.

A projekt célja:

(a) a RealTime Oncology Treatment Calculator piaci igényekre épülő komplex fejlesztése és validálása

(b) a precíziós onkológiai területen szinergikus tudásmegosztásra és interdiszciplináris kutatóműhelyi kooperációra épülő hosszútávú együttműködés kialakítása orvosegyetem (SE) kutatóhelyként működő kórház (DPC) és a hazai orvosi biotechnológiai vállalkozás (OCM) részvételével, mely folytonosan fenntartható innovációs láncot hoz létre.

Az SE Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetében- mint az egyetem és az ország egyik legsikeresebb, nemzetközi publikációkban leggazdagabb intézetében – a projekt során molekuláris onkofarmakológiai munkacsoport jön létre. A daganatellenes gyógyszerek kutatása, fejlesztése, hatásmechanizmusának vizsgálata, új célpontok azonosítása az egyik leggyorsabban fejlődő terület a farmakológiában. A projektben az SE farmakológiai vizsgálatokhoz in vitro modellként használható daganat sejtvonalakat szerez be. Az OCM meghatározza a sejtvonalak molekuláris profilját és az algoritmusok segítségével prediktálja gyógyszerérzékenységüket. Az SE a predikciókat validálja profilerációs és citotoxicitási mérésekben.

A DPC az ország legnagyobb onko-hematológiai központja, és jelentős központja a gastroenterológiai és emlődaganatok onkológia ellátásának is.

Az OCM első lépésben nemzetközileg ismert interpretációs rendszerekhez és adatbázisokhoz hasonlítja a Calculator által végzett elemzés eredményeit.

A projekt során elkészül a döntéstámogató eszköz első verziójának piacképes, diagnosztikai eszköz verziója. A projekt során kialakított együttműködési rendszer lehetővé teszi az eszköz folyamatos továbbfejlesztését is az OCM, SE, DPC együttműködésében. A projekt eredményeképpen egyre versenyképesebbé válik az OCM és ez több export bevételt eredényez. Javul a DPC-ben és a többi hazai intézményben a betegek ellátása. A projekt klinikai vizsgálatokat vonz a DPC-be. Az OCM egyre több kutatót alkalmaz, akik az SE-n végeznek, ez vonzóbbá teszi az SE diploma megszerzését, itthon tartja a kutatókat és külföldi diákokat vonz az egyetemre és az OCM-be.