Pacemakerrel és beültetett defibrillátor eszközzel rendelkező betegek biztonságos telemetriás utánkövetése és gondozása

Tématerületi kutatás vezetője: Prof. Dr. Merkely Béla Péter

Támogatási összeg: 653 762 000 HUF

Projekt azonosítója: TKP2021-NVA-12

A projekt a Nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogram kibervédelem, információbiztonság, „big-data” kezelés, értékelés, elemzés, mesterséges intelligencia területén egészségügyi fejlesztést valósít meg. Célja, hogy egy országos telemetriás központ létrehozása, amely döntéselőkészítő információkkal és felügyeleti funkciókkal támogatja a pacemakerrel és beültetett defibrillátorral (CIED eszközökkel) rendelkező szívelégtelenségben szenvedő betegeket ellátó centrumok tevékenységét. A projekt célja, hogy olyan telemonitoring rendszert hozzon létre, amely mind orvosszakmai, mind informatikai szempontból magas színvonalú, biztonságos és képes ellátni e betegek távmonitorozását, illetve mesterséges intelligencia alkalmazásával folyamatosan fejleszti az ellátási protokollt.

A projekt keretében a Semmelweis Egyetemhez integrált országos hatókörű Telemetriás Központ jön létre, amely képes fogadni és feldolgozni a különböző gyártók beültetett pacemakereiből és defibrillátoraiból beérkező adatokat, illetve a klinikai rendszerekből klinikai adatokat. A tervek szerint a projektben 800 betegeket követnek folyamatosan és az értékelt adatok alapján a Telemetriás Központ azonnali információval látja el a beteg ellátásában résztvevő valamennyi szolgáltatót, elsősorban a Pacemaker és ICD centrumokat, de képes az alapellátás szereplőit is bekapcsolni a folyamatba. A háziorvosok, illetve a területi pacemaker centrumok végzik el a szükséges beavatkozásokat. Az integrált rendszer folyamatosan követi a diagnosztikai és terápiás indikátorokra vonatkozó standard ellátási folyamat teljesülését és a a gépi tanulás módszerét alkalmazva folyamatosan fejleszti a kiindulási ellátási protokollt. A korábbi betegadatokat felhasználva értékelik a rendszer eredményességét, hogy mennyiben képes növelni a túlélést, illetve csökkenteni az akut keringési szövődmények miatti kórházi felvételeket, illetve a járóbeteg ellátás igénybevételét.

A projekt eredményeként egy, a magyarországi egészségügyi rendszerben unikális, de nemzetközi szinten is kimagasló információbiztonságú és elemzési kapacitású telemetrián alapuló beteggondozási rendszer jön létre, amely várhatóan jelentősen javítja a beültetett eszközökkel rendelkező szívelégtelen betegek prognózisát.