Projekt címe: Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium 

Projekt azonosító száma: RRF-2.3.1-21-2022-00003

Projekt célja röviden: Új prevenciós, diagnosztikai, terápiás eljárások fejlesztése 

Konzorcium vezetője: Semmelweis Egyetem

Konzorciumi tagok:

Szegedi Tudományegyetem

3DHISTECH Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság

Neumann Medical Korlátolt Felelősségű Társaság

PHARMAHUNGARY 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt összköltsége: 5 670 176 720.-Ft

Támogatás mértéke: 96,12 %

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Semmelweis Egyetem

4 950 000 000 Ft

0 Ft

4 950 000 000 Ft

Neumann Medical Kft.

   150 000 000 Ft

 37 500 000 Ft

   187 500 000 Ft

PHARMAHUNGARY 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft.

   149 999 999 Ft

 32 676 721 Ft

   182 676 720 Ft

Szegedi Tudományegyetem

     50 000 000 Ft

0 Ft

50 000 000 Ft

3DHISTECH Fejlesztő Kft.

150 000 000 Ft

150 000 000 Ft

300 000 000 Ft

A Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium Projekt (NKL Projekt) − a Nemzeti Szívprogram közvetlen folytatásaként (https://semmelweis.hu/innovacio/palyazat/hazai-tamogatott-projektek/nemzeti-szivprogram/; https://semmelweis.hu/varosmajor/kutatas/kardiologia/projektek/) − 2022. március 1 és 2026. február 28 között a Széchenyi Terv Plusz program keretein belül valósul meg. Az öt tagból álló konzorciumi együttműködés a tagok kutatás-fejlesztési szellemi és fizikai erőforrásainak összehangolásával azon dolgozik, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok forradalmian új szemléletét kutassa és annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki.

A NKL Projekt 3 kutatási pillérre épül, amelyek mindegyike alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy hazánk lakossága a szív és érrendszeri megbetegedések számának csökkentésén keresztül hosszabb, és idős korban is egészséges − minőségi − életet élhessen. A projekt várható eredményeként új kardiovaszkuláris egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programok kerülnek majd kidolgozásra.

A „Klinikai – epidemiológiai program” során az új eljárások implementációs lehetőségeit a bizonyítékokon alapuló indikátor rendszer alkalmazásával a Semmelweis Egyetemen belül megvalósuló kohorsz vizsgálatban (Semmelweis Study) fogjuk tesztelni. Ezen vizsgálatba ágyazódnak be a program segítségével kialakítandó Egészséges Öregedésért Program kardiovaszkuláris kutatási programjának vizsgálatai. A program az iszkémiás szívbetegség és a szívelégtelenség előfordulásának és halálozásának csökkentését célzó innovatív szűrési, diagnosztikai és terápiás módszerek, szolgáltatások és termékek kutatását és fejlesztését fogja végezni. A Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium klinikai−epidemiológiai programjainak részeként feltérképezi a COVID-19 fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait is, multimodális klinikai és részletes utánkövetéssel. Tervezzük a BUDAPEST Upgrade CRT nemzetközi klinikai vizsgálat lezárását, melynek eredményei alapján új szakmai irányelvek kerülnek kidolgozásra.

Az „Innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztések” pillérben új gyógyszertámadáspontok felderítését és meglévő gyógyszerek újrapozícionálását végezzük. A beteg szívizomszövet gén- és fehérje-expressziós mintázatának elemzése integratív, hálózatelméleti és mesterséges intelligencia alapú rendszerek fejlesztésével és alkalmazásával fog történni, melynek eredményeként új gyógyszertargetek kerülnek beazonosításra, valamint gyógyszer újrapozícionálási fejlesztések kerülnek megvalósításra. A program fontos elemei: in vitro kardiovaszkuláris platformok kidolgozása, mikroRNS alapú farmakoterápiás megoldások továbbfejlesztése, kardio-onkológiai vizsgálatok, RNS alapú hálózatos molekuláris bioinformatikai gyógyszerfejlesztést támogató szoftverek piacra vitele és gyógyszerbiztonsági fejlesztések.

Az „Innovatív orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése” során az extracelluláris vezikula alapú diagnosztikai- és terápiás hatás-markerek és mérési módszerek beazonosítása és validálása fog megtörténni. A „Big data” hálózatos elemzésekhez használt, strukturált leletezést támogató szoftverek továbbfejlesztése szintén a program egyik eleme. Bevezetésre kerül továbbá a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt és a hozzá kapcsolódó szoftver. 

Az NKL Projekt kutatási eredményei döntő mértékben hozzá fognak járulni az evidenciákon alapuló kardiovaszkuláris egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programok kidolgozásához, segítve azon cél elérését, hogy az ország lakossága hosszabb és idős korban is egészséges életet élhessen. A program interdiszciplináris és transzlációs jellege garantálja, hogy sikeresen valósítja meg a bizonyítékokon alapuló, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási és halálozási gyakoriságának csökkentésére alkalmas innovatív betegségmegelőzési, szűrési, diagnosztikai és terápiás eljárások kidolgozását. A program eredményei hozzájárulnak innovatív magas gazdasági hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások nemzetközi piacra töréséhez, ezáltal segítve a hazai gyógyszer-biotechnológiai iparág fejlődését.

Az NKL Projekt szakmai vezetője: Prof Dr. Merkely Béla Péter rektor (Semmelweis Egyetem)

További információért forduljon bizalommal Dr. Szigeti Gyula Péter innovációs igazgatóhoz, központi projekt menedzsment vezetőhöz

e-mail: szigeti.gyula@med.semmelweis-univ.hu

Az NKL Projekt saját weboldalának kialakítása jelenleg folyamatban van, kérjük látogasson vissza később! Addig is szíves türelmét kérjük.