Nemzeti Szívprogram

Nemzeti Szívprogram: Kutatás és innováció az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség diagnosztikájában és terápiájában

  • Kedvezményezett neve: Semmelweis Egyetem, Pharmahungay 2000 Kft, Mediso Imaging Kft, Twinmed Kft, Neumann Medical Kft.
  • Projekt címe: Nemzeti Szívprogram: Kutatás és innováció az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség diagnosztikájában és terápiájában

  • Szerződés támogatási összege: 3.299.426.997 Ft

  • Támogatás mértéke %-ban:  90,50%

Projekt tartalmi összefoglalója

A széles körben elérhető gyógyszeres és eszközös terápiás lehetőségek ellenére az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség hazánkban és az Európai Unióban is az egyik leggyakoribb halálok. Ezen egészségügyi mutatók javítása elsősorban a megelőzés hatékonyságának javításán keresztül érhető el.

A Nemzeti Szívprogram célja a szív- és érrendszeri megbetegedések által okozott halálozás csökkentése innovatív, jövőbe mutató diagnosztikai és terápiás módszereken, szolgáltatásokon, fejlesztéseken keresztül. Ennek során interdiszciplináris (orvostudomány, informatika, fizika), szorosan integrált transzlációs (az alapkutatástól az epidemiológia kutatásig terjedő) kutatás-fejlesztési platformot hozunk létre a Semmelweis Egyetem és négy kiváló magyar vállalkozás (Mediso Kft, TwinMed Kft, Neumann Projekt Kft, Pharmahungary 2000 Kft) részvételével. A kutatásaink végpontja a klinikai gyakorlatban is hasznosítható, új személyre szabott megelőzést és gyógyítást segítő technológia megalkotása.

A Nemzeti Szívprogram három pillérét az újonnan létrejövő kutatási infrastruktúra, kutatási projektek és a piacon hasznosítható termékek és szolgáltatások képezik. A Semmelweis Egyetemen működő vezető kardiovaszkuláris kutatócsoportok együttműködésével őssejtes diagnosztikai és terápiás eljárások, „multiomikus” személyre szabott kardiovaszkuláris rizikóbecslés és diagnosztika, új típusú eszközös szívelégtelenség-terápiák kidolgozása és új gyógyszer-targetek azonosítása valósul meg. Az új terápiás (szívkatéter), diagnosztikus (új PET/CT technológia), szolgáltatás (mesterséges intelligencián alapuló új kardiológiai és radiológiai leletező platform) prototípust fejlesztünk.

Projekt befejezési dátuma: 2020. november 30
Projekt azonosító száma: NVKP_16-1-2016-0017

 

Menedzsment/Résztvevők

  • Projektvezető: Prof Merkely Béla
  • Projektvezető helyettes: Dr. Maurovich-Horvat Pál, Dr. Radovits Tamás
  • Vezető kutatók: Prof Merkely Béla, Dr. Földes Gábor, Dr. Kékesi Violetta, Dr. Kosztin Annamária, Dr. Kovács Attila, Dr. Maurovich-Horvat Pál, Dr. Radovits Tamás,  Dr. Sax Balázs,  Dr. Vágó Hajnalka
  • Projektmenedzser: Ocsovszky Zsófia
  • Projektmenedzser asszisztens: Murár Ildikó

 

Kiemelt sajtómegjelenések

Médium Dátum
MTVA MA REGGEL- Interjú Prof Merkelyvel           23/03/17
Hegyvidék Televízió – Interjú Prof Merkelyvel 25/03/17
Magyar Hírlap: “Nemzeti Szívprogram az egészségért Gyökeresen új terápiákat fejleszthetnek ki az új magyar kutatás résztvevői” 24/03/17
ECHO TV Híradó 25/03/17
Kossuth rádió- Napközben. Vendég: Prof. Ferdinandy Péter 06/04/17

TELJES PUBLIKÁCIÓ LISTA MEGTEKINTÉSE

 

 

 

 

Piramis Projekt

Semmelweis Egyetem Piramis Projekt

Klinikánk is részt vesz a Semmelweis Egyetem Piramis Projektjében, melynek célja a “Tudományos ismeretterjesztés és tehetséggondozás a tudásalapú társadalomért”.

 

Híd Projekt

Semmelweis Híd Projekt

A Semmelweis Híd Projekt megvalósítása során olyan elismert hazai és külföldi szakembereket, fiatal kutatókat, kollaborációs partnereket, vállalkozásokat magába tömörítő nemzetközi innovatív kutatói team jön létre, amely hosszútávon fenntartható interdiszciplináris együttműködések kialakításával lehetővé teszi egy újszerű alapkutatási projekt végrehajtását, nemzetközi kutatás-módszertani tapasztalatok adaptációját a cardiovascularis betegségek területén.