2020-2.1.1-ED-2022-00198

A projekt címe: „Celluláris és humorális immunválasz vizsgálata SARS-CoV-2 fertőzésen átesett, illetve védőoltásban részesült rheumatoid arthritises betegek körében”

A projekt megvalósításához megítélt vissza nem térítendő támogatás összege összesen: 28 320 000 Ft

A projekt részletes szakami tartalma, célja és a főbb feladatai:

A rheumatoid arthritis (RA) krónikus, szisztémás, ismeretlen eredetű, autoimmun megbetegedés, ami elsődlegesen a kéz-, és a lábízületeket érinti. Ezen elváltozások eredményeképpen ízületi fájdalom, mozgáskorlátozottság alakulhat ki, klasszikusan szimmetrikus gyulladásos polyarthritis képében. Ismert, hogy az autoimmun betegségekben az egészéges populációhoz képest nagyobb a SARS-CoV-2 infekció veszélye.

Számos klinikai vizsgálat igazolta a különböző SARS-CoV-2 elleni védőoltások hatékonyságát. Nagyszámú kutatás bizonyította, hogy a fertőzött betegek szervezetében kialakuló humorális immunválasz mellett a specifikus T-sejtes immunválasz képes kontrollálni a vírusreplikációt és ezáltal csökkenteni a betegség súlyosságát. A keletkező anti-spike (S) és anti-nukleocapsid (N) IgG antitestek védelmet biztosítanak a fertőzés ellen a fertőzést követő legalább 6 hónapban. Mind a lezajlott fertőzést, mind a védőoltást követően a humorális és a sejtes immunválasz együttes értékelése jó képet adhat arról, hogy milyen mértékű a védelem.

A kutatás során a celluláris és humorális immunválaszt vizsgálják a SARS-CoV-2 fertőzésen átesett, illetve védőoltásban részesült RA-s betegek körében.

A kutatási program eredményei felhasználhatók a rheumatoid arthritis és a fertőzés összefüggéseinek felismerésére, a betegség együttes komplikációinak megelőzésére, a betegek egyensúlyi állapotának fenntartására.