Balassagyarmati Egészségfejlesztő Program

A Balassagyarmati Egészségnevelő Program egy kortárs oktatáson alapuló interaktív, digitáliselemeket is tartalmazó személyes készségfejlesztő program a Semmelweis Egyetemen.

Kortárs oktatáson alapul, mert a kis korkülönbség miatt a diákok könnyebben tudnak azonosulni a fiatal oktatók által prezentált szempontokkal.
Interaktív, mert a személyes attitűdök és a motiváció szintjén történő beavatkozás csak személyesbevonódás esetén történhet meg.

Digitális elemeket is tartalmaz, mert a 21. század új oktatásmódszertant követel meg. Készségfejlesztő, mert célja a személyes döntéshozatal fejlesztése, az egészségesebb életmód választására való képesség támogatása. Egészségnevelési témáink: Elsősegély, dohányzás, sport, étkezés, biztonságos szexualitás(fogamzásgátlás, asszertivitás, STD-k elleni védelem), alkohol, drog és egyéb tudatmódosítók,
mentális egészség, infekció kontroll (oltások, kézmosás, antibiotikumok), felelős családtervezés.

A programhoz egy, hazai környezetben úttörőnek mondható kutatás kapcsolódik, melynek célja az intervenciók hatékonyságának mérése. A kutatási eredményeket az elkövetkező hónapokban tesszük
közzé.

Balassagyarmati Bekerüléstámogató Program

Fiatalosság, lendület, elköteleződés, jövőtervezés, ifjúság-fókusz.

Ezek a szavak jellemzik a 2019 őszén induló Balassagyarmati Egészségnevelő Program új részelemét, a Balassagyarmati Bekerüléstámogató, ‘Egyetemi Utad’ Programot, másnéven a BEK-et.

A program célja, hogy a Balassagyarmati 11-12. osztályos tanulók tisztában legyenek saját képességeikkel és lehetőségeikkel, hogy tudatosabb, jobban átgondolt döntéseket tudjanak hozni jövőjükkel és a további tanulmányaikkal kapcsolatban.

Az Bekerüléstámogató program az élménypedagógia módszerére épül mind a saját, mind az önkéntesekkel és a gyermekekkel való munkánkban. 

“Azt tanultam magamról, hogy bármire képes vagyok, ha kitartok és hiszek benne…”