Transzlációs kutatások és innováció az iszkémiás szívbetegség és társbetegségei diagnosztikájában és terápiájában

Tématerületi kutatás vezetője: Prof. Dr. Ferdinandy Péter

Támogatási összeg: 1 400 000 000 HUF

Projekt azonosítója: TKP2021-EGA-23

A Terápiás célú fejlesztés tématerületen (szakmai vezető: Prof. Dr. Ferdinandy Péter, intézetvezető egyetemi tanár, tudományos és innovációs rektorhelyettes) a következő főbb általános célokat tűztük ki:

  1. Új terápiás célú kutatásfejlesztési projektek klinikai transzlációjának és piacra vitelének elősegítése, KFI vállalkozásokkal szoros együttműködésben, az igen sikeresen zárult „FIKP Terápiás fejlesztés tématerület” projectünk folytatásaként
  2. nemzetközi kiválóság támogatása:

– hazai és külföldi PhD hallgatók és fiatal kutatók maximális bevonása és finanszírozása a támogatás segítségével, MD-PhD és a Kooperatív PhD programban való részvétel facilitálásával.

– HCEMM kutatócsoportok működéséhez való hozzájárulás és együttműködések bővítése

– Nemzetközi együttműködések, kutatócsere bővítése további bővítése,

  1. Core facilitások karbantartása és új eszközök beszerzése, szinergiában az SE Science Park létesítésének terveivel

Főbb tevékenységek, elérni tervezett eredmények:

A jelen projectben a korábbi kiválósági „Terápiás fejlesztés tématerület” project folytatása mellett új elemeket emeltünk be. A jelen project elsősorban a kardiovaszkuláris megbetegedésekhez (a leggyakoribb népbetegség) társuló metabolikus betegségek, mint a hiperlipidémia, a metabolikus szindróma, az elhízás, a cukorbetegség (diabetes mellitus) megelőzésében és terápiájában alkalmazható kutatásfejlesztési projecteket céloz meg, 6 egyetemi kutatóintézet és kutató klinika bevonásával. A projectben új célkitűzés jelenik meg, a hiperlipidémia talaján kialakuló pancreas betegségek terápiás fejlesztése, melyek cukorbetegséghez is vezetnek igy közvetlenül visszahatna a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, továbbá a Covid-19 és egyéb fertőző betegségek többszervi elváltozásainak modellezése. A jelen projectben a KFI projectek mérhető sikerei mellett különös figyelmet fordítunk a kutatói utánpótlás és nemzetközi kiválóság nevelésre, ezzel erősítve a nemzetközi kutatói és ipari kapcsolatainkat. A PhD hallgatók transzlációs kutatásokba való bevonását az újonnan létesített Transzlációs Medicina Központ bevonásával.

A program megvalósítását a Semmelweis egyetem 6 intézete és klinikája valósítja meg szoros együttműködésben. A Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetben a mikroRNS-mRNS hálózat elfogulatlan elemzését követően új hiperkoleszterinémia – miRNS-indukált jelátviteli útvonalváltozásokat azonosítunk, és terápiában alkalmazható microRNS molekulákat azonosítunk. Az immun-onkológiai gyógyszerek okozta szívizomgyulladás és érelmeszesedés mechanizmusát, és ezek kivédési lehetőségeit is vizsgáljuk. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján fejlesztjük a humán szív biobankot, mely elengedhetetlen a transzlációs kutatásokhoz, melyeket a legmodernebb multi omikai és őssejt alapú kutatások egészítenek ki. A kardiális reszinkronizációs terápia (CRT) fejlesztését végezzük szívelégtelen betegek kezelésére széles nemzetközi kollaborációban. A Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetben a hyperlipidémia hatását vizsgáljuk a terápiás célból fejlesztett nanorészecskék célba juttatására. Különböző terápiás nanorészecskék funkcionális „rakományának” (cargojának) sejtbe juttatása tekintetében összehasonlító vizsgálatot végezzünk normo- és hyperlipidémiás körülmények között. Elsőként vizsgáljuk párhuzamosan a különböző terápiás nanorészecskéket (az AAV részecskéket, az mRNS alapú COVID vakcinák esetében is alkalmazott lipid nanopartikulákat és az extracelluláris vezikulákat), és kölcsönhatásukat a hyperlipidémiás lipoprotein részszecskékkel. A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben új fehérje-alapanyagokból készülő helyreállító eszközöket fejlesztünk mesterséges szövetek céljára. Ezeket az új anyagokat a hasnyálmirigy-gyulladáshoz, veleszületett és szerzett súlyos szívbetegségekhez, és a COVID-betegséghez egyaránt köthető érrendszeri mikro-gyulladásos folyamatok diagnosztikájára és egy antioxidáns terápia kifejlesztésére alkalmazzuk. A pancreas központban alapkutatási és laborkísérletek eredményeire épülve három humán klinikai vizsgálatot terveztünk amik beavatkozási pontjai kivédhetik a gyulladás következtében kialakuló szívelégtelenséget és halált. Az orálbiológia intézetben biomarkereket azonosítunk nyálból, amelyek kardiovaszkuláris kórképekben nagy találati aránnyal jelezhetik a kórkép kialakulását és lefolyását. Fertőzéses kórképekben elemezzük a gazdasejtek és a mikrobák interakcióját, a védelmi mechanizmusokban szerepet játszó fehérjéket, amelyek a fertőzéseken túl  gyulladásos kórképekben is új terápiás lehetőségeket nyithatnak meg. Olyan mikroeszközt fejlesztünk, amely preventív és terápiás céllal alkalmazható parodontitis kezelésében.