A kutatóhely a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája. A pályázatban a klinika 12 kutatója szerepel, közülük 11-en tudományos fokozattal (PhD vagy MTA doktora) rendelkeznek. A kutatásokban természetesen részt vesznek rajtuk kívül a klinika más munkatársai is. A tevékenység 5 fő kutatási téma köré szerveződik:  Perifériás idegrendszeri kutatócsoport (tudományos vezetője Dr. Arányi Zsuzsanna); Neuroepidemiológiai és stroke kutatócsoport (tudományos vezetője Dr. Bereczki Dániel); Neurodegeneratív kórképek kutatócsoportja (tudományos vezetője Dr. Kovács Tibor); Neuroimmunológiai kutatócsoport (tudományos vezetője Dr. Simó Magdolna); Mozgászavar kutatócsoport (tudományos vezetője Dr. Tamás Gertrúd). A saját területén mindegyik kutatócsoport rendszeresen publikálja eredményeit nemzetközi folyóiratokban, részt vesz a PhD képzésben és nemzetközi kooperációs kutatásokban, többek között nemzetközi klinikai farmakológiai vizsgálatokban is. A kutatások elsősorban klinikai, patológiai, epidemiológiai és ellátásszervezési kérdésekre fókuszálnak a neurológia különböző területein.

A kutatócsoportok eredményeit nemzetközi publikációk ismertetik. Ebből a szempontból 2018. május 16. nevezetes dátum: a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája társszerzőségével ezen a napon jelent meg egy-egy stroke tanulmány a világ két legrangosabb orvosszakmai folyóiratában, a New England Journal of Medicine-ben és a Lancet-ben.

A kutatócsoportok részt vesznek a gyógyszeripar által szervezett és saját kezdeményezésű vizsgálatokban, melyek új terápiás beavatkozások, diagnosztikus módszerek és gyógyszerek kifejlesztését célozzák. Az elmúlt 5 év során több mint 50 vizsgálatban működtünk közre a stroke, a demenciák, a mozgászavarok, a sclerosis multiplex és a fejfájások területén, a Semmelweis Egyetem számára több mint 100 millió Ft bevételt eredményezve. A mozgászavarok területén egy benyújtott szabadalommal rendelkezünk.

Az Intézet támogatásban részesített pályázatai:

1./ Nemzeti Agykutatási Program (2 nyertes pályázat)

2./ MTA Támogatott Kutatócsoportok pályázata

3./ A centrális hatású izomrelaxáns hatóanyaggal folytatott gyógyszertechnológiai, farmakológiai és klinikai vizsgálatok (konzorciális pályázat)

4./ European Cooperation in Science and Technology: Implementation Research Network in Stroke Care Quality

5./ Felsőoktatási és tématerületi kiválósági pályázatok

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján az elmúlt 5 év során átlagosan évente 2 PhD fokozatszerzés történt, 3 pályázatot nyertünk el egyenként 100 M Ft vagy nagyobb, és 5 pályázatot 10-80 M Ft közötti értékben. AZ MTMT alapján évente átlagosan 30 közleményünk jelent meg, évente 100 fölötti kumulatív impakt faktorral. Ezt a teljesítményt természetesen a következő évek során is szeretnénk folyamatosan tartani.