A Semmelweis Egyetem megújult arculatú weboldala a zsűri egybehangzó döntése alapján nyerte el Az Év Honlapja címet oktatás kategóriában. A verseny ünnepélyes díjátadóján Kovács Eszter kommunikációs és rendezvényszervezési igazgató és Sági Zenina szerkesztő vették át az elismerést az egyetem képviseletében.

A Magyar Marketing Szövetség 17 évvel ezelőtt indult Év Honlapja pályázatára a digitális marketing minden területéről lehetett jelentkezni, 25 kategóriában összesen 200 weblap nevezett. Az egyetem honlapja oktatás kategóriában indult el a versenyen, és a szakmai zsűri döntése nyomán egyhangúlag nyerte meg a díjat. A vizuális elemeket tekintve értékelési szempont volt a konkrét célnak megfelelő vizuális megjelenés, a jól áttekinthető struktúra, illetve a korszerű felhasználóbarát felületek alkalmazása, a zsűri az értékelésben külön kiemelte a Semmelweis Egyetem honlapjának letisztult megjelenését és a navigáció logikus felépítését.

A semmelweis.hu arculata idén tavasszal, mintegy egyéves tartalmi és megjelenésbeli tervezést követően újult meg. Az arculatváltás fő célja az volt, hogy átlátható navigációval, struktúrával segítse a központi weboldalra, valamint az egyetem több mint 200 alhonlapjára érkező, évi közel másfél millió látogató naprakész tájékozódását, bármilyen eszközön. A letisztult, időtálló, de modern és dinamikus nyitólappal a 250 éves múltra visszatekintő egyetem egyszerre képviseli a tradíciót és az innovációt – mondta el Sági Zenina, a központi honlaprendszer szerkesztője, a projekt vezetője. Az egyetemi honlapok látogatói célcsoportja nagyon heterogén: a leendő és jelenlegi magyar, illetve külföldi hallgatók mellett a betegek és hozzátartozóik, az egyetem partnerei, érdeklődő laikusok és nem utolsó sorban az egyetem munkavállalói mind könnyen és gyorsan szeretnének tájékozódni az egyetem, valamint az egyes szervezeti egységek (pl. klinikák, intézetek) honlapjain, ezért fontos, hogy a weboldalak megjelenése ezt a tájékozódást minél jobban segítse – tette hozzá.

Kovács Eszter igazgató hangsúlyozta, hogy a végeredményt csapatmunkával sikerült elérni. Az új arculatot a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (KRI) terveztette meg külsős partner bevonásával. A grafikai tervet és az azt megelőző funkcionális felülettervezést, az ún. drótváz készítést az fps ecosystem készítette el analitikai elemzéseket és tartalomauditot követően. A tervezési szakasz utolsó harmadában vontuk be a karokat, fontos szempont volt ugyanis, hogy a tradicionális és az új, fiatal karok vezetői is tudjanak azonosulni az új szerkezettel és megjelenéssel – tette hozzá. Az elkészült dizájnt az egyetem felső vezetésének jóváhagyásával az Informatikai Igazgatóság Szolgáltatásfejlesztési Osztályán dolgozó webmester, Váczi Imre ültette át a már meglévő technikai rendszerre. Az új arculati sablont először az egyetem központi magyar nyelvű honlapjain láthatták a látogatók idén májusban.

Az arculati tervezés és technika mellett számos új tartalom is készült a megújult külsejű honlapra – ismertette Kovács Eszter. A nyitó oldali képváltó statikus tartalmai közé például egyetemtörténeti érdekességeket gyűjtöttek össze a KRI munkatársai „Legek az egyetemen” címmel, a „Miért a Semmelweis?” oldalon pedig az egyetem hallgatóival készült rövid fotó- és videóriportokat lehet megtekinteni, de az új felületen mutattuk be először a 2017-ben készített egyetemi imázsfilmet is. A megújult honlap minél pontosabb és esztétikusabb illusztrálása érdekében az egyetemi fényképész, Kovács Attila számos új fotót készített, ami azért is jelentős eredmény, mert kevés hazai egyetem honlapján látni ennyi saját készítésű és ilyen kiváló minőségű stock képet – sorolta az igazgató.

Fontos, hogy egy nagy múltú intézménynek, mint a Semmelweis Egyetem olyan honlapja legyen, amely megfelel a 21. századi elvárásoknak, ezért az egyetem vezetése a kezdetektől támogatta a weboldal megújítását – mondta dr. Szász Károly kancellár, aki kiemelte a KRI és az Informatikai Igazgatóság közötti példaértékű együttműködést a projekt kivitelezése során.

A központi honlap után a Dékáni Hivatalok honlapjai ősszel kapták meg az új dizájnt, az egyetem központi honlaprendszerében működő többi weboldal pedig folyamatosan áll át az új külsőre.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.