Konzorcium vezető: KREATÍV-FOGKLINIKA Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorciumi tag: Semmelweis Egyetem

 

Projekt címe:    Lágy szöveti minimál invazív sebészeti beavatkozások segítésére szolgáló rendszer

Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00240

 

Szerződés támogatási összege: 866 932 017 Ft

Projekt összköltsége: 1 274 926 601  Ft

 

Semmelweis Egyetemre jutó támogatási összege: 297 615 000 Ft

 

Projekt megvalósításának kezdete: 2022.05.01.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.28.

 

Projekt tartalmi összefoglalója:

A projekt célkitűzése olyan, a sebészet több területén használható minimálisan invazív sebészeti beavatkozást segítő rendszer kifejlesztése, amely kisebb megterhelést, gyorsabb gyógyulást segít elérni a betegek számára. A tervezett rendszer használatával rövidül a műtéti idő, növekszik a minimálisan invazív műtétek aránya, a precízebb eljárásokkal csökken a beavatkozás súlyosságának mértéke. Csökken a szövődmények száma, rövidül a kórházban töltött idő, ezáltal csökkennek az egészségügyi, egészségbiztosítási kiadások. Az onkológiai betegek műtéti kezelésében, ahol a lehető legfontosabbak a fenti szempontok és a legmagasabbak a kiadások, különösen jelentős segítséget nyújt majd a rendszer használata.

A sebészetben az elmúlt 20 évben a minimálisan invazív sebészetre helyeződött át a hangsúly. Ez a beavatkozás előnyös a betegeknek, azonban a sebész számára nagyobb kihívást jelent. Onkológiai beavatkozásoknál ez úgy jelentkezik, hogy a képalkotó diagnosztikával felfedezett, centiméter körüli elváltozások a beavatkozásoknál használt endo-, laparo-, thorakoszkópos eszközökön rendszerint nem láthatók, és hozzáférés hiányában nem is tapinthatók. Az elváltozások helyének megtalálására az intraoperatív képalkotás (pl. fluoroszkópia), vagy a műtét előtti CT vezérléssel történő dróthurkos jelölés használatos. Az intraoperatív képalkotás annak magas költsége miatt kevésbé elterjedt és a beavatkozás alatt korlátozza a beteghez való hozzáférést. A dróthurkos jelölés pedig nem biztosít elég pontos lokalizációt, behelyezése pl. a tüdő sebészetben kockázattal jár.

Kutatási célunk egy olyan rendszert létrehozni, amely lágy szöveti indikációkban mint az emlő, a hasnyálmirigy, a máj, a tüdő sebészete, az intraoperatív képalkotásnak megfelelő információt nyújt, egy költséges, bonyolult eszköz használatának igénybevétele nélkül, ugyanakkor a dróthurkos megjelöléshez képest több és pontosabb információval szolgál és emellett a csontos szöveteken már alkalmazott sebészeti navigációs rendszerhez hasonló hatékonysággal bír.

A sebészeti navigációs rendszer ötvözi a beteg megelőző orvosi kivizsgálása során képalkotó eljárással készített diagnosztikai felvétel adatait (CT, MRI), a műtéti beavatkozások elősegítésére szolgáló valamely eszköz helyéről származó információival. A megelőző orvosi kivizsgálás során készített diagnosztikai felvétel később is pontos adatokkal szolgál a csontszövet alkotta merev struktúrákról, mert azok megtartják alakjukat, de a lágyszövetek alakja és bennük az elváltozás helyzete változik. Az elmozdulás mérésével és a lágyszövet deformálódását leíró modell segítségével a korábbi diagnosztikai felvétel korrigálható, a beavatkozás helyére aktualizálható, ezáltal az új rendszer az intraoperatív képalkotáshoz hasonló információt nyújt de annak igénybevétele nélkül. Az elváltozás bejelölésével a korábbi diagnosztikai felvételen a rendszer többlet információt tud nyújtani a műtét során a most is használt jelölés helyett, annál egyszerűbb, előzetes beavatkozás- és kockázatmentes virtuális jelöléssel. Ez a megoldás nem csak leírást ad az elváltozás helyéről, hanem azt vizuálisan, a korábbi diagnosztikai felvételre vetítve mutatja annak helyét és kiterjedését. Emellett a műtét során a felvételre vetítve mutatja a sebész által használt eszköz aktuális helyzetét az elváltozáshoz képest. A fejlesztendő sebészeti navigációs rendszerrel és a hozzá kidolgozandó műtéti eljárások teljes protokolljával jobb műtéti eredményt lehet elérni, miközben a betegek műtéti terhelése is csökken. Különösen igaz ez amikor kisméretű elváltozásokat távolítunk el a parenchymás szervekből, például emlő, máj, hasnyálmirigy és tüdő műtétek során. Korábbi kísérleteinkből szerzett tapasztalataink alapján ezeken a területeken jelent a rendszer használata kiemelkedő értéket, ezért a kutatásunk is elsősorban ezekre a területekre terjed ki. A fejlesztett rendszert kis mintaszámú humán klinikai próba során teszteljük.

Új sebészeti navigációs rendszer, amely áttörést hozhat egyes daganatos betegségek kezelésében