Támogató:  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 

Keret program: KTIA_NAP_13 

Pályázat címe:Multifunkciós automatizált moduláris kognitív tesztapparátus beszerzése 

Kódszáma: KTIA_NAP_13-2-2017-0001 számú 

Időszak: 2017.03.01-2018.11.30.

Elnyert összeg:  33 820 341 Ft

Közbeszerzéssel beszerzett multifunkcionális moduláris kognitív tesztkészülék.

A projekt tárgya egy olyan nagy értékű műszer beszerzése volt, mely komplex tanulási feladatok elsajátítását illetve végrehajtását méri laboratóriumi rágcsálók saját tartóketrecében. A berendezés a NAP B kutatócsoport pályázati célkitűzést szolgálja egy olyan rágcsáló kognitív tesztrendszerben, amely az eddigieknél jobban jósolja meg a potenciális kognitív javító szerek klinikai hatékonyságát.

Az állatok viselkedésének a lakókörnyezetben történő sokoldalú vizsgálata hamarosan a hagyományos mérések mellett alapvető igénnyé fog válni. Egy tartódobozos rendszer előnyösebb a hagyományos tesztelési módszerekkel szemben, mivel az összetett kognitív feladatok betanulási ideje jelentősen lerövidíthető, az állatok ismerős környezetben oldják meg a feladatot, ami kevesebb stresszt jelent számukra, továbbá folyamatos megfigyelésük válik lehetővé akár több héten keresztül is. Lehetővé teszi újfajta, jó transzlációs értékkel és megfelelő áteresztőképességgel bíró kognitív modellek kidolgozását, továbbá együttműködési lehetőséget teremt más agykutató csoportokkal, amelyek fő vagy rész célkitűzése a kognitív funkciók vizsgálata.

A kutatási versenyképesség fenntartásához és fokozásához hozzájárul a készülék beszerzése, mivel a tartódobozban történő kognitív viselkedésvizsgálatok boom-ja előtt állunk, így az ilyen módszer alkalmazásával szerzett eredmények jobb lapokba közölhetőek le, valamint népszerűségük miatt a pályázatok elfogadási esélyét is növelik.

cof
sdr