RRF-2.3.1-2021 Nemzeti Laboratórium létrehozása, komplex fejlesztése
 

A nemzeti laboratóriumok a tudás átadás és a tudás csere olyan felértékelődő forrását képező tudásközpontok, melyek – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával- olyan hálózatokat képeznek, melyek célja, hogy az egyes, a nemzetgazdaság számára fontos szakterületeken kiemelkedő tudományos csomópontokká váljanak.

A Nemzeti Laboratóriumok Program ( https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/innovacios-okoszisztema/nemzeti-laboratoriumok) emellett a felfedező és a kísérleti megközelítésű kutatásoknak új, nemzetközi dimenzióját nyitó, együttműködésen alapuló, intézményesülő, dinamikus színterei is a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági, környezeti hasznosításának (tudástranszfer).

A Semmelweis Egyetem konzorciumvezetőként 1, konzorciumi tagként pedig 4 Nemzeti Laboratórium megvalósításában vesz részt.

  1. Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium (konzorciumvezető: Semmelweis Egyetem)

A Nemzeti Szívprogram (https://semmelweis.hu/innovacio/palyazat/hazai-tamogatott-projektek/nemzeti-szivprogram/) közvetlen folytatásaként megvalósuló Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium projekt 3 kutatási pillérre épül, melyek mindegyike ahhoz járul hozzá, hogy hazánk lakossága a szív és érrendszeri megbetegedések számának csökkentésén keresztül hosszabb, idős korban is egészséges –minőségi-  életet élhessen. A projekt várható eredményeként új kardiovaszkuláris egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programok kerüljenek majd kidolgozásra.

  1. Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (konzorciumvezető: Pécsi Tudományegyetem)

Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium két, a „Felnőttkori idegrendszeri zavarok” illetve az „Idegrendszeri fejlődési zavarok” programjának célja az idegrendszeri betegségek mechanizmusának megértése és gyógyításának módszertani javítása, illetve a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértése révén új diagnosztikai és intervenciós lehetőségek fejlesztése.

  1. Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium (konzorciumvezető: Szegedi Tudományegyetem)

Az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium arra törekszik, hogy létrehozza Magyarországon az adatokra és elemzésekre épülő döntéselőkészítések tudományos bázisát mind az egészségügy, mind a járványvédekezés, mind az ökológiai rendszerek területén.

  1. Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium létrehozása és komplex fejlesztése (MILAB) (konzorcium vezető: Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet)

A MILAB tevékenysége a gépi látás- és a természetes nyelvfeldolgozás fejlesztésére, a személyes adatok védelmét biztosító adatfeldolgozó technológiák kutatására, továbbá  a társadalmi hatások elemzése és alkalmazkodási/bevezetési módok fejlesztésére fókuszál direkt finanszírozások biztosítása útján.

  1. Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium (konzorcium vezető: Pannon Egyetem)

Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium az éghajlatváltozás jellemzőinek vizsgálata és az éghajlatváltozás elemeinek az emberi egészségre, természeti, gazdasági rendszerekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak tanulmányozása, továbbá a technológiai, gazdasági és társadalmi adaptáció területén végez kutatás-fejlesztési tevékenységet.