Bemutatás
Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
Elérhetőségek:
Tel.: 061/486-4820
Email: dietetika@se-etk.hu
Szoba: 39
A Tanszék feladata a dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek képzése, ez utóbbi a Szent István Egyetemmel közösen, a szakmai tárgyak oktatása, az ezzel járó feladatok koordinálása, az oktatással kapcsolatos szervezési munkák ellátása, a tantervi irányelvek kidolgozása, továbbfejlesztése. A dietetikus képzés elméleti és gyakorlati képzésének összhangját biztosítja a tanszék által megválasztott, évek óta jól bevált gyakorló helyek kiépítése, ahol a hallgatók a klinikai és élelmezésmenedzseri ismereteiket tapasztalt szakemberek irányításával mélyíthetik el. A színvonalas táplálkozástudományi szakemberképzés biztosítéka a magyar élelmiszer- és táplálkozástudomány, az élelmezéspolitika, az élelmiszergazdaság, valamint az élelmiszer-minőség és -biztonság jeles képviselőinek részvétele az oktatásban.
OKTATÁSI ÉS SZAKMAI PROFILOK
A tanszék munkatársai a felsorolt feladatok mellett az Egészségtudományi Kar valamennyi alapszakán ellátnak oktatási feladatokat táplálkozástudománnyal és dietetikával kapcsolatos témakörökben. A tanszék választható tantárgyakat hirdet az egyetem többi karának hallgatói részére is.
- Gondoskodik a végzett dietetikusok rendszeres továbbképzéséről;
- kiemelkedő hallgatókat bevonja a tanszéken folyó élelmiszer- és táplálkozástudományi kutatásokba;
- az Erasmus+ program keretében a hasonló profilú nemzetközi képzések hallgatói és oktatói csereprogramjában aktívan részt vesz;
- a különböző egyetemeken felsőoktatási intézményekben a táplálkozástudomány területén kutató PhD-hallgatók részére rendezett szakmai fórum lehetőséget biztosít tevékenységük bemutatására és tapasztalatcserére.
A tanszék oktatói részt vesznek és felelős vezetői funkciót látnak el számos, a dietetikához és a táplálkozástudományhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi szakmai és társadalmi szervezet munkájában [pl. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, European Federation of the Association of Dietitians (EFAD), Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTTT), International Union of Nutritional Sciences (IUNS), Federation of European Nutrition Societies (FENS), Szakmai Kollégium – Dietetika, humán táplálkozás tanács, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége].
A képzés fennállása óta több mint 2000 végzett dietetikus került ki az iskolánk falai közül, akik elsősorban terápiás dietetikusként, élelmezésvezető dietetikusként helyezkedhetnek el, emellett lehetőség van a prevencióban, az oktatásban, az élelmiszer- és táplálkozási kutatásokban, a sporttáplálkozás és a média területén is dietetikusi feladatok ellátására.
2009-től évente növekvő létszámban végeznek mesterképzésben okleveles táplálkozástudományi szakemberek, akik az egészség- és élelmiszertudományi ismereteik birtokában részt vehetnek az alkalmazott kutatásban, oktatásban, termékfejlesztésben, dolgozhatnak a prevenció és a közigazgatás egyes területein. A mesterszakon elsajátított kellő mélységű ismeretek alapján a végzettek alkalmasak tanulmányaik doktori képzés keretében történő folytatására.
Munkatársak
főiskolai tanár, tanszékvezető
docens
főiskolai docens
egyetemi adjunktus
tanársegéd
egyetemi docens
főiskolai tanár
főiskolai docens
főiskolai tanár
adjunktus
főiskolai tanár
tanársegéd
Ha hibás, vagy hiányzó adatot talál, kérjük jelezze szervezeti egységünk titkárságán.
A telefonkönyvben található adatok nem használhatók fel az 1995. évi CXIX. törvény szerinti kutatás és közvetlen üzletszerzés céljára.