Dietetikus
Ápolás és betegellátás alapképzési szak
8 félév, 240 kredit, nappali vagy levelező
Kiket várunk a képzésre?
Olyan továbbtanulókat várunk, akiket érdekel az egészség megőrzése, hisznek az egészséges életmódban, készek és nyitottak arra, hogy tudásukat másoknak is átadják, formálva ezzel a páciensek egészséggel kapcsolatos gondolkodását. Fontos az empátiás készség, kapcsolatteremtő képesség, az érzékszervi funkciók közül az ízek és a szagok iránti érzékenység. Azokat az érdeklődőket várjuk, akik fogékonyak a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre, amelyek szerepet játszhatnak az egészség megőrzésében, a betegségek gyógyításában, megelőzésében, az egészséges életmód kialakításában.
Főbb szakmai ismeretkörök
Élelmiszertudomány, élelmiszer és biokémia, ételkészítési technológia és kolloidika, egészségpedagógia, táplálkozástudomány, táplálkozás pszichológia, klinikai dietetika és orvostudomány, epidemiológia, élelmezési menedzsment, gyakorlati dietetika, élelmiszer és élelmezéshigiéne, táplálkozásegészségügy, élelmiszerismeret és technológia, dietetikusi hivatás, idegen szaknyelv.
Továbbtanulási lehetőségek mesterszakon
- Táplálkozástudományi
- Egészségügyi szociális munka
- Egészségügyi menedzser
- Egészségpolitika, tervezés és finanszírozás
- Egészségügyi tanár
Mit csinál egy dietetikus?
A dietetikus az emberi táplálkozás kérdéseivel foglalkozik. Ismeretekkel rendelkezik az egészséges táplálkozás, valamint az egészségtelen táplálkozás következtében kialakuló betegségek területén. Feladata a betegélelmezés megtervezése, az ételek elkészítésének irányítása, a tanácsadás, a kliensek betegségtípusának, illetve egyéni érzékenységének megfelelő étrend összeállítása. Fontos szerepe van a preventív és egészségtudatos életmódra való nevelésben.
Elhelyezkedési lehetőségek
- terápiás dietetikusként kórházakban, szanatóriumokban, egészségügyi és szociális intézményekben, gyógyszer és tápszergyártó cégeknél,
- élelmezési szakemberként, mint élelmezési menedzser a közétkeztetés különböző területein (bölcsőde, óvoda, iskola, munkahely, egészségügyi intézmények stb.),
- prevenciós feladatok ellátójaként az ÁNTSZnél, önkormányzatoknál, fitness és wellnessszalonokban, médiában,
- magánvállalkozóként.