Ápolás és betegellátás alapképzési szak

ÁPOLÓ SZAKIRÁNY

Munkarend: nappali vagy levelező
Képzési idő: 8 félév, 240 kredit

A felvételi eljárással kapcsolatos bővebb információk… 

Kiket várunk a képzésre?

Mindazokat, akiknek fontos, hogy segítő munkát végezzenek, akiknek az ápolás nem csak szakmát, de hivatást is jelent. Az ápolói munka elengedhetetlen alapja a fejlett empátiakészség, a türelem, kiegyensúlyozottság, kapcsolatteremtő készség és az etikus magatartás. Az ápolónak tudnia kell csapatban dolgozni, előny a jó alkalmazkodóképesség, állóképesség és a szervezőkészség.

Főbb szakmai ismeretkörök

Ápolási alapismeretek, ápolásetika, belgyógyászat és ápolástana, sebészet és ápolástana, szülészet-nőgyógyászat és ápolástana, aneszteziológia, intenzív terápia és ápolástana, csecsemő-gyermekgyógyászat és ápolástana, neurológia és ápolástana, pszichiátria és ápolástana, alapellátás, közösségi ápolás, onkológia és ápolástana, kisklinikumi ismeretek és ápolástana, szimulációs esettanulmányok.

Továbbtanulási lehetőségek mesterszakon

Mit csinál egy ápoló?

Az ápoló pályája hivatás, az egészség megőrzése, megóvása és a betegek gyógyítása érdekében végzett tevékenység. A kórházban a betegeket megfigyeli, folyamatosan figyelemmel kíséri szükségleteiket. Segít a betegnek az egészségi állapotával összefüggő információkat feldolgozni, megérteni. Részt vesz a betegségmegelőzésben, aktív segítője a beteg felépülésének, közreműködik a rehabilitáció folyamatában. Az ápoló kísérő feladatai a dokumentáció és az adminisztráció is. Az ápoló képes gondoskodó egészségügyi ellátást nyújtani minden korosztálynak, a koraszülöttektől kezdve az időskorú betegekig.

Elhelyezkedési lehetőségek

 • fekvőbeteg­-ellátásban,
 • járóbeteg szakellátásban,
 • körzeti közösségi ellátásban,
 • szociális szférában,
 • orvos­, gyógyszertár­ és kórházlátogatóként,
 • transzplantációs koordinátorként,
 • magánszolgáltatóknál.

Jelentkezés alapképzésre

Hivatalos felvételi menetrend (felvi.hu) →

A jelentkezés feltétele:

Érettségi bizonyítvány

Finanszírozási forma:

 • állami ösztöndíjjal támogatott
 • önköltséges (300.000 Ft/félév)
 • angol nyelvű egészségturizmus-szervező képzés esetén 220.000 Ft/félév idegen nyelvi hozzájárulás fizetendő finanszírozási formától függetlenül

Jelentkezési határidő:

 • 2024. szeptemberi kezdéssel hirdetett képzés esetén: 2024. február 15.

Jelentkezés módja:

Kizárólag elektronikusan jelentkezhetsz a www.felvi.hu honlapon az E-felvételi szolgáltatáson keresztül regisztráció után.

Megjelölt helyek száma:

Legfeljebb hat helyet jelölhetsz meg. Egy jelentkezési helynek számít, ha a jelentkezési hely csak a finanszírozási (állami ösztöndíjas, önköltséges) formában tér el.

Díjak:

Három képzés megjelölése díjmentes, minden továbbiért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.

Dokumentumok feltöltése:

Fel kell tölteni azokat a dokumentumokat, melyek a jelentkezéskor már rendelkezésedre állnak, a később kézhez kapottakat pedig 2024. július 10-ig. Az eredeti dokumentumokat a felsőoktatási intézményben a beiratkozás alkalmával kell bemutatnod, amely a hallgatói jogviszony létesítésének is a feltétele.

Érvényes a jelentkezés:

Ha az E-felvételiben nyújtod be és a jelentkezési űrlapot hitelesíted 2024. február 15-ig ügyfélkapun keresztül.

Fontos!

Az egész felvételi eljárás során rendszeresen figyeld a megadott e-mail fiókodat és az E-felvételi felületet.