Táplálkozástudományi mesterképzési szak
(A Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közös képzése)
4 félév, 120 kredit, levelező
Mi a képzés célja?
Olyan táplálkozástudományi szakemberek képzése, akik egészségügyi, élelmi szeripari és természettudományos szemléletük, tudásuk birtokában képesek a világszerte fokozódó igényeknek megfelelően:
- az egészségmegőrzés szempontjait is figyelembe vevő minőségi élelmiszerek, funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők, speciális tápszerek, gyógytermékek, gyógyhatású termékek fejlesztésére,
- magas szintű táplálkozástudományi kutató, tanácsadó, egészségnevelő munkára,
- az élelmiszerbiztonsággal és toxikológiai vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási rendszer kialakítására ágazatközi és társadalmi együttműködésben hazánkban és az Európai Unióban,
- a táplálkozástudomány legújabb eredményeit a gyakorlatban hatékonyan alkalmazni az elvárásoknak megfelelően a kutatásfejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás, az egészségmegőrzés és egyéb vonatkozásban, hazai és nemzetközi szinten.
A képzésben való részvétel feltételei
Elismerhető legyen legalább 50 kredit a korábbi tanulmányokból az alábbi területekről:
- természet és egészségtudományi ismeretek: 40 kredit a biológia, a sejtbiológia, a mikrobiológia, a genetika, a kémia, a biokémia, az anatómia ismeretkörökből;
- agrártudományi és gazdasági ismeretek: 10 kredit az élelmiszer kémia, az élelmiszer ipari alapmű veletek, a gazdaság-gazdálkodás ismeretkörökből.
A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a felsorolt ismeretkörökben legalább 40 kredittel rendelkezzen a hallgató. A további 10 kreditet a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan, a felvételtől számított két féléven belül, a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint kell megszerezni.
Idegennyelv-ismeret követelménye
A mesterfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.
Elhelyezkedési lehetőségek
- oktatási intézményekben, kutatóintézetekben,
- hazai, Európai Uniós és egyéb nemzetközi K+F projektek és vállalkozások munkatársaként,
- oktatási, szakértői, szaktanácsadói vállalkozások munkatársaként,
- szállodaipar, wellness és gyógyturizmus területén,
- fitness és sportlétesítményekben,
- közétkeztetési területen,
- szakhatóságok, élelmiszervizsgáló és felügyelő szervek munkatársaként,
- fogyasztóvédelem területén,
- szabványok, jogszabályozás, élelmiszercímkézés gyakorlatának és intézményi rendszerének kialakításában,
- élelmiszeripari kis és nagyvállalatoknál,
- élelmiszeripari termelés, termékfejlesztés területén,
- média területén – prevenciós programok szervezésénél.