Hang-, beszéd- és nyelésterapeuta

Ápolás és betegellátás alapképzési szak, BSc

8 félév, 240 kredit, nappali

Kiket várunk a képzésre?

Olyan továbbtanulókat várunk, akiket érdekel az egészségtudomány, akik megszerzett tudásukkal a hangképzési zavarokban, beszéd- és nyelvi, továbbá nyelési zavarokban szenvedő személyek kezelését magas színvonalon képesek majd végezni az egészségügy valamely területén. Ebben a szakmában fontos a jó kommunikációs képesség, az empátia, a segítőkészség és a szociális érzékenység.

Főbb szakmai ismeretkörök

A tananyag magában foglalja az emberi szervezet felépítését, működését, a hang- és beszédképző, a rágást és nyelést végző szervek, szervrendszerek élettanának, betegségeinek ismereteit, a nyelvi képességek zavarait. Tartalmazza továbbá a professzionális beszéd és a hangképzés műhelytitkait, az ezzel kapcsolatos differenciált hallást és az optimális testmozgást. A nagyszámú gyakorlatot tartalmazó képzés felkészít arra, hogy a végzett szakember képes legyen a fent leírt funkciózavarokban és betegségekben érintett gyermekeket és felnőtteket kezelni, gyógyítani.

Továbbtanulási lehetőségek mesterszakon

  • Egészségügyi tanár
  • Egészségügyi menedzser

Mit csinál egy hang-, beszéd- és nyelésterapeuta?

Diagnosztikai és terápiás munkát végez fül-orr-gégészeti, foniátriai, neurológiai, gyermekgyógyászati, geriátriai és rehabilitációs osztályokon, illetve járóbeteg-rendelésen, egyes funkciózavarok ellátását pedig akár magánrendelésen is végezheti. Feladata a hangképzés, az artikuláció, a beszéd- nyelvi képességek, a táplálékfelvétel (rágás, nyelés) funkcionális vizsgálata és terápiája. A képzés a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ismert speech, language and swallowing therapy, illetve az egészségtudományi-klinikai logopédia hazai megfelelője.

Elhelyezkedési lehetőségek

A pályakezdő hang-, beszéd- és nyelésterapeuták munkaerőpiaci helyzete az egész ország területén várhatóan stabil, elhelyezkedési esélyük nagyon jó, hiszen hiányszakmáról van szó.

Elhelyezkedhetnek:

  • kórházakban, egyetemi klinikákon,
  • ápolási intézményekben,
  • idősek otthonában,
  • rehabilitációs központokban,
  • hangképzési és beszédterápiával, kommunikációval foglalkozó egyéb intézetekben, magánrendelőkben.