Ápolás és betegellátás alapképzési szak

HANG-, BESZÉD- ÉS NYELÉSTERAPEUTA SZAKIRÁNY

Munkarend: nappali 
Képzési idő: 8 félév, 240 kredit

A felvételi eljárással kapcsolatos bővebb információk…

Kiket várunk a képzésre?

Olyan továbbtanulókat várunk, akiket érdekel az egészségtudomány, akik megszerzett tudásukkal a hangképzési zavarokban, beszéd- és nyelvi, továbbá nyelési zavarokban szenvedő személyek kezelését magas színvonalon képesek majd végezni az egészségügy valamely területén. Ebben a szakmában fontos a jó kommunikációs képesség, az empátia, a segítőkészség és a szociális érzékenység.

Főbb szakmai ismeretkörök

A tananyag magában foglalja az emberi szervezet felépítését, működését, a hang- és beszédképző, a rágást és nyelést végző szervek, szervrendszerek élettanának, betegségeinek ismereteit, a nyelvi képességek zavarait. Tartalmazza továbbá a professzionális beszéd és a hangképzés műhelytitkait, az ezzel kapcsolatos differenciált hallást és az optimális testmozgást. A nagyszámú gyakorlatot tartalmazó képzés felkészít arra, hogy a végzett szakember képes legyen a fent leírt funkciózavarokban és betegségekben érintett gyermekeket és felnőtteket kezelni, gyógyítani.

Továbbtanulási lehetőségek mesterszakon

Mit csinál egy hang-, beszéd- és nyelésterapeuta?

Diagnosztikai és terápiás munkát végez fül-orr-gégészeti, foniátriai, neurológiai, gyermekgyógyászati, geriátriai és rehabilitációs osztályokon, illetve járóbeteg-rendelésen, egyes funkciózavarok ellátását pedig akár magánrendelésen is végezheti. Feladata a hangképzés, az artikuláció, a beszéd- nyelvi képességek, a táplálékfelvétel (rágás, nyelés) funkcionális vizsgálata és terápiája. A képzés a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ismert speech, language and swallowing therapy, illetve az egészségtudományi-klinikai logopédia hazai megfelelője.

Elhelyezkedési lehetőségek

A pályakezdő hang-, beszéd- és nyelésterapeuták munkaerőpiaci helyzete az egész ország területén várhatóan stabil, elhelyezkedési esélyük nagyon jó, hiszen hiányszakmáról van szó.

Elhelyezkedhetnek:

  • kórházakban, egyetemi klinikákon,
  • ápolási intézményekben,
  • idősek otthonában,
  • rehabilitációs központokban,
  • hangképzési és beszédterápiával, kommunikációval foglalkozó egyéb intézetekben, magánrendelőkben.

Jelentkezés alapképzésre

Hivatalos felvételi menetrend (felvi.hu) →

A jelentkezés feltétele:

Érettségi bizonyítvány

Finanszírozási forma:

  • állami ösztöndíjjal támogatott
  • önköltséges (300.000 Ft/félév)
  • angol nyelvű egészségturizmus-szervező képzés esetén 220.000 Ft/félév idegen nyelvi hozzájárulás fizetendő finanszírozási formától függetlenül

Jelentkezési határidő:

  • 2024. szeptemberi kezdéssel hirdetett képzés esetén: 2024. február 15.

Jelentkezés módja:

Kizárólag elektronikusan jelentkezhetsz a www.felvi.hu honlapon az E-felvételi szolgáltatáson keresztül regisztráció után.

Megjelölt helyek száma:

Legfeljebb hat helyet jelölhetsz meg. Egy jelentkezési helynek számít, ha a jelentkezési hely csak a finanszírozási (állami ösztöndíjas, önköltséges) formában tér el.

Díjak:

Három képzés megjelölése díjmentes, minden továbbiért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.

Dokumentumok feltöltése:

Fel kell tölteni azokat a dokumentumokat, melyek a jelentkezéskor már rendelkezésedre állnak, a később kézhez kapottakat pedig 2024. július 10-ig. Az eredeti dokumentumokat a felsőoktatási intézményben a beiratkozás alkalmával kell bemutatnod, amely a hallgatói jogviszony létesítésének is a feltétele.

Érvényes a jelentkezés:

Ha az E-felvételiben nyújtod be és a jelentkezési űrlapot hitelesíted 2024. február 15-ig ügyfélkapun keresztül.

Fontos!

Az egész felvételi eljárás során rendszeresen figyeld a megadott e-mail fiókodat és az E-felvételi felületet.