Ápolás és betegellátás alapképzési szak

MENTŐTISZT SZAKIRÁNY

Munkarend: nappali vagy levelező
Képzési idő: 8 félév, 240 kredit

A felvételi eljárással kapcsolatos bővebb információk…

Kiket várunk a képzésre?

A mentőtiszt szakirányra olyan továbbtanulókat várunk, akik megfelelő mentális és fizikai állóképességgel, teherbírással rendelkeznek. Ebben a szakmában fizikai és gyakran erős pszichés terhelést jelent az ügyeleti szolgálat, a betegek felkeresése, mozgatása. Alapkövetelmény a jó koncentrációkészség, határozott fellépés, döntés­készség, kiváló kommunikációs képesség. A mentőtisztek munkája stresszel járó tevékenység, amely pl. váratlan katasztrófahelyzetekben, tömegszerencsétlenségeknél, tömeges megbetegedések esetén nagy lélekjelenlétet igényel.

Főbb szakmai ismeretkörök

Alapozó oxiológiai (sürgősségi) ismeretek, bevezetés az oxiológiába, sürgősségi rendszerismeret, triázs (beteg osztályozás), inter­diszciplináris intenzív ellátás, speciális oxi­ológia, kiemelt fontosságú kórfolyamatok oxiológiája, környezeti ártalmak oxiológiá­ja, tömeges baleseti és katasztrófa ellátás, szimulációs esettanulmányok, alapszintű és kiterjesztett újraélesztés.

Továbbtanulási lehetőségek mesterszakon

Mit csinál egy mentőtiszt?

Jellemző tevékenységek: a riasztást szervezetten vonul a helyszínre, majd tájékozódik a sürgősségi eset jellegéről, a helyszín biztonságosságáról, megvizsgálja a beteget, felállítja az ún. csoportdiagnózist. Stabilizálja, ellátja a beteget, dönt az esetleges helyszíni kezelés és helyszínen hagyás lehetőségéről. Kórházba szállítás esetén megfigyeli, monitorozza a beteget a szállítás alatt, megfelelően kommunikál vele, illetve hozzátartozói­val. Elvégzi a szükségessé váló beavatkozásokat, pszichés támogatást nyújt a szen­vedő betegek, illetve hozzátartozóik számára. Tájékoztatja a beteget átvevő személy­zetet a szükséges információkról. Készenléti ügyeleti szolgálatot, oktatói feladatokat lát el (pl. elsősegélynyújtás, mentőápolók továbbképzése). A mentés csapatmunka. A mentőtisztnek szoro­san együtt kell működnie a mentésirányítással, mentőápolókkal, orvosokkal, a kórházi sürgősségi ellátórendszerek munkatársaival.

Elhelyezkedési lehetőségek

 • az Országos Mentőszolgálatnál,
 • magán mentőszolgálatoknál,
 • szeretetszolgálatoknál,
 • sürgősségi osztályokon,
 • a Vöröskeresztnél,
 • katasztrófavédelemnél,
 • a szociális vagy oktatási szektor területein, pl. járművezető­ képzésben
 • elsősegély­-oktatóként.

Jelentkezés alapképzésre

Hivatalos felvételi menetrend (felvi.hu) →

A jelentkezés feltétele:

Érettségi bizonyítvány

Finanszírozási forma:

 • állami ösztöndíjjal támogatott
 • önköltséges (300.000 Ft/félév)
 • angol nyelvű egészségturizmus-szervező képzés esetén 220.000 Ft/félév idegen nyelvi hozzájárulás fizetendő finanszírozási formától függetlenül

Jelentkezési határidő:

 • 2024. szeptemberi kezdéssel hirdetett képzés esetén: 2024. február 15.

Jelentkezés módja:

Kizárólag elektronikusan jelentkezhetsz a www.felvi.hu honlapon az E-felvételi szolgáltatáson keresztül regisztráció után.

Megjelölt helyek száma:

Legfeljebb hat helyet jelölhetsz meg. Egy jelentkezési helynek számít, ha a jelentkezési hely csak a finanszírozási (állami ösztöndíjas, önköltséges) formában tér el.

Díjak:

Három képzés megjelölése díjmentes, minden továbbiért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.

Dokumentumok feltöltése:

Fel kell tölteni azokat a dokumentumokat, melyek a jelentkezéskor már rendelkezésedre állnak, a később kézhez kapottakat pedig 2024. július 10-ig. Az eredeti dokumentumokat a felsőoktatási intézményben a beiratkozás alkalmával kell bemutatnod, amely a hallgatói jogviszony létesítésének is a feltétele.

Érvényes a jelentkezés:

Ha az E-felvételiben nyújtod be és a jelentkezési űrlapot hitelesíted 2024. február 15-ig ügyfélkapun keresztül.

Fontos!

Az egész felvételi eljárás során rendszeresen figyeld a megadott e-mail fiókodat és az E-felvételi felületet.