Podiáter szak

Munkarend: levelező
Képzési idő: 2 félév, 60 kredit

A képzés célja

A hazánkban népbetegségnek számító diabetes mellitus egyik szövődménye a diabéteszes láb, melynek gondozása magas szinten képzett szakembereket igényel. A cukorbetegségben szenvedők magas amputációs rátájának 85%-a megelőzhető lenne megfelelő podiátriai gondozás mellett. A probléma megoldására önálló kompetenciával rendelkező ápolási szakemberekre van szükség. A képzés célja olyan multidiszciplináris szemléletű podiáter szakemberek képzése, akik képesek megfelelően kezelni a diabeteses lábat, mielőtt az irreverzibilis szövődmények kialakulnának.

A képzésben való részvétel feltétele

Orvos- és egészségtudomány képzési területen legalább alapképzésben szerzett oklevél.

Főbb ismeretkörök

Az alsó végtag statikus és funkcionális anatómiája, Bőrgyógyászati alapismeretek, Angiológiai ismeretek, Diabetológiai ismeretek, Neuropatia, Ortopédia, Az alsó végtag deformitással járó betegségei, Bőrsebek, Infektológia, Infekciókontroll, Orvosi jog, Bioetika, Rehabilitáció, Segédeszköz-ellátás, Sebellátás, Fizikális és műszeres vizsgálatok, Láb- és körömápolás, Kommunikáció, Beteg-edukáció, Dokumentációvezetés.

A szakma szépségei

A podiáter szakirányú továbbképzés tananyagát a témában speciális jártassággal rendelkező szakemberek ­– belgyógyász/diabetológus, angiológus, bőrgyógyász, ortopéd, traumatológus, infektológus, gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó – segítségével dolgoztuk ki a nemzetközi irányelveket figyelembe véve. A podiáterek az Európai Unióban már évtizedek óta a diabéteszes betegek gondozásában és a lakóközösségi ápolásában elismert team tagok, akik munkájukkal méltán vívták ki a társadalom és a szakma megbecsülését is. Prevenciós tevékenységükkel szervesen hozzájárulnak a gondozás alatt álló betegek életminőségének javításához, elégedettségük növeléséhez, valamint az egészségügyi ágazatban és össztársadalmi szinten keletkező költségek csökkentéséhez.  

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

A képzést jelentős orvos szakmai támogatottság övezi, számos elismert professzor és orvos szakmai tudományos társaság állt a szakirányú továbbképzés elindítása mellé. A végzés után a podiáterek jelentős szerephez juthatnak a diabéteszben szenvedő betegek gondozásában, mind szakrendelői (pl. diabetológiai szakambulancia), mind pedig lakóközösségi (pl. háziorvosi praxis, otthoni szakápolás) szinten.

A jelentkezés feltétele

A képzésben való részvétel feltétele orvos- és egészségtudomány képzési területen legalább alapképzésben szerzett oklevél.

Jelentkezés szakirányú továbbképzésre

A jelentkezés feltétele:

meghatározott képzési területen szerzett oklevél.

Jelentkezési határidő:

2024. május 15.

Jelentkezés:

Letölthető jelentkezési lapon →

Jelentkezési díj:

6.000 Ft

Finanszírozási forma:

  • önköltséges (300.000 Ft/félév)