Ápolás és betegellátás alapképzési szak
DIETETIKUS SZAKIRÁNY
Munkarend: nappali vagy levelező
Képzési idő: 8 félév, 240 kredit
A felvételi eljárással kapcsolatos bővebb információk…
Kiket várunk a képzésre?
Olyan továbbtanulókat várunk, akiket érdekel az egészség megőrzése, hisznek az egészséges életmódban, készek és nyitottak arra, hogy tudásukat másoknak is átadják, formálva ezzel a páciensek egészséggel kapcsolatos gondolkodását. Fontos az empátiás készség, kapcsolatteremtő képesség, az érzékszervi funkciók közül az ízek és a szagok iránti érzékenység. Azokat az érdeklődőket várjuk, akik fogékonyak a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre, amelyek szerepet játszhatnak az egészség megőrzésében, a betegségek gyógyításában, megelőzésében, az egészséges életmód kialakításában.
Főbb szakmai ismeretkörök
Élelmiszertudomány, élelmiszer és biokémia, ételkészítési technológia és kolloidika, egészségpedagógia, táplálkozástudomány, táplálkozás pszichológia, klinikai dietetika és orvostudomány, epidemiológia, élelmezési menedzsment, gyakorlati dietetika, élelmiszer és élelmezéshigiéne, táplálkozásegészségügy, élelmiszerismeret és technológia, dietetikusi hivatás, idegen szaknyelv.
Továbbtanulási lehetőségek mesterszakon
- Táplálkozástudományi
- Egészségügyi szociális munka
- Egészségügyi menedzser
- Egészségpolitika, tervezés és finanszírozás
- Egészségügyi tanár
Mit csinál egy dietetikus?
A dietetikus az emberi táplálkozás kérdéseivel foglalkozik. Ismeretekkel rendelkezik az egészséges táplálkozás, valamint az egészségtelen táplálkozás következtében kialakuló betegségek területén. Feladata a betegélelmezés megtervezése, az ételek elkészítésének irányítása, a tanácsadás, a kliensek betegségtípusának, illetve egyéni érzékenységének megfelelő étrend összeállítása. Fontos szerepe van a preventív és egészségtudatos életmódra való nevelésben.
Elhelyezkedési lehetőségek
- terápiás dietetikusként kórházakban, szanatóriumokban, egészségügyi és szociális intézményekben, gyógyszer és tápszergyártó cégeknél,
- élelmezési szakemberként, mint élelmezési menedzser a közétkeztetés különböző területein (bölcsőde, óvoda, iskola, munkahely, egészségügyi intézmények stb.),
- prevenciós feladatok ellátójaként az ÁNTSZnél, önkormányzatoknál, fitness és wellnessszalonokban, médiában,
- magánvállalkozóként.
Jelentkezés alapképzésre
Hivatalos felvételi menetrend (felvi.hu) →
A jelentkezés feltétele:
Érettségi bizonyítvány
Finanszírozási forma:
- állami ösztöndíjjal támogatott
- önköltséges (300.000 Ft/félév)
- angol nyelvű egészségturizmus-szervező képzés esetén 220.000 Ft/félév idegen nyelvi hozzájárulás fizetendő finanszírozási formától függetlenül
Jelentkezési határidő:
- 2025. szeptemberi kezdéssel hirdetett képzés esetén: 2025. február 15.
Jelentkezés módja:
Kizárólag elektronikusan jelentkezhetsz a www.felvi.hu honlapon az E-felvételi szolgáltatáson keresztül regisztráció után.
Megjelölt helyek száma:
Legfeljebb hat helyet jelölhetsz meg. Egy jelentkezési helynek számít, ha a jelentkezési hely csak a finanszírozási (állami ösztöndíjas, önköltséges) formában tér el.
Díjak:
Három képzés megjelölése díjmentes, minden továbbiért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.
Dokumentumok feltöltése:
Fel kell tölteni azokat a dokumentumokat, melyek a jelentkezéskor már rendelkezésedre állnak, a később kézhez kapottakat pedig 2025. július 09-ig. Az eredeti dokumentumokat a felsőoktatási intézményben a beiratkozás alkalmával kell bemutatnod, amely a hallgatói jogviszony létesítésének is a feltétele.
Érvényes a jelentkezés:
Ha az E-felvételiben nyújtod be és a jelentkezési űrlapot hitelesíted 2025. február 15-ig ügyfélkapun keresztül.
Fontos!
Az egész felvételi eljárás során rendszeresen figyeld a megadott e-mail fiókodat és az E-felvételi felületet.