A japán IUHW hallgatói sikeresen teljesítették az ETK szakmai orientációs kurzusát

Az International University of Health and Welfare ápoló, gyógytornász és beszédterapeuta hallgatói Hisako Ishiyama és Hideaki Ishii oktatók vezetésével egészségtudományi orientációs intenzív kurzuson vettek részt az Egészségtudományi Kar szervezésében 2024. február 23. és március 3. között. Ez már a második alkalom volt, hogy Karunkon fogadtuk a japán partneregyetem képviselőit: 2019-ben már vettek egy hasonló programon, de mivel a pandémia hosszú évekre meghiúsította az újabb programok szervezését, éveken keresztül az online térben folyt a kapcsolattartás.

A programban az elméleti oktatás mellett nagy hangsúlyt kapott az egészségügyi és szociális szféra működésének megismertetése is. Számos intézménylátogatásra is sor került, a hallgatók betekintést nyerhettek a NAV, a Magyar Honvédség Észak-Pesti Centrumkórháza, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika, az Országos Rehabilitációs Intézet működésébe, és személyes élményekkel gyarapodhattak a Pető András Kar, a Sztehlo Gábor Integrált Gyermekvédelmi Intézet, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Gondviselés Idősek Otthona felkeresése során. A látogatások, illetve az azokat követő beszélgetések során kiderült, hogy a hallgatók nagyra értékelték a színes programot, megfelelő érdeklődéssel és empátiával gyűjtötték a tapasztalatokat. Emellett szakmai orientációjuknak megfelelő kiscsoportos foglalkozásokat is biztosítottunk számukra, ahol részletesen tájékozódhattak a magyar képzés és szakmai gyakorlat sajátosságairól.

 

A hagyományoknak megfelelően számos kulturális program is gazdagította a programot, melyből a csoport értékelése alapján kiemelkedett a Parlament meglátogatása. A rendezvényt záró interkulturális est megvalósításában az ETK-s hallgatók is aktívan közreműködtek: lelkesen origamiztak és kendamáztak a japán vendégekkel, és cserébe magyar néptáncra és népdalra tanították őket. A kurzus sikerét tükrözi, hogy az IUHW már jelezte szándékát, hogy jövőre is hasonló programot szeretne biztosítani hallgatóinak Karunkon.

 

Kiemelt kép forrása: SE-ETK