Vendégek a Creighton Egyetemről, Omahából (Nebraska)

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar kapcsolata a Creighton University-vel 2006-ban kezdődött. Amikor Beth Furlong, PhD, JD, RN professzor asszony Fulbright ösztöndíjjal hazánkba érkezett, és 3-3 hónapot oktatással, kutatással töltött a két intézetben. Folyamatosan oktatott, megosztotta tapasztalatait a karok oktatóival, hallgatóival. A program végére közös publikáció is készült.

Később még három alkalommal tért vissza Magyarországra, utoljára 2015-ben, akkor már csak rövidebb időkre. 2017-ben három kollégája érkezett, hogy előkészítsenek egy hosszabbtávú szakmai együttműködést, s akkor új partnerként kapcsolódott be a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is. 2018-ban és 2019-ben közel 30-30 fő hallgatói és oktatói csapat látogatott hazánkba, akik egészségtudományi területen BSc, MSc vagy PhD képzésben tanultak. A Covid-19 pandémia ideje alatt a kapcsolat lazult, mivel nem tudtak személyes látogatást szervezni.

2024. május 31-én – öt év kihagyás után – ismét érkezett 28 hallgató és 4 oktató Budapestre. Kitűnő szakmai programokba kapcsolódtak be. Két csoportban látogatást tettek a Gottseger György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben, ahol nagy élmény volt látni a gyermek kardiológiai osztályok működését. Részletes bemutatást kaptak az intézetben folyó szakmai munkáról.

Galéria

3kép

A másik csoport a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Haematológia Klinikán tett szakmai látogatást, ahol a haematológiai betegek ápolását, ellátását követhették, a plasmaferezis teljes folyamata is bemutatásra került. Majd a MESZK Sürgősségi szakmai tagozat V. SÜRGÉSZ konferenciáján megtekintették a harctéri mentési szimulációt, ami nagy benyomást tett rájuk.

Délután a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar történetét, a Karon folyó képzéseket ismerték meg. Majd a szimulációs termekben, a magas hűségű oktató-szimulációs eszközökkel ismerkedtek meg. Végül a Kar legújabb épületszárnyát, a kitűnő infrastruktúrával megépített Kossuth Zsuzsanna tömböt járták be, amely az elméleti és gyakorlati képzés helyszíne, de szakmai tudományos konferenciák szervezéséhez is rendelkezik minden feltétellel.

Természetesen most is úgy búcsúztak, hogy egy év múlva ismét tervezik újabb diákokkal szakmai tanulmányút megszervezését, mert mindig nagyon jó élményekkel térnek haza Magyarországról.

Dr. Balogh Zoltán, Dr. Papp Katalin

 

Fotók: Dr. Balogh Zoltán