A szív ultrahangos vizsgálata a legelterjedtebb non-invazív képalkotó módszer a kardiológiában. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Echokardiográfiás Kutatócsoportja a szív- és érrendszer megbetegedéseiben vizsgálja a korszerű szívultrahangos technikák szerepét az alapkutatástól, prospektív klinikai vizsgálatokig.  Az ultrahangos képalkotáshoz szorosan kapcsolódó projektjeink mellett számos egyéb szubdiszciplina (pl. invazív kardiológia, elektrofiziológia, sportkardiológia, kardiovaszkuláris patofiziológia és kísérletes sebészet) és a többi képalkotó modalitás (cMR, CT) munkacsoportjával is van együttműködésünk, közös kutatásunk. Munkánkat több, a kor legmagasabb standardjainak megfelelő szívultrahangos készülék, illetve számos utóelemzésre alkalmas szoftver segíti.

Legfontosabb kutatási területeink:

  • A 3D echokardiográfiával és speckle tracking echocardiográfiával meghatározott szív morfológiai és funkcionális paraméterek szerepe és hozzáadott klinikai értéke különböző kardiális kórállapotokban és a fiziológiás sport adaptációban.
  • A szívbillentyű-betegségek, illetve azok minimál-invazív, transzkatéteres terápiás lehetőségeinek a vizsgálata (TAVI, MitraClip, TMVR, TTVR): a betegválasztás optimális paraméterei, illetve az echokardiográfiás markerek prognosztikus szerepe
  • A szív reszinkronizációs terápia (CRT) echokardiográfiás vonatkozásai
  • A sportszív echokardiográfiás markerei, illetve azok összefüggése a sportolói teljesítménnyel
  • Echokardiográfia kísérletes kisállat betegségmodellekben
  • Szívultrahangos paraméterek szerepe speciális populációkban: szívtranszplantált betegek, ideiglenes és állandó mechanikus keringéstámogatásban részesülő betegek
  • A gépi tanulási („machine learning”) metodikák alkalmazása az echokardiográfiában

TDK munkára várunk mindenkit, aki az echokardiográfia területén kívánnak kutatómunkát végezni. Jelentkezni az echo.tdk@gmail.com email címen lehetséges!