Profilunk a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika részlegeként a szívbetegek sebészeti ellátásával foglalkozik. Gyógyítási tevékenységünk a felnőtt szívsebészeti spektrum valamennyi területét lefedi, a jobb sebészi eredmény elérése érdekében sebészi technikáinkat a szívsebészet minden területén folyamatosan fejlesztjük, mind a saját tapasztalatunkra és kutatási eredményeikre, mind a nemzetközi eredményekre támaszkodva. Ennek megfelelően korszerű módszereket alkalmazunk a mitrális billentyű betegségeinek sebészetében, a bal kamra aneurizma rekonstrukciójában, illetve a pulmonalis embólia és a páncélszív (konstriktív perikarditisz) szívsebészeti kezelésében. A társszakmákkal (invazív kardiológia, érsebészet) szorosan együttműködve hibrid beavatkozásokat végzünk egyes koszorúérbetegség és főverőérbetegség esetén, illetve országos szinten foglalkozunk a Marfan- szindrómás betegek gondozásával. Országos szinten intézetünkben történik a felnőtt szívátültetések több mint 95%-a, valamint centrum intézményként foglalkozunk a mechanikus keringéstámogatás alkalmazásával, oktatásával, fejlesztésével. Intézetünkön kívül területi ellátáson belül konziliáljuk a szívsebészeti eseteket. A Tanszéki Csoport jelenlegi kapacitása legalább 6-800 extrakorporális szívmûtét és az évente elvégzett kb.  40-60 szív- transzplantáció.

Járóbeteg ellátás során fogadjuk a szívműtétre váró betegeket, szívműtét előtti speciális vizsgálati eljárásokban segítjük betegeinket (pl. coronaria CT, szív MR vizsgálat). A posztoperatív gondozás a szívsebészeti szakambulanciánkon történik. 

Továbbra is kiemelt profilként szerepel a pulmonális embólia sebészete, a Marfan betegséggel kapcsolatos szívsebészeti ellátás, a bal kamra aneurysma sebészete, a verőszíves szívműtétek, a mitrális billentyű plasztika, a pitvarfibrilláció sebészi kezelése, illetve a szív körüli nagy-erek sebészete. A klinikán eddigi hagyományainknak megfelelően az országban egyedülállóan nagy számban végzünk kombinált ér-és szívsebészeti műtéteket, illetve az aorta ív és descendens területén lévő elváltozások megoldását. A szívelégtelenség- műszív-szívtranszplantációs szakmaspecifikus intenzív osztály átadásával megteremtődött annak a feltétele, hogy szervezett formában elinduljon a transzplantációs programhoz szorosan kapcsolódó és annak új lendületet adó műszív program. A Szívsebészeti Tanszéki Csoport és az Érsebészeti Tanszék közösen homograft bankot üzemeltet.

Akut betegellátóként részt veszünk a Semmelweis Egyetem valamennyi intézménye által aktuálisan kezelt beteg szívsebészeti ellátásában, valamint a területi ellátási kötelezettség alapján a Klinikánkhoz tartozó egyéb területek szívsebészeti ellátásában. 

Elérhetőségeink

Cím: 1122 Budapest, Városmajor u. 68, 1. emelet

Központi telefon: 06 1 458 6700

Szívsebészeti Osztályiroda telefon és fax: 06 1 458 6781

Nővérszoba: 06 1 458 6700/6733, 06 1 458 6733

Szívsebészeti titkárság fax: 06 1 458 6718

Szívsebészeti titkárság e-mail: szivsebeszet@med.semmelweis-univ.hu

Szívsebészeti ambuláns előjegyzés:

06 1 458 6700

06 1 458 6812

06 1 458 6817