Ahogy a transzplantációt követően az évek mennek, az akut rejekció kockázata valamelyest mérséklődik, s ezzel összhangban az immunszupresszív gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A transzplantált immunrendszere így hatékonyabban tud védekezni a kórokozók ellen, ám egyfajta sérülékenység egész életre megmarad.

A transzplantáltak életszínvonala átlagosnak mondható, amennyiben az immunszupresszív gyógyszerek mellékhatásait a minimumon lehet tartani. A mellékhatások minimalizálására azonban elengedhetetlen a kifogástalan együttműködés az orvosokkal és a kezelőszemélyzettel. A transzplantált és új szívének egészsége, lényegében azon múlik, hogy képes-e részt venni ebben az élethosszig tartó együttműködésben, amely életének jó minőségű fenntartását és védelmét célozza.
A transzplantáltak hosszú távon normális életvezetésre válnak újra képessé, visszatérhetnek a munkaerő piacra vagy további képzettségeket szerezhetnek, mindemellett sok transzplantált személy képes aktív sporttevékenységekben is részt venni.

Mit tehet egy transzplantált, hogy egészséges maradjon?
•    Szedje a gyógyszereit pontosan az előírtak szerint, ez az egyik legfontosabb szabály!
•    A transzplantált jelenjen meg a szükséges kontrollvizsgálatokon és konzultánsi alkalmakon!
•    Értesítse a kezelőorvosát minden olyan helyzetről, amely megakadályozza vagy lehetetlenné teszi az orvos találkozókon való megjelenést vagy megfelelő gyógyszerszedést!
•    Egyeztessen orvosával minden kérdéses estben, és egészségügyi panaszok esetén!
•    A transzplantálton múlik, hogy betartja-e a diétát és végez-e rendszeres testmozgást. Ez az ő felelőssége, s következményeit is neki kell viselni. Tanácsos azonban a testsúlykontrollra odafigyelni, az elhízást megelőzni!

IRODALOM

 1. MayoClinic. HearttransplantBasics.
      
 2. Patient’s GuidetoHeartTransplantSurgery
      http://www.cts.usc.edu/ht-pg-factsabouthearttransplants.html  letöltve: 2014.06.17.
 3. ToTransplant and Beyond.
      http://www.heart-transplant.co.uk/faqs.html    letöltve: 2014.06.17.
 4. Whattoexpectafter a hearttransplant
      http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ht/after.html    letöltve: 2014.06.17.
 5. Szívtranszplantációra való alkalmasság megállapításának szakmai szabályairól. Egészségügyi Közlöny 2008; 3: 1547-1548
 6. Chris BarnardPerforms World’s FirstHeartTransplant.          Western CapeGovernment http://www.westerncape.gov.za/general-publication/chris-barnard-performs-worlds-first-heart-transplant#    letöltve: 2014.06.20.
 7. Wikipedia. Szívátültetés.
      http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADv%C3%A1t%C3%BCltet%C3%A9s
      letöltve: 2014.06.15.
 8. A Városmajori Klinika Első 100 éve. Mítosz és valóság (2012). Semmelweis Kiadó, Budapest
 9. Laederach-Hofmann, K.,Bunzel, B. Noncomplianceinorgantransplantrecipients: a LiteratureReview. General HospitalPsychiatry 2000; 22: 412-424
 10. http://www.ovsz.hu/sziv-transzplantacios-varolista
 11. Tájékoztató szívtranszplantált betegeknek (2011). Semmelweis Egyetem, Szívsebészeti Klinika, Budapest