ÉRSEBÉSZETI REGISZTER KUTATÓCSOPORT
Kutatásvezető: dr. Szeberin Zoltán

 A gyógyító tevékenység kapcsán összegyűlt adatok elemzése, feldolgozása, az eredmények alapján következtetések levonása egyidős a tudománnyal. A regiszterek a mindennapi gyakorlat eredményeit tükrözik, ezáltal más nézőpontból láttatják az aktuális helyzetet. Nagy populációra vonatkoznak, a randomizált, kontrollált tanulmányokkal ellentétben a mindennapi valóságot tükrözik. Az érsebészeti tevékenység fontos eleme a műtétek hatékonyságának elemzése, az eredmények rövid és hosszú távú értékelése. Egy országos adatbázis Magyarország esetében 10 milliós populáció elemzésére ad lehetőséget. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság mintegy 20 éve elemzi az önkéntes adatszolgáltatáson alapuló adatokat a carotis, aneurysma és alsó végtagi artériás betegségek vonatkozásában.

2021-ben a regiszter megújítása zajlik: Nemzeti Vaszkuláris Regiszter kialakítása indult meg, mely az érsebészeti osztályokon folytatott kezelésen kívül az összes érbeteg ellátásának adatait hivatott gyűjteni. Így a nyitott érsebészeti műtéteken kívül a katéteres intervenciók és a konzervatív kezelés eredményei is feldolgozásra kerülnek a közeljövőben.

A regisztert karbantartó munkacsoport szoros kapcsolatban áll az európai és Európán kívüli regiszterekkel (VASUNET, ICVR), így régiónkban egyedülállóan számos projektben vettünk részt, és az eredményekről Q1 folyóiratokban több tanulmány jelent meg.

A nagy adatbázisok haszna a jövőben várhatóan felértékelődik, ezért a meglévő regiszter modernizálása, működtetése és elemzés alapvető fontosságú az érbetegek és az őket ellátó szakemberek számára.

Munkacsoportunk szívesen lát minden, a témában érdeklődő munkatársat.

(Kép: Behrendt et al. Eur J Vasc Endovasc Surg.  2018, 56, 391-9.)