A vizsgálat menete

A pacemaker (szívritmusszabályzó) olyan elektronikus berendezés, amely folyamatosan ellenőrzi a szívritmust, és amennyiben túl lassú szívműködést érzékel, elektromos impulzusok leadásával képes a megfelelő pulzusszámot biztosítani. Speciális pacemaker elektród közvetíti a szív elektromos jeleit a készülékhez, és amennyiben szükséges, ezen keresztül jutnak el a szívet összehúzódásra serkentő jelek a pacemakerből a szívhez.

A pacemakerrendszer beültetése sebészi beavatkozás során történik. A műtét alatt csak helyi érzéstelenítést alkalmazunk, az érzéstelenítő injekció beadása után a betegek jelentős fájdalmat általában nem éreznek.

A beültető orvos a kulcscsont alatt egy kb. 5 cm-es bőrmetszést ejt, és ezen keresztül megkeresi az egyik karvénát. Ha lehetséges, az elektródá(ka)t ezen a vénán, majd a kulcscsont alatti fővénán keresztül vezeti fel a szívbe. Ha ez valamilyen ok miatt nem lehetséges (az ér túl vékony vagy kanyargós), az elektróda felvezetéshez a kulcscsont alatti fővénát kell megszúrni. Az elektródá(ka)t az adott szívritmuszavarnak megfelelően a szív jobb kamrájában, jobb pitvarában esetleg a szív egyik oldalvénájában helyezzük el. A pacemakert a mellkas bőre alá ültetjük be.

Amennyiben a beteg egy másik kórházból érkezik a beültetésre, a műtét után néhány órás megfigyelést követően a küldő kórházba szállíttatjuk vissza mentővel. Ha otthonról jött, és az elektródát csak a kulcscsont alatti véna megszúrásával tudjuk felvezetni, egy éjszakát kórházunkban kell töltenie. Ha az elektródát a karvénán keresztül vezettük fel, néhány órás megfigyelés után még a műtét napján otthonába engedjük. Korábban beültetett pacemaker telepcseréje esetén szintén mindössze néhány órás megfigyelés szükséges a beavatkozást követően.

Mire figyeljen a beavatkozás előtt?

A beavatkozás előtti este nyugodtan étkezhet, és a vizsgálat reggelén is fogyaszthat könnyű reggelit sok folyadékkal (7 óráig). Szokásos reggeli gyógyszereit a fentiek figyelembevételével vegye be! Kevés folyadékot napközben is fogyaszthat.

Bizonyos gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt fel kell függeszteni:

  • Vérhígító kezelés. Ha Ön ilyen jellegű gyógyszert szed, ezt a gyógyszer hatóanyagától függően a beavatkozás előtti napokban fel kell függeszteni, mert különben a fokozott vérzésveszély miatt a beültetést nem tudjuk elvégezni!
    • Syncumar, Marfarin: a beavatkozás előtt 3 nappal szükséges elhagyni
    • Xarelto, Lixiana, Pradaxa, Eliquis: a beavatkozás előtti 2 nappal vegye be utoljára
  • Cukorbetegség. Amennyiben Ön cukorbeteg, a vizsgálat reggelén inzulint vagy vércukorszint-csökkentő gyógyszert nem, vagy csak csökkentett mennyiségben kell, hogy kapjon. Ezt a kérdést is beszélje meg kezelőorvosával!