A vizsgálat menete

A vizsgálat célja a szív ingerképzési és/vagy ingervezetési zavarainak pontos feltérképezése, a ritmuszavar mechanizmusának tisztázása gyógyszeres vagy pacemaker kezelés, bizonyos ritmuszavarok esetén katéteres abláció szükségességének meghatározásához.

A vizsgálat során helyi érzéstelenítésben a combvénán keresztül speciális elektródkatétereket vezetünk fel a szívbe, és ezeken keresztül egy külső szívingerlő készülékkel meghatározott protokollok szerint a szívet ingereljük. Az ingerléssel gyakran ki is váltjuk az Ön panaszaiért felelős ritmuszavart, ilyenkor lehetőség van a ritmuszavar kialakulásáért felelős ingerképző góc vagy kóros ingerületvezető pálya pontos helyének megtalálására.

Bizonyos fajta szívritmuszavarok esetén lehetőség van a kóros ingerképző góc vagy ingervezető pálya katéteres hőkezeléssel való megszüntetésére, ezt nevezzük ablációnak. Ilyenkor a katétert a megfelelő szívterületre helyezzük, és a katéter végét felmelegítjük. A magas hőmérséklet miatt az adott pontban a szívritmuszavarért felelős sejtcsoportok elhalnak. Mivel az abláció mindig csak egy kicsi, meghatározott szívizomterületet érint, a későbbiekben nem rontja a szív összehúzódó képességet. Vannak olyan ritmuszavarok is, ahol az ablációs katétert a comb verőéren (artérián) kell felvezetni.

Az érzéstelenítő injekció után csak kis kellemetlenséggel jár a katéterek felvezetése a szívbe, ezt követően a vizsgálat alatt erősebb és gyorsabb szívdobogást érezhet. Legtöbbször az abláció sem különösebben fájdalmas, de vannak az átlagosnál érzékenyebb szívterületek.

A beavatkozás végén az elektródkatétereket eltávolítjuk, és nyomókötést helyezünk fel, mellyel ha minden katétert vénán vezettünk fel 3-4, ha artériás szúrás is történt, a betegnek 12 órán át feküdnie kell. A beavatkozást követően minden beteg egy éjszakát osztályunkon tölt.

Mire figyeljen a beavatkozás előtt?

A beavatkozás előtti este nyugodtan étkezhet, a vizsgálat reggelén azonban már kizárólag vizet fogyaszthat (reggel 7-ig bezáróan). Szokásos reggeli gyógyszereit a fentiek figyelembevételével vegye be!

Bizonyos gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt fel kell függeszteni:

  • Szívritmusszabályozó gyógyszerek: A ritmuszavar típusától függően a szedett gyógyszert lehet, hogy bizonyos idővel a vizsgálat előtt el kell hagyni. Elképzelhető, hogy gyógyszerhatásban nem tudjuk kiváltani a ritmuszavart, és így a vizsgálat nem lesz informatív. A részleteket beszélje meg orvosával!
  • Vérhígító kezelés. Ha Ön ilyen jellegű gyógyszert szed, ezt a gyógyszer hatóanyagától függően a beavatkozás előtti napokban fel kell függeszteni, mert különben a fokozott vérzésveszély miatt a beavatkozást nem tudjuk elvégezni!
    • Syncumar, Marfarin: a beavatkozás előtt 3 nappal szükséges elhagyni
    • Xarelto, Lixiana, Pradaxa, Eliquis: a beavatkozás előtti 2 nappal vegye be utoljára
  • Cukorbetegség. Amennyiben Ön cukorbeteg, a vizsgálat reggelén inzulint vagy vércukorszint-csökkentő gyógyszert még kaphat, reggelizzen a szokásos módon. Tartós hatású inzulint már ne adjon be magának. Délben inzulint már nem kaphat, vércukorszint-csökkentő gyógyszert se vegyen be!