A vizsgálat menete

A kardiovaszkuláris mágneses rezonanciás vizsgálat az egyik legmodernebb nem-invazív, sugárterheléssel nem járó kardiológiai képalkotó eljárása, amely segítségével, nagy felbontóképességgel ábrázolható a szív és azt körülvevő mellkasi szervek anatómiája.

Minden más képalkotó vizsgálatnál érzékenyebben kimutathatók a szívizomzatot érintő kórfolyamatok és korábbi károsodások maradványai; ma már a rutin klinikai kardiológia szerves része mind felnőttek, mind gyermekek esetében. Szív MR vizsgálatot leggyakrabban koszorúérbetegség talaján kialakult iszkémiás szívbetegség, szívburok és szívizombetegségek, veleszületett fejlődési rendellenességek, térfoglaló folyamatok megítélése céljából végzünk.

A szív MR vizsgálat átlagosan egy órát vesz igénybe. A vizsgálat során szükség lehet MR kontrasztanyag intravénás adására szívizom elhalás/heg/kötőszövetes elfajulás (pl. szívizom életképesség vizsgálat), szívizom vérkeringési zavar (iszkémia) azonosításához, valamint a szívben vagy szív körül elhelyezkedő daganatok megítéléséhez. Az MR kontrasztanyagfajták alapvetően eltérnek a CT vizsgálatnál és szívkatéterezésnél is használatos jód tartalmú kontrasztanyagoktól, így jódos kontrasztanyag érzékenység esetén is biztonsággal alkalmazhatók. A leggyakrabban használt MR kontrasztanyagok Gadolíniumot tartalmaznak, mellékhatással alig járnak. Jelentősen csökkent vesefunkció esetén MR kontrasztanyag adása is ellenjavallt, illetve erősen mérlegelendő.

Klinikánkon rendelkezésünkre áll egy speciális, erős mágneses térben is működő monitorrendszer, melyre súlyos állapotú betegek vizsgálata során, valamint a terheléses vizsgálatok biztonságos kivitelezéséhez szükség lehet.

Mire figyeljen a beavatkozás előtt?

A vizsgálatra hozza magával korábbi vizsgálati eredményeit, illetve vese funkciós paraméterekre vonatkozó laboratóriumi (GFR, kreatinin) leletét.

A beavatkozás előtti este nyugodtan étkezhet, és a vizsgálat reggelén is fogyaszthat könnyű reggelit (7 óráig). Általános szabály, hogy a vizsgálatot megelőző 3-4 órában már nem szabad szilárd táplálékot fogyasztani. Folyadékot szükségleteinek megfelelően napközben is fogyaszthat. Szokásos gyógyszereit nyugodtan beveheti!

Napjainkban nemcsak MR biztonságos protézisek és implantátumok, hanem MR kondícionális pacemakerek és implantálható defibrillátor (ICD) is rendelkezésünkre állnak, vizsgálatuk során azonban speciális odafigyelésre van szükség ezért jelenlétüket az MR vizsgálatra való bejelentkezéskor minden esetben jelezni szükséges. Fémtartalmú implantátum esetén annak MR-biztonságossága az erről szóló dokumentáció segítségével a vizsgálatot megelőzően tisztázandó. Klausztrofóbiára hajlamos betegeknél a vizsgálat kivitelezése problémát jelenthet, azonban a szorongás némi felkészüléssel könnyen oldható és a vizsgálat az esetek legnagyobb részében elvégezhető.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2019-ben üzembe helyezett 1,5 Tesla térerejű MR berendezéssel a teljes munkaidő 50%-ában szív vizsgálatokat végzünk, de emellett kiválóan alkalmas más típusú vizsgálatok kivitelezésére is, pl. a perifériás érrendszert ábrázoló ún. MR-angiográfiás vizsgálatok nagy felbontású kivitelezéséhez és kiértékeléséhez is megfelelő programokkal rendelkezünk, ami a klinika érsebészeti profiljának igényeit elégíti ki. Emellett ellátjuk a Semmelweis Egyetem más intézeteiben kezelt betegek MR vizsgálati igényeit is, elsősorban mellkasi, hasi és kismedencei vizsgálatok vonatkozásában, és természetesen az MR vizsgálat klasszikus indikációját képező koponya és gerinc vizsgálatok is történnek.