Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 22.
545262 Összes oltás

A Klinika három épületből álló tömbben helyezkedik el. A Városmajor utcai főépületben találhatók az ér- és a szívsebészeti fekvőbeteg osztályok, kardiológiai osztály, a röntgenosztály a katéteres és elektrofiziológiai laboratóriumokkal, a sebészeti ambulancia és az igazgatóság.

A Gaál József utcai Cardiovascularis Centrum épületben az invazív kardiológiai osztály, a már fennjáró betegek elhelyezésére szolgáló posztoperatív megfigyelő és a kardiológiai ambulanciák találhatók.

Határőr út 18. alatti épületben működnek a Képalkotó Diagnosztikai Részleg és a Szívelégtelenségi Ambulancia vizsgálóhelyiségei.

 

Kardiológiai Profil

Invazív Kardiológiai Osztály

Cím: Gaál József utca 9-11
Osztályvezető: Dr. Becker Dávid egyetemi docens
Főnővér: Törökné Kádár Judit

A Klinika alapvető kardiológiai betegellátó osztálya. 35 ágyának részét képezi a Kardiológiai Szakspecifikus Intenzív Osztály, ahova a friss infarktussal érkező betegeket, valamint Klinikánk minden súlyos állapotú betegét felvesszük. Főként sürgősséggel felvett, gyakran súlyos állapotú betegek kezelésére és megfigyelésére szolgál.
A Kardiológiai Szakspecifikus Intenzív Osztály minden ágya (10 ágy) központi és ágy melletti monitorral felszerelt, lélegeztetőgép és IABP alkalmazására megfelelő helyet és infrastruktúrát biztosít. A tartósan fekvő betegek részére minden ágy antidecubitus matraccal ellátott. Rendelkezik az osztály egy egyágyas intenzív ellátásra és elkülönítésre is alkalmas betegszobával.
Az Invazív Kardiológiai Osztály többi ágyán elsősorban különféle katéteres beavatkozásokat követő megfigyelés és gyógyszerbeállítás történik. Emellett ezen az ambuláns betegfelvételi helységben történik a vérvétel, az EKG készítés, valamint a betegek orvosi kikérdezése és kivizsgálása.

Egynapos Kardiológiai Osztály

Cím: Városmajor utca 68.
Osztályvezető: Dr. Gellér László egyetemi tanár
Főnővér: Simay Katalin

Az Egynapos Kardiológiai Osztály Városmajor utcai épületünk földszintjén helyezkedik el, ahol a rövid kórházi tartózkodással járó beavatkozásokat követően kezeljük a betegeket. Ilyen lehet pl. a szívritmus szabályozó (pacemaker) beültetés, az elektrofiziológiai vizsgálat, a tágítás nélküli koszorúérfestés. Emellett azonban ezen az osztályon folyik hagyományos kardiológiai fekvőbeteg ellátás is. Ezen az osztályunkon kiemelkedően nagy a napi betegforgalom.

Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részleg

Cím: Városmajor utca 68.
Részlegvezető: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár
Főnővér: László Judit

A Klinika 8 ágyas interdiszciplináris szakspecifikus intenzív osztálya, ahol a kardiológus, a szívsebész és az intenzív terápiás szakmák együttműködésével végezzük a szívtranszplantációra váró, illetve a szívtranszplantált betegeink perioperatív ellátását. A részleg kiemelkedő szerepének tudható be Klinikánk sikeres szívtranszplantációs és műszív programja, melynek eredménye az évi 35-40 szívtranszplantáció, a 20-25 ideiglenes keringéstámogató eszközös kezelés (ECMO, LVAD és BIVAD), illetve a 8-10 végleges műszív beültetés.

Szívelégtelenségi és Sportkardiológiai Ambulanciák

Cím: Határőr út 18. és Gaál József utca 9-11.
Ambulanciavezető: Dr. Bárczi György egyetemi tanársegéd
Sportambulancia vezető: Dr. Kiss Orsolya egyetemi adjunktus
Ambulanciavezető asszisztens: Csobánné Oláh Csilla

Járóbeteg ambulanciánkon előzetes időpont egyeztetést követően, beutalóval fogadjuk betegeinket. A hagyományos kardiológiai vizsgálómódszerek (kerékpár- és futószalagos terhelés, szívultrahang) mellett szakambulanciát működtetünk pacemakerrel élő betegek és szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is. A terheléses vizsgálatok és a szívultrahang vizsgálatok egyrészt a Cardiovascularis Centrum, másrészt a Képalkotó Diagnosztikai Részleg épületében zajlanak.
Sportkardiológiai ambulanciánkon éves szinten több ezer sportolót fogadunk ambuláns kivizsgálásokra (terheléses vizsgálatok, laborvizsgálatok, szívultrahang).

Kardiogenetikai ambulancia

Cím: Határőr út 18.
Ambulanciavezető: Dr. Fekete Bálint András


A kardiogenetikai ambulancián a genetikai háttérrel rendelkező kardiológiai betegségek molekuláris szintű diagnosztikája és az ezzel kapcsolatos genetikai tanácsadás történik. A beutalás belső előjegyzés alapján történik.

Központi Műtő

Cím: Városmajor utca 68.
Műtővezető: Dr. Sótonyi Péter egyetemi tanár
Főműtősnő: Homokiné Kapusi Erzsébet

Központi Műtőnk 4 hagyományos műtőhelységből áll és egy európai szinten is kiváló hibrid műtő segíti a betegellátást.
Legmodernebb felszereltségünk lehetővé teszi az érsebészeti és szívsebészeti betegellátás során felmerülő valamennyi műtéttípus elvégzését. Országosan egyedülálló cardiovascularis szövetbankot működtetünk a profilok homograft beültetéseinek támogatására.

Szívsebészeti Profil

Szívsebészeti Osztály

Cím: Városmajor utca 68.
Profilvezető: Dr. Hartyánszky István egyetemi docens
Főnővér: Kocsisné Nyakas Noémi

A 29 ágyas osztály fő tevékenysége az évi 6-800 extrakorporális szívműtét mellett a szívtranszplantáció és a műszív-beültetés . Az osztályon továbbra is kiemelt profilként szerepel a pulmonalis embolia sebészete, a Marfan betegséggel kapcsolatos szívsebészeti ellátás, a bal kamra aneurysma sebészete, a verőszíves szívműtétek, a mitralis billentyű plasztika, a pitvarfibrilláció sebészi kezelése, illetve a szív körüli nagyerek sebészete. A Klinika hagyományainknak megfelelően az országban egyedülállóan nagy számban végzünk kombinált ér- és szívműtéteket, illetve az aortaív és az aorta descendens területén lévő elváltozások megoldását.

3D Központ

 

Cím: Budapest, Tűzoltó u. 58, 1094
Vezető: Dr. Barabás J. Imre

A Semmelweis Egyetem 3D központjának célja a modern számítástechnika nyújtotta lehetőségek kutatása orvosi szempontból, illetve az így megszerzett tudás felhasználása a betegellátásban. CT, MRI vagy ultrahang képekből származó DICOM állományok használatával.

Érsebészeti Profil

Érsebészeti Osztályok

Cím: Városmajor utca 68.
Profilvezető:  Dr. Szeberin Zoltán egyetemi docens
I. Érsebészeti Osztály vezető: Dr. Banga Péter egyetemi adjunktus
II. Érsebészeti Osztály vezető: Dr. Szabó Gábor Viktor egyetemi docens
Főnővér: Banka Mária

A gyógyító munka 2 osztályon, összesen 55 ágyon folyik. Érsebészeti osztályunk heti 7 napban látja el területi illetékességi elv alapján (II. és III. progresszivitási szinten) az érsebészeti betegeket. A thoraco-abdominalis aorta aneurysmák ellátását csaknem kizárólag, az aorta disszekciók többségét országosan klinikánk végzi. A szívsebészeti háttér bonyolult ív-mellkasi és thoraco-abdominalis aorta műtéteket is lehetővé tesz. Napjainkra a nyitott és endovaszkuláris rekonstruktív érműtétek éves száma meghaladja az 1200-at. A klinika érsebészeti profilja az ország vezető aortacentruma, hazánkban itt történik a legtöbb aorta műtét. Az aneurysma műtétek harmada, a carotis rekonstrukciók több mint negyede klinikánkon történik.

Ér- és Szívsebészeti Ambulancia

Cím: Városmajor utca 68.
Érsebészeti ambulanciavezető: Dr. Nagy Zsuzsa klinikai szakorvos
Szívsebészeti ambulanciavezető: Dr. Hüttl Tivadar egyetemi adjunktus
Ambulanciavezető asszisztens: Csobánné Oláh Csilla

Ambulanciáinkon a beutalt betegek vizsgálata, illetve a Klinikánkon korábban beavatkozáson átesett betegek kontrollálása történik, előjegyzés alapján.

Képalkotó Diagnosztikai Profil

Képalkotó Diagnosztikai Profil

Cím: Határőr út 18.
Profilvezető: Dr. Csobay-Novák Csaba adjunktus
Profilvezető-helyettes: Dr. Jermendy Ádám egyetemi tanársegéd, Dr. Fontanini Daniele Mariastefano radiológus szakorvos
Profilvezető asszisztens: Kósné Teleki Bernadett

A Képalkotó Diagnosztikai Profil épülete a Határőr út 18. alatti épületben található. A szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatát speciális géppark segíti, melyekkel elvégezhetők a legkorszerűbb diagnosztikai eljárások is. Nagy teljesítményű, főként cardiovascularis szakterületre specifikált CT és MRI készülékünkkel elektív (előjegyzés alapján történő) és akut vizsgálatokat is végzünk. 

Angiográfiás labor

Cím: Városmajor utca 68.
Profilvezető: Dr. Nemes Balázs egyetemi docens
Osztályvezető: Dr. Nemes Balázs egyetemi docens
Vezető asszisztens: Srej Marianna

Az intervenciós kardiológiai ellátás mellett katéteres tevékenységünk jelentős részét képezi a perifériás angiográfiai és invazív radiológiai ellátásunk. Az érsebészeti profillal szoros együttműködésben végzünk stentgraft beültetéseket, carotis és renalis PTA-kat, illetve a végtagok artériás és vénás keringési rendszerének endovascularis terápiáját. Mellkasi röntgenfelvételek készítésével és vascularis ultrahang vizsgálatokkal támogatjuk valamennyi profilunk diagnosztikus és gyógyító tevékenységét.

Központi Laboratórium

Cím: Városmajor utca 68.
Laborvezető: Dr. Skopál Judit tudományos munkatárs
Vezető asszisztens: Vargáné Budai Erika

A Klinika Központi Laboratóriuma a valamennyi gyógyító profil klinikai kémiai laboratóriumi vizsgálatát végzi el, különös tekintettel a cardiovascularis szakterület és a sürgősségi betegellátás speciális igényeire.