A transzplantáció után nehéznek tűnhet hozzászokni az új életmódhoz, ami a betegre és családjára vár. Az ápolószemélyzet fog segíteni az új szabályok elsajátításában, az életmód személyre szabásában.

EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS

A transzplantált egyik legfontosabb feladata a jó kommunikáció a kezelőorvossal, a transzplantációs munkacsoporttal, a családorvossal és a fogorvossal. Elengedhetetlenül fontos meggyőződni a transzplantáltnak arról, hogy az őt ellátó valamennyi egészségügyi szakember tudja, hogy szívátültetése volt. Célszerű pontos és naprakész feljegyzéseket vezetni a következőkről: vérnyomás, pulzus, testsúly, gyógyszerszint, gyógyszer dózis változások, fertőzések és azok kezelése, új tünetek vagy mellékhatások. Ezeket a feljegyzéseket az orvosi papírokkal együtt érdemes a kontrollvizsgálatokra elvinni.

Ha a transzplantált személy vagy családtagja a műtéti területen elváltozást észlel (gyulladás, bőrpír, duzzanat, váladékozás) azonnal értesíteni kell a kezelőorvost. Fontos továbbá a testhőmérséklet ellenőrzése, amennyiben a beteg lázat, hidegrázást, vagy fájdalmat tapasztal. Ha a szívtranszplantált testhőmérséklete egy alkalommal 38ºC-nál magasabb vagy egy teljes napon át 37,5ºC-nál magasabb, azonnal fel kell keresni a kezelőorvost, vagy a transzplantációs munkacsoportot, mert a kezelőorvos tudta és beleegyezése nélkül semmilyen gyógyszert nem szabd bevenni!
A kórházi bennfekvés alatt az ápolók megtanítják a transzplantáltat a vérnyomás és pulzusmérésére. Amennyiben a mért adatok a normál tartományon kívül esnek, értesíteni kell a kezelőorvost!
Fontos a napi folyadékegyenleg egyensúlyban tartása, így a bevitt és ürített folyadék mennyiségét figyelni kell!
Ha a transzplantált családjában valaki megbetegszik, a transzplantáltnak kerülnie kell a családtagot mindaddig, amíg meg nem gyógyult! Ilyen esetekben a higiéniára fokozottan kell ügyelni!

VÉDŐOLTÁSOK

A transzplantált személy nem kaphat élő vagy legyengített kórokozót tartalmazó védőoltást. Az elölt vagy inaktivált kórokozókkal történő védőoltások engedélyezettek, de a védőoltás beadása előtt ki kell kérni a kezelőorvos véleményét!

MINDENNAPI AKTIVITÁS

 

GÉPJÁRMŰVEZETÉS

A transzplantált személy, műtét után 3-4 hónappal, nyugodtan vezethet, viszont biztonsági övet mindig használnia kell, akkor is, ha kényelmetlennek találja.

SZEXUÁLIS AKTIVITÁS

Sikeres transzplantáció után néhány hónapon belül javul a szexuális aktivitás. Amint a transzplantált jól érzi magát, élhet nemi életet. A férfiak többsége visszanyeri nemzőképességét, bár kis számban, de előfordulhat impotencia is. Egyes gyógyszerek zavarhatják a szexuális működést, ezért ha a transzplantált problémát észlel, keresse fel orvosát, vagy a transzplantációs munkacsoportot! A partner megcsókolása is engedélyezett, amennyiben nincs fertőző betegsége (pl. nátha, influenza, herpesz). A legtöbb nő esetében a havi ciklus a műtét után néhány hónappal visszatér.  Terhesség vállalása transzplantáción átesett nőknél saját és a magzat egészségének veszélyeztetése miatt nem javasolt. Szexuálisan aktív nőknél megfelelő fogamzásgátlás alkalmazása szükséges. Miután némely immunszuppresszív gyógyszer befolyásolhatja a fogamzásgátló tabletták hatását, azok szedése csak a transzplantációs munkacsoport orvosainak ellenőrzése mellett ajánlott. Intrauterin eszközök alkalmazása (pl. spirál) nem javasolt, mivel növelik a fertőzésveszélyt, így fertőzések megelőzése szempontjából a gumi óvszer használata a legjobb választás, amely Spermicid krémmel/habbal együtt alkalmazva jó fogamzásgátló is. Családot tervező transzplantáltak feltétlenül beszéljék meg ez irányú terveiket a kezelőorvosukkal!

HÁZIÁLLATOK ÉS NÖVÉNYEK

Némely háziállat tartása a fertőzésveszély miatt nem ajánlott. Legkisebb fertőzésveszélyt jelentik a halak, hüllők, pókok, kis rágcsálók, pl. hörcsög, egér, és a nyúl. Kutya tartása lehetséges, de inkább a rövid szőrű fajtákat ajánljuk, mert könnyebb a szőrzetük tisztántartása. Kellően ápolt macskát is lehet tartani, de a kalitkában tartott madarak nem ajánlottak, mert Staphylococcus és más baktériumokat hordozhatnak. Amennyiben van háziállat, a transzplantált kerülje az ürülékük érintését, és viseljen gumikesztyűt, ha az almukat vagy a kalitkájukat tisztítja. Kerülni kell, hogy az állat a transzplantált kezét, arcát megnyalja, ha ez mégis véletlenül megtörténne, az érintett területet szappannal és vízzel kell lemosni!A háziállat összes járulékos dolgát (pl. etető edény) tisztán, és távol kell tartani a transzplantált személyes dolgaitól, az állat hálószobába való bejárása pedig szigorúan tilos!

KIKAPCSOLÓDÁS

Műtét után a transzplantált fokozatosan egyre többet tartózkodhat a szabadban, de a tömeget kerülnie kell! Az orr-száj maszkot és a cérnakesztyűt addig kell használni, ameddig a kezelőorvos azt szükségesnek tartja.
Távolabbi utazásokról mindig ki kell kérni az orvos tanácsát és orvosi igazolást szerezni a szívtranszplantációról! Külföldi utak esetén érdemes utánajárni, hogy adott területen, szükség esetén mely intézményekhez lehet segítségért fordulni és még utazás előtt felvenni velük a kapcsolatot.
Érdemes kerülni azokat a területeket, ahol a víz és az élelmiszer fertőzött lehet, és alacsony a higiénia szintje. Amennyiben a transzplantált repülőgéppel utazik, az elegendő gyógyszermennyiséget kézipoggyászként érdemes magával vinnie.

NAPOZÁS

A túlzott napozás mindenki számára káros! A napsugarakban lévő ultraibolya sugárzás felelős a bőr korai öregedéséért, a leégésért és a bőrdaganatok kialakulásáért. A transzplantált személyekben nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának a veszélye, mivel az immunrendszerünk nem képes a bőrön átjutó ultraibolya sugarak által okozott károsodások kivédésére, ezért számukra nagyon fontosa a bőr megfelelő védelme. A transzplantáltnak minden alkalommal védenie kell bőrét a napsugárzástól, melyet a következők betartásával valósíthat meg:
•    Ne menjen a napra délelőtt 11 és délután 3 óra között!
•    Ha lehetséges üljön árnyékban!
•    Viseljen kalapot, hosszú ujjú pólót és vékony nadrágot, vagy használjon naptejet!
•    Magas faktorú, jó minőségű napozó krémet használjon, kenje be a fedetlen területeket, fokozottan ügyelve arcára, nyakára és kezére!
•    A krémek lemosódhatnak, ezért kenje be újra a területeket úszás után, vagy ha nagyon megizzadt!

TESTMOZGÁS

A transzplantáció utáni rehabilitáció a gyógytornászok munkájával kezdődik, akik alig pár nappal az ébredés után segítenek az ágyból kikelni, székbe kiülni és a műtét utáni első pár lépést megtenni. A kórházban eltöltött idő alatt mindvégig az a cél, hogy növeljék a transzplantált aktivitási szintjét, hogy otthonába bocsátásakor az önellátáshoz legyen elég ereje és energiája.

A személyre szabott, rendszeres és fokozatos testmozgás a transzplantáltak számára rendkívül fontos. A kórházi tartózkodás alatt a beteg, az otthon végezhető gyakorlatok elsajátításában gyógytornásztól kap segítséget. A személyre szabott edzésprogram kidolgozás azért is fontos, hogy a legyengült izomzat megerősödjön. Az edzésprogramnak, fokozatosnak és folyamatosnak kell lennie. A terhelés mértékét lassan kell emelni, ezáltal a mozgás pozitív hatásai teljes mértékben érvényesülnek majd anélkül, hogy a testi épséget veszélyeztetné. A lépcsőzés jó hatású, de műtét után 3-4 hónapig kerülni kell a hasizmokat igénybe vevő testmozgást a hasfali sérv kialakulásának megelőzése érdekében. Az állóképesség javítására és az általános izomtónus javítására igen jó a kerékpározás és a gyaloglás. Ha mindezt a transzplantált már jól bírja, akkor műtét után 4 hónappal teniszezhet, futhat is. Amennyiben az alábbi problémák közül bármelyike előfordul, a testedzést azonnal abba kell hagyni mindaddig, amíg nem beszélt a kezelőorvossal:
•    mellkasi, nyaki, vagy állkapocsban jelentkező nyomás-, vagy szorító fájdalomérzet
•    túlzott fáradtság, ami nem magyarázható kialvatlansággal
•    szokatlan légzési nehézség
•    szédülés, zavartság testmozgás után
•    állandó szapora vagy szabálytalan szívműködés a terhelés alatt vagy után

TÁPLÁLKOZÁS
A szívátültetést követően nagyon fontos, hogy a műtöttek egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet tartsanak. A gyógyszerek miatt a súlygyarapodás lehetősége sokszorosára nő, ezért elengedhetetlenül fontos a rendszeres mérsékelt testmozgás és a megfelelő táplálkozás.

A kortikoszteroidok egyik mellékhatása következtében a transzplantáltak étvágya jelentős mértékben megnőhet. Emiatt az elhízás veszélye igen nagy, mely jelentős problémát okozhat hosszú távon. Célszerű alacsony zsír és szénhidrát tartalmú diétát tartani ahhoz, hogy testsúly és vércukorszint megfelelő kontroll alatt maradjon. A transzplantáltaknak kórházi tartózkodásuk alatt dietetikus segít abban, hogy a szükséges információkat elsajátítsák, valamint tőle kaphatnak segítséget étrendjük összeállításában.
A transzplantáltnak otthonába bocsátását követően fokozottan ügyelnie kell az étrendjére! A táplálékkal elfogyasztott baktériumok, gombák, szennyeződések különböző fertőzések kialakulásának forrásai lehetnek, melynek lehető legteljesebb kiküszöbölése a cél. Ennek érdekében a következő fontos szabályokat kell betartani:

 1. Vásárláskor ellenőrizni kell a csomagoláson jelzett szavatossági időt! A húsok, zöldségek és gyümölcsök mindig frissek legyenek! Zöldséget és gyümölcsöt felhasználás előtt folyó vízzel kell megmosni!
 2. Az ételeket mindig frissen kell elkészíteni, kiolvasztott, állott, fagyasztott ételt kerülni kell! Gyorséttermekből, kifőzdékből való étel fogyasztását lehetőség szerint kerülni érdemes.
 3. Műtét után eleinte a zöldségek, gyümölcsök csak hőkezelt formában fogyaszthatók (pl. befőtt, kompót), kivétel ez alól a banán, a narancs és a mandarin. Az aprómagvas gyümölcsök, az olajos magvak (dió, mogyoró, mák, mandula) és aszalt gyümölcsök fogyasztása erősen szennyezett jellege miatt nem ajánlott.
 4. A transzplantált csapvizet nem ihat, csak felforralás után, ezért szénsavmentes ásványvíz javasolt. Tea, kakaó, malátakávé, karamella fogyasztható. Szűrt, jó minőségű gyümölcsleveket is ihat, kivéve a grapefruitlét, ugyanis a grapefruit megnöveli a gyógyszerek (tacrolimus, cyclosporin, sirolimus) vérszintjét, és mellékhatások kialakulásához vezethet). Feketekávé orvosi engedéllyel, mérsékelt mennyiségben fogyasztható.
 5. Tejtermékek közül a transzplantált csak pasztőrözött dobozos tejet, vagy felforralt tejet és ebből készült italokat fogyaszthat (pl. kakaó). Sajtok közül az előre csomagolt sajtok (lapka, kocka) engedélyezettek, ám a penészes és lágy sajtok nem. Nyers túró a kezdeti időszakban kerülendő, joghurt fogyasztható.
 6. A húst elkészítés előtt, folyóvíz alatt kell megmosni. A húsok frissen sütve, főzve, csak hőkezelve fogyaszthatók – tatárbifsztek és hirtelen sült húsok kerülendők! Az első időszakban a felvágottak fogyasztása meleg szendvicsbe sütve ajánlottak, később vákuumcsomagolású felvágottak (gépsonka, párizsi) frissen fogyaszthatók. Füstölt áru, pácolt, nemes penésszel borított szalámi, kolbász nem ehető! Gyorsan romló, belsőséget tartalmazó készítmények szintén kerülendők.
 7. Tojást kizárólag keményre főzve vagy sütött állapotban, ételekbe főzve szabad fogyasztani. Kerülendő a félig nyers tojással készült vagy félig nyers tojás: majonéz, madártej, lágy tojás, bundás kenyér, rántotta, tükörtojás.
 8. Desszertek közül, csak az otthon sütött sütemények fogyaszthatók, amelyekben főzött krém vagy lekvár van. Nyers alapanyagot tartalmazó (vajkrém, tejszínhab, tojás, friss gyümölcs) sütemény fogyasztása kerülendő. Házilag készült palacsinta, kevert piskóta, gombóc és pizza készíthető.
 9. Az ételek elkészítésekor mérsékelt fűszerezés ajánlott, melyet a főzés alatt kell az ételbe juttatni. A szteroidok, valamint kisebb mértékben a cyclosporin és a tacrolimus hatására a szervezet visszatartja a sót, ezért a sós, erős és egzotikus fűszerezés nem ajánlott, mert folyadék visszatartáshoz és vérnyomás emelkedéshez vezethet.
  A bevitt só csökkentése a következő módszerekkel valósítható meg:
  •     főzéskor csak kis mennyiségű só használata.
  •     az ételek „utósózásának” elhagyása.
  •     az olyan sós ételek kerülése, mint a chips és a konzervek.
 10. Kenyér estében célszerű a frissen sütött, vagy gyári csomagolású kenyereket előnyben részesíteni.

ÉRZELMI ÉLET

A transzplantáció, a fizikai megterhelés mellett jelentős érzelmi terhet is ró a betegre és családjára egyaránt. A legtöbb transzplantált személy ennek ellenére jól megküzd a transzplantációval együtt járó pszichés stresszel. Azt a közkeletű szemléletet, miszerint a donor bizonyos tulajdonságai tovább élnek abban, aki a szervet megkapta, hogy megváltozik a recipiens személyisége stb. kívánatos kritikával kezelni, ugyanis a klinikai tapasztalat ezt nem támasztja alá! A beültetett szív praktikusan nem más, mint egy izom-pumpa, amely önmagában nem képes megváltoztatni sem a beteg személyiségét sem a viselkedését. Ami képes azt megváltoztatni, az maga a betegség, a sokszor életveszélyes állapot, amelyben a beteg műtétre kerül, a műtéti stressz, a gyógyszerek és azok mellékhatásai, illetve a transzplantációval járó új életmód kritériumaihoz való alkalmazkodás. Mindezek együttesen eredményezhetnek bizonyos változásokat a személyiségben és az egyén értékrendjében.