KINEPICT – DIGITAL VARIANCE ANALYSIS (DVA) – KUTATÓCSOPORT

Kutatásvezető: Prof. Dr. Sótonyi Péter
Résztvevők: dr. Legeza Péter, dr. Mihály Zsuzsanna
PhD hallgatók: dr. Óriás Viktor, dr. Berczeli Márton, dr. Góg István

Kutatásaink fő célja, hogy a Kinepict Health Ltd. által kifejlesztett kinetikus képalkotás (Digital Variance Angiography – DVA) klinikai felhasználási területeit megtaláljuk, és a módszert továbbfejlesszük.

A cég a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben a képminőség javításával, a sugár- és kontrasztanyag dózisának csökkentésével, valamint a CO2 angiográfia szélesebb körű alkalmazhatóságával kapcsolatos vizsgálatokat folytat. Az eddigi eredmények alapján a DVA jelentősen javítja az angiográfiás képek minőségét, mely lehetőséget ad kifejezett, akár 70%-os sugárdózis csökkentésre. A DVA térd alatti érterületen eddig csak korlátozottan értékelhető CO2 angiográfia minőségét jelentősen megnövelve lehetővé teszi a diagnosztikát és intervenciót veseelégtelen, perifériás érbetegek körében.

Több klinikai study van folyamatban a carotis és alsó végtagi érterületeken alkalmazott DVA-val kapcsolatban. További tudományos kutatásra ad lehetőséget az a tény, hogy a DVA módszer lehetővé teszi az angiografia során bekövetkező intenzitásváltozások statisztikai analízisét, mely paremetrikus vagy kvantitaív képalkotást eredményez. Így a radiológiai kép időbeli, funkcionális információtartalma kiértékelhetővé és megjeleníthetővé válhat. A jövőbeli kutatásaink egyik fontos iránya ez lesz és azt célozza meg, hogy a „color coded” mód legfontosabb alkalmazási területeit megtaláljuk, és azok diagnosztikus értékét célzott klinikai vizsgálatokkal igazoljuk. A módszer így alkalmassá válhat például az intervenció előtti és utáni keringési állapot meghatározására, a kollaterális keringés vagy az alsó végtagi krurális ágak által ellátott területek (angioszómák) pontosabb feltérképezésére.

Vizsgálatainkat a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Intervenciós Radiológia Tanszékével és a Radiológiai Osztállyal közösen végezzük.