A vizsgálat menete

A koszorúér-betegség diagnosztikájának jelenlegi alapvető („gold standard”) módszere az artériás behatoláson keresztül végzett szívkatéterezés. A szívkatéterezés invazív beavatkozás, és bár azt ma már igen nagy gyakorlattal végzik, mégis, a módszernek jól ismert kockázata van. A szív CT lehetőséget ad a koszorúerek állapotának vizsgálatára non-invazív módon. A vizsgálat segítségével az érelmeszesedés igen korai jelei is felismerhetők lehetőséget adva a betegség előrehaladását lassító megelőző terápia bevezetésére, illetve alkalmas a potenciálisan szűkületet okozó érlerakódások („plakkok”) diagnosztikájára. Az utóbbi esetben később szívkatéterezésre is sor kerülhet a szűkület egyértelmű igazolására, illetve szükség esetén tágítására.

Ezen felül nagy számú szív CT vizsgálatot végzünk az ú.n. ablációs beavatkozások előtt, ahol is térkép készül az ablációs területről, mely a beavatkozás minél precízebb elvégzését segíti elő. Ilyenkor egy időben sor kerül a koszorúerek állapotának felmérésére is.

Mire figyeljen a beavatkozás előtt?

A beavatkozás előtti este nyugodtan étkezhet, és a vizsgálat napján az előjegyezett időpont előtt 4 órával is lehetősége van könnyű étkezésre. Szokásos reggeli gyógyszereit nyugodtan beveheti! A vizsgálat napján bőséges folyadékbevitel (lehetőség szerint víz) ajánlott!

Kontrasztanyag allergia: Amennyiben Önnek korábban bármilyen kontrasztanyaggal szemben allergiás reakciója alakult ki, kérjük a vizsgálatot megelőzően mindenképpen jelezze!

Bizonyos gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt fel kell függeszteni:

  • Metformin tartalmú gyógyszerek: A cukorbetegség kezeléséhez használt metformin tartalmú gyógyszerek szedését 48 órával a beavatkozás előtt abba kell hagyni. Ilyenek többek között a következő készítmények: Merckformin, Adimet, Meforal, Avandamet, Gluformin, Meglucon, Metfogamma, Metrivin, Xigduo, Synjardy. A gyógyszer esetleges helyettesítését szintén kezelőorvosával kell, hogy megbeszélje.

 

Szív CT vizsgálatra jelentkezni legegyszerűbben az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével lehetséges:

IDŐPONTKÉRŐ ŰRLAP

A vizsgálathoz kérjük kitölteni a Szív-CT kérőlapot is.