Intervenciós radiológiai labor

Laborvezető: Dr. Nemes Balázs egyetemi docens

Előjegyzési telefonszám: 06-1-458-6828

Az intervenciós radiológia

A Városmajori Klinika történetében az intervenciós radiológia kiemelt helyen szerepel, hiszen dr. Szlávy László vezetésével már 1983-tól DSA-berendezés üzemel a klinikán, illetve 1986-tól CT-, majd a „vasfüggöny” mögött elsőként 1987-ben MR-készülék is telepítésre került. Szintén Szlávy professzor vezetésével már a 80-as évek végén, 90-es évek elején a világ élvonalában, sőt kissé meg is előzve azt, elsők között végeztek ballonos angioplasztikákat nagy számban, valamint nyaki verőértágításokat stent használatával. A megkezdett munkát Hüttl Kálmán professzor magas szinten vitte tovább, melyet jelenleg 5 intervenciós radiológus folytat az intézetben, így 0-24 órás akut és több műszakos elektív ellátás biztosított betegeink számára.

Az intervencióról és a perifériás katéteres laborról (intervenciós műtőről) általában:

Az intervenciós műtőben radiológus orvosok dolgoznak; döntően atherosclerotikus alapú verőérbetegségekhez kapcsolódó vizsgálatokat végzünk diagnosztikus és terápiás célból.  Alsó végtagi érfestéseket, értágításokat, valamint nyaki ütőérszűkületek tágítását végezzük kar vagy combhajlat felől, nagy számban. Ezen vizsgálatok mellett zsigeri verőerek tágítását, valamint centrális vénaszűkületek tágítását és vérzések elállítására, megelőzésére szolgáló embolizációs eljárásokat is végzünk.

Hogyan zajlik az intervenciós vizsgálat?

A vizsgálatokat minden esetben éber állapotban, helyi érzéstelenítésben végezzük. A vizsgálat során jód vagy szén-dioxid tartalmú kontrasztanyagot használunk. A kar felől végzett diagnosztikus eljárások során a páciensek aznap hazamehetnek, míg a combhajlatból végzett eljárásoknál, illetve értágítások során egy éjszakás bennfekvéssel történnek a beavatkozások.

Hogyan lehet a vizsgálatra bejelentkezni?

Előjegyzést csak szakorvos kérhet és arra időpontot radiológusaink adnak. A műtőben általában két műszakban dolgozunk, tehát előfordulhat, hogy Önt délutáni időpontra jegyezzük elő.

Mit kell tenni a vizsgálatot megelőzően?

A vizsgálatokhoz minden esetben friss laborvizsgálat szükséges a véralvadási és vesefunkciós értékekről. Amennyiben vérhígító gyógyszert (Pl: Syncumar, Marfarin, Xarelto stb.) szed Ön, úgy annak megfelelő átállítása szükséges, melyről a vizsgálatot elrendelő orvos kolléga tudja Önt tájékoztatni, illetve ezt megszervezni. Vérlemezke-gátló gyógyszer (Pl: Aspirin Protect, Clopidogrel) szedését nem kell elhagyni, a vizsgálat napján is beveheti azokat.  A metformin tartalmú cukorbetegségre szedett gyógyszerek dózisának változtatását, esetleges kihagyását a beküldő orvossal kell egyeztetnie a vesefunkciós laborértékek függvényében.

Amennyiben korábban kontrasztanyagos vizsgálatok során bármilyen mellékhatást vagy szövődményt észleltek, azt a kezelőorvosával a beavatkozás tervezése során közölje!

A vizsgálathoz teljes éhgyomor nem szükséges, könnyű reggeli fogyasztása megengedett, tiszta víz fogyasztását pedig kérjük is a kontrasztanyagok gyorsabb kiürülése céljából. Inzulinos cukorbeteg páciensek esetén a vizsgálat időpontjához képesti inzulin adagolása és könnyű, diétás étel fogyasztása a vércukorszint tartásához megengedett, de ennek pontos menetrendjét mind az Önt beküldő orvossal, mind az aktuálisan intervenciós műtőben dolgozókkal egyeztetni kell. Egyéb betegségekre szedett gyógyszerek szedését a vizsgálatokhoz nem kell rutinszerűen elhagyni. A vizsgálatok mindig beutaló-kötelesek és előzetesen időpont-egyeztetéssel történnek; de akut, sürgősségi ellátás is zajlik a laborban, ami előnyt élvez.

Az intervenciós labor működése a klinikánkon

Modern gépparkkal állunk rendelkezésére: Siemens Artis Zee with Pure (2016) típusú intervenciós készülékünkkel napi szinten 10-14 vizsgálatot végzünk. Néhány vizsgálat során ultrahang gépet is használunk (Philips HD11XE). Ebben az intervenciós laborban történik hazánkban a legtöbb katéteres értágítás.

Siemens Axiom Artis Zee berendezés Klinikánk intervenciós radiológiai műtőjében

Nagy verőerek tágulatainak ellátását sebészekkel közösen, úgynevezett stent graft beültetéssel végzünk, ami a páciens altatása mellett történik. Ezen bonyolultabb eljárásokat a világszínvonalú Szabó Zoltán Hibrid Műtőben végezzük, erre kiépített technikai feltételek mellett. A világon az egyik legfejlettebb GE Discovery angiográfiás készülékkel bármilyen procedúrához megfelelő beállítást tudunk biztosítani, a felkészült érsebész és aneszteziológus kollégákkal együtt a legbonyolultabb esetek ellátására is fel vagyunk készülve. Klinikánk hibrid műtőjében történik a legtöbb aorta stent graft beültetés.

A hasi és mindkét medencei főverőeret érintő értágulat katéteres ellátása stent graft beültetéssel – a beavatkozás előtti CT kép (balra), a beavatkozás közbeni átvilágítás (középen), a beavatkozást követő CT felvétel (jobbra)

Az eljárásról:

Mindegyik érfestési eljárás során az alkar, a comb, ritkábban a könyök verőerén keresztül katétert (egy vékony, hajlékony, speciális műanyagból készült csövet) vezetünk fel a vizsgálni kívánt erekig, majd azon át kontrasztanyagot fecskendezve „megfestjük” az ereket. A beadott anyag természetesen nem „festék”, hanem a röntgensugár elnyelését befolyásoló folyadék vagy szén-dioxid gáz. A befecskendezés során folyamatosan röntgenfelvételeket készítünk, és az így keletkezett képeket számítógépes technika segítségével digitális formában rögzítjük.

Alsó végtagi (jobbra) és nyaki (balra) érfestés képe

A vizsgálat segítségével kirajzolódnak az erek, így pontos képet nyerhetünk az esetleges szűkületekről, elzáródásokról.  A kontrasztanyag-befecskendezés során pár másodpercig tartó melegségérzés lehet, mely a folyamat velejárója, nem mellékhatás.

Amennyiben a katéteres beavatkozás segítségével a talált érszűkületet meg lehet tágítani, azt egy következő, egyeztetett időpontban végezzük el. Azért van szükség a következő időpontra, mivel az érfestések során gyakran használt csuklótáji szúrásból az alsó végtagi tágítás nem kivitelezhető. A „tágítás” során vagy folyadékkal feltölthető ballonnal nyomjuk ki az érfalat vagy hálós szerkezetű rövid fémcsövecskét, úgynevezett stentet is beültetünk.

A vizsgálat befejezését követően nyomókötést helyezünk fel, mely csuklótáji szúrásnál 4-6 órás, könyöktáji szúrásnál 8 órás. Ezen időt a megfigyelő helyiségben kell tölteni, de a szúrt régió hajlításán kívül egyéb korlátozás nincs. Combhajlati szúrás esetén a szúrás helyére felhelyezett nyomókötéssel 12-24 órán keresztül feküdnie is kell, ilyen esetben egy éjszakát a klinikán kell töltenie.

A vizsgálat kevés kellemetlenséggel jár, kis fájdalmat csak a vizsgálat elején, az ér megszúrásának érzéstelenítéséhez alkalmazott injekciót (egyetlenegy szúrást) jelent.

Amennyiben tágítás történik, a vizsgálat alkalmával általában egy éjszakát kell a klinikán töltenie. A beavatkozás részleteiről a befekvésekor részletes tájékoztatót (és egyben a vizsgálatba beleegyező nyilatkozat nyomtatványát) fog kapni.

Mit kell tenni a vizsgálatot követően?

A vizsgálatot követően – a beavatkozás típusától függően általában egy nap után – otthonába távozhat.

A klinika zárójelentésének birtokában a későbbiek során célszerű felkeresni háziorvosát, a zárójelentésen általában javaslat szerepel a gyógyszeres terápiára és a további teendőkre vonatkozóan.

Stent-beültetések esetében jellemzően az első 4-6 hét elteltével szükséges ultrahang kontroll-vizsgálat, utána pedig a protokollok szerint meghatározott időközönként. Az intervenciós radiológus általában a zárójelentésen feltünteti, hogy kontroll vizsgálatra szükséges-e visszajönni, melyet járóbeteg ambulanciája keretében végez.

Járóbeteg (vascularis ultrahang) ambulanciák:

  • Dósa Edit egyetemi docens

XII. Városmajor utca 68. alagsor       Szerda: 14:00-17:00

  • Nemes Balázs egyetemi docens

XII. Határőr út 18.                               Hétfő: 15:00-17:00

  • Pataki Ákos klinikai szakorvos

XII. Városmajor utca 68. alagsor      Szerda: 08:00-12:00

Ezen kontroll vizsgálatokra időpontot egyeztetni hétköznapokon 8 és 16 óra között a 1/458-68 80-as telefonszámon lehet.