A transzplantált hazaérkezése előtt a család feladata, hogy maximális tisztaságot teremtsen otthonukban. Járólap, parketta stb. fertőtlenítőszeres tisztítása, bútorzat fertőtlenítőszeres lemosása, ha szükséges tisztasági festés, tapétázás az transzplantált szobájában és a mellékhelyiségekben.

Sok transzplantált otthonába bocsátható a műtétet követő 4., 5. hétben, ám bizonyos esetekben a kórházi tartózkodás elhúzódhat. Az első egy évben a transzplantált személyekre szoros kórházi kontroll vonatkozik, ami körülbelül havi ellenőrzést és vizsgálatokat jelent. A transzplantáltak otthonukba bocsátását követően nagyon fontos, hogy olyan körülmények között legyenek, melyek között a fertőzések kockázata a lehető legminimálisabb. A transzplantáltak otthoni elhelyezésére célszerű egy úgynevezett „tiszta vagy steril szobát” kialakítani, ennek feltételei a következők:

  1.  a szoba friss festése – ha van rá mód – mosható festékkel.
  2. parketta, laminált parketta lerakása, amennyiben ez nem megoldható gyakori porszívózás és a szőnyeg nedves ruhás áttörlése javasolt. Ajánlott a transzplantált szobáját minden másnap felmosni vagy kiporszívózni.
  3. célszerű a redőny, illetve reluxa alkalmazása vagy a függönyök kéthetente történő mosása.
  4. a szobában minden szükséges tárgy bent lehet, azonban praktikus az apróbb, „porfogó” tárgyakat kivinni a könnyebb portalanítás miatt, melyet minden másnap érdemes elvégezni.
  5. a transzplantált szobájában növény tartására van mód, de lehetőleg nagy levelű legyen, amit könnyű portalanítani. Fontos azonban, hogy a szobában háziállat ne tartózkodjon!

A lakás egyéb helységeit – amennyiben nincs mód külön fürdő és WC kialakítására – a transzplantált a következő feltételek mellett használja: a család többi tagja maga után fertőtlenítő kendővel törölje át az általa használt tárgyakat (pl.: WC ülőkét, fürdőkádat, távozáskor a kilincset, stb.). A transzplantált használat előtt is tegye meg ugyanezt!
Otthon pár hét után a maszk használata elhagyható, azonban továbbra is kerülni kell a tömegközlekedést és a poros helyeket (építkezés, felújítások stb.).

(A szívtranszplantáció higiéniával kapcsolatos vonatkozásainak összefoglalásában Rieth Judit, intenzív terápiás szakápoló és Dr. Sax Balázs belgyógyász szakorvos nyújtott segítséget.)