MR-labor

Laborvezető: Dr. Suhai Ferenc Imre, klinikai szakorvos
Szív MR-munkacsoport vezető: Dr. Vágó Hajnalka egyetemi tanár

Előjegyzési telefonszám: 06-1-458-6878
Lelettel kapcsolatos információ: 06-1-458-6863

 

Mi is az az MR-vizsgálat?

Az MR-berendezés igen erős mágneses tér és rádiófrekvenciás hullámok felhasználásával működik, aminek hatására a szervezet folyadéktereinek viselkedése megváltozik. Az egyes szövetek a vizsgálat során különböző módon viselkednek, így a szervekről részletes szerkezeti információ nyerhető, segítve a szervezetben zajló kórjelző folyamatok feltárását és a precíz diagnózis felállítását. A képalkotó eljárással egyes test-tájékok, számos esetben bizonyos szervek célzott vizsgálatát végezhetjük el káros sugárzás alkalmazása nélkül. A vizsgálat – a szövetek pontos elkülönítéséhez és az érképletek státuszának megítéléséhez – szükség esetén kontrasztanyag adásával egészíthető ki.

Az MR-vizsgálat kiválóan alkalmazható a fejfájás, szédülés eredetének meghatározására, agyi történések, daganatos folyamatok diagnosztikájában, gerinc vagy ízületi panaszok esetén. A lágyrészek megítélésére végezhető például nyaki, hasi, kismedencei MR- vagy mellkasi MR- vizsgálat is; emellett az MR a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikájában is kiemelkedő jelentőségű.

 

Az MR-labor működése klinikánkon:

Klinikánkon az MR-labor működésének története több évtizedre nyúlik vissza – intézetünk radiológiai részlegén helyezték ugyanis üzembe 1987-ben az ország és Kelet-Európa első MR- készülékét. 2019 júniusa óta egy csúcskategóriájú, 1,5 T Siemens Magnetom Aera MR- berendezéssel zajlik a páciensek vizsgálata, így a betegellátáshoz a legmodernebb technika áll rendelkezésünkre. Napjainkban ezen a gépen történik az ország letöbb szív MR-vizsgálata.

A Határőr úti épület MR-diagnosztikai részlegén nagy hangsúlyt kap a szív- és érrendszert érintő képalkotás. Napjainkban a betegellátás kicsit több mint felét szív MR-vizsgálatok teszik ki, emellett nagyszámú idegrendszeri (koponya, szemgödör, belsőfül, gerinc) és MR-érfestéses (az érfejlődési rendellenességeket, esetleges érszűkületeket és -tágulatokat kimutató képalkotó eljárás) vizsgálatot végzünk, mindezek mellett hasi és kismedencei, mellkasi megbetegedések diagnosztikája és gyermekek kivizsgálása is zajlik. A kardiológiai háttérre való tekintettel viszonylag nagy számban végzünk MR-vizsgálatokat szívritmus-szabályozó készülékkel (pacemaker, ICD) rendelkező betegeknél.

A részleg a graduális és posztgraduális képzésben is aktívan részt vesz (medikus, rezidens, szakorvosjelölt), továbbá kardiológiai és radiológiai gyakorlatok, valamint  tantermi előadások megtartásában is aktív szerepet vállal.

 

Szív MR-vizsgálat:

A szív és az azt körülvevő szervek képalkotására az egyik legmodernebb eljárás a szív MR- vizsgálata, melynek során nem-invazív módon, részletes álló- és mozgóképeket készítünk a szívről és a környező régiókról. A felvételekkel kimutathatók a szívizomzatot érintő kórfolyamatok és az esetleges korábbi betegségek (infarktus, szívizomgyulladás) maradványai, a szívburok betegségei, a veleszületett fejlődési rendellenességek, megítélhetők az esetleges daganatok. A pontos diagnózis felállításához általában szükség van kontrasztanyag adására is. A vizsgálat folyamatát és az esetleges kockázatokat tekintve a módszer lényegében nem különbözik az egyéb, MR-ben alkalmazott vizsgáló-eljárásoktól.

 

A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika MR-berendezése: Siemens Magnetom Area

 

Hogyan zajlik az MR vizsgálat?

A vizsgálat fekvő helyzetben zajlik (általában hanyatt, kivételes esetekben hason) egy henger alakú, viszonylag szűk térben, ami egyesekben bezártságérzetet kelthet. A vizsgálat ideje alatt hangos, kopogó és zúgó jellegű gépzörejek hallhatók, ezek intenzitásának csökkentésére a felvétel elkészítésének idejére fülvédőt biztosítunk. A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdni, bizonyos vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani a hangszórón keresztül kapott utasításoknak megfelelően. A vizsgálóhelyiség kamerával felszerelt, az operátor és a vizsgáló orvos végig figyelemmel követi a vizsgálatot. A vizsgált személy szükség esetén mikrofonon keresztül tud kommunikálni a személyzettel, a kezébe helyezett vészjelző megnyomásával pedig probléma esetén bármikor jelezhet. A vizsgálat típusától függően a felvétel elkészítésének időtartama 15-60 perc között változhat.

A vizsgálóhelyiségben állandó erős mágneses tér van. Fontos, hogy mielőtt Ön belép ebbe a helyiségbe, meg kell győződni arról, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs az Ön ruházatában vagy szervezetében (óra, mobiltelefon, művégtag, műfogsor, fémkapocs, aprópénz). Ha a testébe egy korábbi műtét során bármilyen fémet tartalmazó anyagot ültettek be, kérjük, mindenképpen jelezze a vizsgáló személyzetnek.

 

Mit kell tennem a vizsgálatot megelőzően?

Érkezéskor a betegfelvételi pultnál a szükséges iratok (TAJ, személyi igazolvány, lakcímkártya), valamint a kezelőorvosa által kiállított részletes beutaló birtokában tud bejelentkezni a bejárati szinten található recepciós pultnál. A vizsgálat megkezdése előtt minden betegnek el kell olvasnia egy tájékoztatót, válaszolni az abban feltett kérdésekre és hozzájárulását kell adnia a vizsgálat elvégzéséhez – kontrasztanyag alkalmazása esetén annak adásához is.

A fent említett iratokon kívül kérjük, feltétlenül hozza magával korábbi – a vizsgált betegség szempontjából fontos – orvosi dokumentációját, ambuláns lapot, zárójelentést. Ha végeztek már Önnél más intézményben képalkotó vizsgálatot, hozza magával annak leletét és az elkészült vizsgálat képanyagát tartalmazó CD-t!

A vizsgálat során előfordulhat, hogy kontrasztanyag adására lesz szükség, így minden esetben hozzon magával ismert vesebetegség esetén egy héten belüli, másképpen 3 hónapnál nem régebbi, vesefunkciós értékeket is tartalmazó laborleletet!

Rendszeresen szedett gyógyszereit a vizsgálat napján is nyugodtan vegye be, folyadékot nyugodtan fogyaszthat. Hasi MR-vizsgálat esetén az azt megelőző 4-6 órában kérjük, ne fogyasszon semmilyen ételt, kávét, cukrozott és szénsavas üdítőt! A kontrasztanyagos vizsgálatot megelőző 2-3 órában lehetőleg ne fogyasszon nehéz ételt! Igény szerint könnyű étel, például keksz vagy cukorka fogyasztható.

Szív MR-vizsgálatok esetén a szív CT-vizsgálatokkal ellentétben nem szükséges a szívfrekvencia (pulzusszám) csökkentése. Amennyiben Ön terheléses szív MR-vizsgálatra érkezik, az előkészítéssel kapcsolatos pontos információkról érdeklődjön kezelőorvosánál vagy intézményünkben a fent megadott előjegyzési telefonszámon! Adenozin-terheléses szív MR- vizsgálatok esetén, a vizsgálatot megelőző 12 órában a koffein- és teofilin-tartalmú italok és ételek fogyasztása nem megengedett (kávé, tea, kóla, csokoládé, energiaital, kakaó stb.)!

 

Mi is az a kontrasztanyag? Járhat-e bármilyen veszéllyel az adása?

A kontrasztanyag egy olyan speciális vegyület, melyet egy felületes vénán keresztül juttatunk a páciens szervezetébe. Segítségével könnyebben láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás jellegéről, helyzetéről, annak kiterjedéséről. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli úgynevezett natív vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyag felhasználásával végezhetők el. A szükséges vizsgálat jellegét minden esetben kezelőorvosa, és a vizsgálatot végző orvosa határozza meg.

Ha a vizsgálathoz intravénás kontrasztanyag adása válik szükségessé, ez a legtöbb esetben a beadáskor érdemi érezhető hatással nincs (hidegség érzés, fémes szájíz ritkán hányinger, hányás előfordulhat). Az MR-ben használt kontrasztanyag speciális gadolíniumalapú, nem tartalmaz jódot, teljesen más, mint a röntgen-vizsgálatoknál és a CT-vizsgálatnál használt kontrasztanyagok. Adásakor nagyon ritkán lép fel allergiás reakció, ennek kezelésére a szakképzett vizsgálószemélyzet teljes mértékben felkészült. Ez leggyakrabban enyhe bőrkiütés, viszketés formájában jelentkezik, és rövid idő alatt elmúlik. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy erősebb rosszullét, típusos allergiás tünetek (pl. nehézlégzés, nyelv-/ajakduzzanat, intenzív viszkető érzés) jelentkeznek. Kérjük, ilyen esetben azonnal értesítse a vizsgálatot végző személyzetet! Amennyiben korábban MR-vizsgálat során kontrasztanyag adását követően allergiás reakciót észlelt, azt mindenképpen jelezze beutaló kezelőorvosának, valamint a vizsgálatot végző személyzetnek!

A kontrasztanyag a vizelettel kb. egy nap alatt kiürül a szervezetből. Mivel a kontrasztanyag vesén keresztül választódik ki, ezért csak megfelelő vesefunkció esetén alkalmazható, így kérjük ha MR-vizsgálatra érkezik, minden esetben hozzon magával 1 hónapnál nem régebbi, vesefunkciós értékeket is tartalmazó laborvizsgálati eredményt! Kontrasztanyag adásának hozzájárulásáról Önnek a vizsgálat előtt írásban nyilatkoznia kell.

 

Van-e az MR-vizsgálatnak bármilyen kockázata?

Az MR-vizsgálatnak ismert káros hatása nincs, fájdalommal nem jár. Kontrasztanyag adása esetén a műanyag kanül behelyezéséhez egy vérvételhez hasonló szúrásra van szükség. A CT- és röntgen-vizsgálatokkal szemben itt semmilyen káros sugárzás nem éri a pácienst. A vizsgálat során egyes páciensekben bezártságérzést kelthet a szűk tér, feszültséget okozhatnak a kattogó, hangos gépzajok.

Az MR-vizsgálat minden esetben erős mágneses térben történik. A fémtárgyak a mágneses térben elmozdulhatnak, felforrósodhatnak, működésük károsodhat, vagy elmozdulásukkal a pácienst vagy a berendezést károsíthatják. Ha egy korábbi műtét során az ön szervezetébe beültettek bármilyen fémtartalmú anyagot (ortopédiai fémanyag, implantátum, protézis, fémháló, stent, klip stb.), kerülhetett a szervezetébe fémet tartalmazó idegentest (pl. lövedék, szilánk) esetleg inzulinpumpával, vagy szívritmus szabályozóval él, kérjük, feltétlenül jelezze a vizsgálatot végző személynek! Minden esetben hozza magával az ezzel kapcsolatos orvosi dokumentációt, valamint ha rendelkezésére áll, a készülék leírását, annak MR-vizsgálatra való alkalmasságáról szóló hitelesített, írásbeli igazolást! A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, amelyek mágnesezhetők, az implantátum vagy inzulinpumpa MR-biztonságosságának megítélése a kezelőorvos és vizsgálatot végző orvos feladata. Utóbbi esetében általában elegendő, ha a vizsgálat idejére átmenetileg leválasztja a pumpát, a távadót és a glükózszenzort, mielőtt belépne abba a terembe, ahol a vizsgálatot végzik.

A vizsgálat gyermekek, kismamák esetében, a terhesség első trimeszterét követően pedig indokolt esetben várandósoknál is alkalmazható, ismételhető. Ha csecsemőt szoptat, a szoptatást sem a vizsgálat előtt, sem a vizsgálatot követően nem kell felfüggesztenie.

 

Szívritmus-szabályozóval (pacemakerrel) élő betegnél elvégezhető-e a vizsgálat?

Ha Ön szívritmus-szabályozóval (pacemakerrel, ICD-vel) él, kérjük, feltétlenül jelezze ezt az MR vizsgálatot indikáló kezelőorvosának és a vizsgálatot végző orvosnak is! Azoknál a betegeknél, akiknél szívritmus-szabályozót ültettek be, az MRI-berendezésnél használt mágneses mezők károsíthatják az eszköz működését, veszélyeztethetik a beteg biztonságát. A hazánkban 2010 után beültetett készülékek túlnyomó része speciális beállításokat követően MR-ben is biztonsággal vizsgálható, azonban ennek pontos megítélése a kardiológus-kezelőorvosának feladata. Intézetünkben az ilyen betegek számára kardiológus-szakorvos biztosított, aki a vizsgálatot megelőzően a készüléket megfelelő üzemmódba állítja, majd a vizsgálatot követően az eredeti üzemmódot visszaállítja, így a vizsgálat legtöbb esetben biztonsággal elvégezhető.

Visszatérő probléma a szívritmus-szabályozóval (pacemaker vagy ICD) élő betegek mozgásszervi MR-vizsgálata. Korábban ilyen vizsgálatot intézetünk szív-érrendszeri főprofilja miatt nem végeztünk, 2019 óta azonban külső szakértő alkalmazásával erre is van lehetőségünk.

 

Hogyan jelentkezhetek be MR-vizsgálatra?

A NEAK által finanszírozott MR-vizsgálat elvégzéséhez minden esetben szakorvos által kiállított, szabályos beutalóra van szükség. A beutaló birtokában a fent megadott telefonszámon kérhet időpontot a vizsgálat elvégzéséhez. Háziorvos által kiállított beutaló esetén nem áll módunkban elvégezni az MR-vizsgálatot.

Ha Ön szívritmus-szabályozóval él, az MR-vizsgálat elvégzésének feltétele az előzetes szakorvosi konzultáció. Ilyen esetben kizárólag a kezelőorvos kérhet MR időpontot. Kérjük ezen esetben is a 06-1/458-68-78-as előjegyzési telefonszámot hívják, kolléganőnk tájékoztatást tud adni.

 

Mikor kapom meg a leletemet?

A felvételeket kollégáink 10 munkanapon belül elemzik ki, ezt követően feltöltik az EESZT felületre, ahol Ön is meg tudja tekinteni. Továbbá az Ön által megadott e-mail címre e-mail-t is kap tőlünk, melyben szintén megtalálható a lelet. A lelet végén található információk (azonosító, belépési kód) segítségével online felületen (leletek.semmelweis.hu) megtekinthető az elkészült képanyag. Ezen a felületen 60 napig érhető el a fájlok. 

Internettel nem rendelkező betegeinknek szükség esetén a leletet és a képanyagot tartalmazó CD-t külön kérésre tudjuk biztosítani. Ilyen esetben a lelet és a CD a betegfelvételi pultban csak előzetes megbeszélés alapján vehető át. Vidéken élő páciensek számára lehetőség van az eredmény postázására is, ebben az esetben azonban hosszabb várakozási idővel kell számolni.

A leletekkel kapcsolatban a lelet@semmelweis.hu e-mailre írhatnak vagy a +36 1/458 68 63-as telefonszámot hívhatják. 

Rövidített határidejű leletkiadás csak abban az esetben lehetséges, ha azt a vizsgáló orvossal egyeztették.