CERAB MUNKACSOPORT

Kutatásvezető: dr. Szeberin Zoltán
Résztvevők: dr. Hidi László, dr. Lengyel Balázs

Az alsó végtagok vérellátását biztosító hasi-medencei verőerek (aorto-iliacalis artériák) szűkületei vagy elzáródásai az 50 év feletti lakosság körében gyakran előforduló elváltozások, amelyek az alsó végtagi érszűkületre jellemző panaszok széles skáláját idézhetik elő a csökkent járástávolságtól az amputációs veszélyt jelentő, súlyos vérellátási zavarig.

Hosszú évtizedeken át az ezen a szakaszon létrejött szűkületek és elzáródások kezelése nyitott műtéti technikával történt. Napjainkban rövid szakaszú elváltozások esetén egyre gyakrabban alkalmazunk endovaszkuláris, vagyis katéteres úton történő értágítást. A hosszú szakaszt érintő aorto-iliacalis szűkületek/elzáródások invazív kezelését a legtöbb esetben továbbra is a nyitott műtéti megoldások jelentik. A tradicionális beavatkozások jó hosszútávú eredményt adnak, azonban nagy megterhelést jelentenek a sokszor súlyos társbetegségekkel rendelkező, idős betegek számára, mely miatt a műtéttel járó szövődmények előfordulása is magasabb.

Mintegy 10 éve egy új technika jelent meg: az aorto-iliacalis érszakasz fedett stentekkel történő tágítása/megnyitása (CERAB – covered endovascular reconstruction of aortic bifurcation), mely ideális megoldás lehet a trombotikus elváltozással vagy nagyobb rizikóval rendelkező betegek minimál-invazív kezelésére.  Már számos tudományos közlemény bizonyította a CERAB-technika nyitott műtéti kezeléshez hasonló rövidtávú eredményei mellett a beavatkozással járó szövődmények alacsony előfordulását.

Munkacsoportunk az aorto-iliacalis szakasz modern, minimál-invazív kezelési lehetőségeivel és ezek rövid-, közép- és hosszútávú eredményeinek elemzésével foglalkozik.