Korai posztoperatív kezelés: 

A műtétet követően minden betegünk az intenzív osztályra érkezik. Az intenzív osztályos kezelés ideje a műtét komplexitásától és a műtét utáni állapottól függ. Szívsebészeti osztályos kezelésünk idejét szintén a műtét összetettsége és betegeink állapota határozza meg. Átlagosan a műtétet követő 3.-5. napon végezzük el az ellenőrző vizsgálatokat (szívultrahang, mellkasröntgen, laborvizsgálat, EKG). Ezen vizsgálatok eredménye és az általános állapot függvényében 6-7 nappal a beavatkozást követően műtét utáni rehabilitációra engedjünk betegeinket. A rehabilitáció vidéki és budapesti intézetekben lehetséges, az utókezelés helyszínét betegeink az operáló szívsebésszel közösen döntik el. A rehabilitációra történő hely igénylését és a betegszállítást adminisztrátoraink készítik elő. A zárójelentés kiadása a távozás napján 11 órakor történik. 

Késői posztoperatív kezelés: 

A mellkasi seb kötözése a műtéttől számított két hétig szükséges. Eddig a sebet víz nem érheti. Ezt követően a sebet kötözni nem kell, folyó vízzel zuhanyoztatható. Sebgyógyulási zavar esetén (váladékozás, gyulladás) az operáló sebészt haladéktalanul értesíteni kell. A szegycsont teljes gyógyulásának ideje 2 hónap, maximális fizikai megterhelés ezután lehetséges. Rehabilitációt követően a két hónap letelte előtt könnyű fizikai igénybevétel (például séta) a fizikai terhelhetőségnek megfelelően lehetséges, sőt minél aktívabb mobilizáció javasolt, azonban a felső testfél, a karok terhelését, a karokkal való támaszkodást, illetve a hajolgatást kerülni kell. 

Szívsebészeti kontroll vizsgálat a műtétet követően 2-3 hónappal szükséges, melyre kérjük a zárójelentésen mellékelt telefonszámon foglaljanak időpontot. A kontroll vizsgálatra az utókezelésen kapott zárójelentést hozzák magukkal. Ezt követően a további szívsebészeti kontroll vizsgálatok időpontját a szívsebész határozza meg, illetve dönti arról is, ha a későbbiekben ismételt szívsebészeti kontroll már nem szükséges. A szívműtétet követően kardiológiai gondozásba vétel és rendszeres, a kardiológus által meghatározott gyakoriságú kardiológiai vizsgálat javasolt.

Vezetői engedély meghosszabbításához, valamint munkaalkalmasság elbírálásához kardiológiai szakvélemény szükséges.