A szívtranszplantáció egy bonyolult szívsebészeti beavatkozás, melyet nagy tapasztalattal rendelkező szívsebész team végez. A szívtranszplantációs riadó során párhuzamosan két team kezd dolgozni. A csapat egyik fele elindul a szervdonáció helyére, ami Eurotransplant donáció esetén akár Németországban is lehet, ők a donor, vagy szervkivevő team. A csapat másik fele elkezdi a klinikánkra érkező, szívtranszplantációra váró recipiens előkészítését, ők a recipiens, vagy beültető team.

A kiértesített beteg klinikánkra való beérkezését követő szokásos orvosi felvétel és néhány rutin vizsgálat, mint friss labor, mellkas röntgen elvégzése után megkezdődik a műtéti előkészítés. Természetesen a két csapat párhuzamos munkáját folyamatosan összehangoljuk úgy, hogy figyelembe vesszük a szervkivételhez és a szerv klinikánkra szállításához szükséges időt. A beültetésre váró, recipiens beteg műtőbe kerülése ennek megfelelően általában a donor team visszaérkezése előtt 2 órával történik. Körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beteget az új szív fogadására előkészítsük. Természetesen ez alatt az idő alatt is felmerülhetnek olyan problémák, melyek alapján a donor team úgy ítéli meg, hogy az adott szerv transzplantációra nem alkalmas. Ilyenkor a transzplantációs riadó folyamatát meg kell szakítanunk és végül a beteget hazabocsátjuk.
Ez természetesen betegként, hozzátartozóként lelkileg megterhelő lehet, ám ez garantálja, hogy a transzplantációra váró beteg a lehető legjobb és legbiztonságosabb kezelésben részesüljön.
A műtéti előkészítés és az altatás folyamán perifériás és centrális vénás és artériás kanülöket vezetünk a könyök és a nyak vénáiba és a csukló artériájába, majd a beteg elaltatását követően egy puha csövet a légcsőbe, amit az altatógéphez kapcsolunk. Ezen a csövön keresztül végezzük a lélegeztetést a műtét alatt és után. A szívsebész csapat ezután műtéti izolálást követően megnyitja a beteg mellkasát és kanülök segítségével a vérkeringést összeköti a szív-tüdő motorral, amely biztosítja a véráramlást és a test oxigéndús vérrel való ellátását a műtét időtartama alatt.
Mindeközben, párhuzamosan zajlik a donor szív elbírálása. Amennyiben a szív megfelelőnek bizonyul, a kiemelést követő 4-5 órán belül beültetésre kell kerülnie. Természetesen mindkét team azon dolgozik, hogy ez a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen. Ezért is van időnként szükség a légi úton, helikopterrel vagy repülőgéppel való szállításra. Azt az időtartamot, ami a szervkivétel és az új szív beültetése és újraindítása között telik el, iszkémiás időnek nevezzük. Természetesen a recipiens szívét nem vesszük ki addig, amíg a donor szív meg nem érkezik a kórházba. A donor csapat visszaérkezésekor veszi kezdetét a szívműtét azon része, ami a szív beültetését jelenti. Ennek során a beteg szívet kiemeljük, majd a donor szívet pontosan a régi helyére varrjuk vissza. A test és az új szív ereinek összekapcsolásával a vérkeringés helyreáll, az új szív elindul és fokozatosan átveszi a szerepet a szívmotortól. A motort fokozatosan leállítjuk és a kanülöket eltávolítjuk. Néhány mellkasi szívó drain hátrahagyásával, melyeket később az intenzív osztályon távolítunk el, rövidesen bezárjuk a mellkast és a beteget az intenzív osztályra szállítjuk. A teljes műtét általában 4-6 órát tart.