Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 68.
Osztályvezető: Prof. Dr. Gellér László egyetemi tanár
Főnővér: Simay Katalin

Az Egynapos Kardiológiai Osztály Városmajor utcai épületünk földszintjén helyezkedik el, ahol a rövid kórházi tartózkodással járó beavatkozásokat követően kezeljük a betegeket. Ilyen lehet pl. a szívritmus szabályozó (pacemaker) beültetés, az elektrofiziológiai vizsgálat, a tágítás nélküli koszorúérfestés. Emellett azonban ezen az osztályon folyik hagyományos kardiológiai fekvőbeteg ellátás is. Ezen az osztályunkon kiemelkedően nagy a napi betegforgalom. 

Cím: 1122 Budapest, Gaál József utca 9-11.
Osztályvezető: Prof. Dr. Becker Dávid egyetemi docens
Főnővér: Törökné Kádár Judit

A Klinika alapvető kardiológiai betegellátó osztálya. 35 ágyának részét képezi a Kardiológiai Szakspecifikus Intenzív Osztály, ahova a friss infarktussal érkező betegeket, valamint Klinikánk minden súlyos állapotú betegét felvesszük. Főként sürgősséggel felvett, gyakran súlyos állapotú betegek kezelésére és megfigyelésére szolgál.

A Kardiológiai Szakspecifikus Intenzív Osztály minden ágya (10 ágy) központi és ágy melletti monitorral felszerelt, lélegeztetőgép és IABP alkalmazására megfelelő helyet és infrastruktúrát biztosít. A tartósan fekvő betegek részére minden ágy antidecubitus matraccal ellátott. Rendelkezik az osztály egy egyágyas intenzív ellátásra és elkülönítésre is alkalmas betegszobával.

Az Invazív Kardiológiai Osztály többi ágyán elsősorban különféle katéteres beavatkozásokat követő megfigyelés és gyógyszerbeállítás történik. Emellett ezen az ambuláns betegfelvételi helységben történik a vérvétel, az EKG készítés, valamint a betegek orvosi kikérdezése és kivizsgálása.

Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 68.
Részlegvezető: Prof. Dr. Merkely Béla egyetemi tanár
Főnővér: László Judit

A Klinika 8 ágyas interdiszciplináris szakspecifikus intenzív osztálya, ahol a kardiológus, a szívsebész és az intenzív terápiás szakmák együttműködésével végezzük szívtranszplantált, illetve keringéstámogató eszközös kezelésben részesülő betegeink perioperatív ellátását. A részleg kiemelkedő szerepének tudható be Klinikánk sikeres szívtranszplantációs és műszív programja, melynek eredménye az évi 45-50 szívtranszplantáció, a 50-55 ideiglenes keringéstámogató eszközös kezelés (ECMO, LVAD és BIVAD), illetve a 10-15 végleges műszív beültetés.

Szívelégtelenség és Kardiológiai Ambulanciák

Cím: 1122 Budapest, Határőr út 18. és Gaál József utca 9-11.
Ambulanciavezető: Dr. Bárczi György egyetemi tanársegéd
Ambulanciavezető asszisztens: Nagy Anikó

Járóbeteg ambulanciánkon előzetes időpont egyeztetést követően, beutalóval fogadjuk betegeinket. A hagyományos kardiológiai vizsgálómódszerek (kerékpár- és futószalagos terhelés, szívultrahang) mellett szakambulanciát működtetünk pacemakerrel élő betegek és szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is. A terheléses vizsgálatok és a szívultrahang vizsgálatok egyrészt a Cardiovascularis Centrum, másrészt a Képalkotó Diagnosztikai Részleg épületében zajlanak.

A kardiogenetikai ambulancia a genetikailag meghatározott kardiológiai betegégek diagnosztikájával és a hozzá kapcsolódó genetikai tanácsadás biztosításával foglalkozik. Az ambulancián való megjelenés előtt érdemes átgondolni a családi anamnesist és amennyiben lehetséges elhozni a vonatkozó orvosi dokumentációt.

Az ambulancia lefedi a kardiogenetikai betegségek teljes spektrumát. A fő profilok az örökletes szívizombetegégek (pl. hypertrophiás cardiomyopathia, dilatatív cardiomyopathia, ARVC), örökletes ritmuszavarok (pl. Brugada-szindróma, hosszú QT-szindróma, CPVT), az örökletes aorta betegségek (pl. Marfan-szindróma, Loeys-Dietz-szindróma), illetve a hirtelen szívhalál esetek genetikailag meghatározott csoportja.

Az első megjelenés során biztosított genetikai tanácsadást tipikus esetben kardiogenetikai vizsgálat követi. Ennek az eredménye alapján tudunk a legpontosabban nyilatkozni a fennálló betegség természetéről, a várható öröklődésről, potenciálisan veszélyeztetett családtagokról.

A kardiogenetikai betegség által veszélyeztetett családtagok számára az érintett esetében megtalált pozitív genetikai eredmény esetén tudunk genetikai vizsgálati lehetőséget biztosítani. Így a kardiogenetikai eredménynek prevenciós jelentősége is lehet, mivel a legtöbb kardiogenetikai betegség esetén tudunk fokozott orvosi követést, életmódbeli, gyógyszeres vagy akár műtéti megelőző vagy terápiás lehetőségeket kínálni.