A műtéti előkészítés két részre osztható: műtét előtti kivizsgálás (góckutatás) és a kórházi előkészítés. 

A műtét előtti szívsebészeti konzultáció során szívsebészeink felállítják a műtéti tervet Ezt követően egy részletes, társszakmák általi kivizsgálás szükséges, melyet góckutatásnak nevezünk, aminek szerepe, hogy a műtét előtt az esetlegesen lappangó, gyulladásos gócok felismerésre és kezelésre kerüljenek. Ezen kívül a szervezet általános állapotát, egyéb szervi funkcióját is megvizsgáljuk, melyek a biztonságos szívműtét végzéséhez elengedhetetlenek. 

Műtét előtti kivizsgálás általában tartalmazza: 

  • koszorúér festés, 
  • nyaki verőér ultrahang (Doppler) vizsgálat,
  • hasi ultrahang vizsgálat,
  • légzésfunkciós vizsgálat pulmonológiai konzíliummal,
  • fogászati vizsgálat,
  • fül-orr-gégészeti vizsgálat (garat és orrváladék tenyésztéssel),
  • urológiai vizsgálat (vizelet tenyésztéssel),
  • hölgy betegek esetén nőgyógyászati vizsgálat.

A műtét előtt ezeken kívül vércsoport vizsgálat elvégzése is szükséges, valamint amennyiben korábbi vagy a szívsebészeti megbeszélés időpontjában is meglévő társbetegség miatt azt a szívsebész indokoltnak tartja, még egyéb vizsgálatot is kérhet (ilyen lehet például egy pajzsmirigy beteg esetén az endokrinológiai vizsgálat).

A gócvizsgálatokat és az esetlegesen elrendelt egyéb vizsgálatokat követően a szívsebész még altatóorvosi vizsgálatra is küldheti a betegeket.    

A fenti vizsgálatok elkészülése után jelentkezni szükséges az operáló szívsebésznél a vizsgálatok eredményeinek áttekintése és műtéti előjegyzésbe vétel céljából. 

Mivel a betegek állapota és tüneteik súlyossága különböző, ezért a szívsebészeti ambulanciára később érkező beteg is kerülhet azonnal előre a várólistán, ezzel a már várólistán lévő betegek hátrébb kerülhetnek. Emiatt még az utolsó szívsebészeti konzultáció alkalmával sem lehetséges pontos műtéti időpontot adni.

A kórházi befekvés során minden esetben készül szívultrahang, mellkasröntgen, laborvizsgálat és EKG. A laborvizsgálat miatt kérjük éhgyomorra érkezzenek. A kórházi befekvéshez egy hétre elegendő tisztálkodó felszerelést és háló ruhát hozzanak magukkal, értékeiket zárható szekrényben helyezzük el. Az előzetesen megbeszélt váralvadásgátló és vércukorra ható gyógyszereket kérjük elhagyni, vagy módosítani a szükséges időpontban. A műtét előtti napon enni- és innivalót fogyasztani éjfélig lehet. Műtét előtt éhgyomri állapot szükséges, mely a biztonságos altatáshoz elengedhetetlen. A műtét reggelén a szokásostól eltérő gyógyszerek szükségesek, melyek egyénre szabottan kerülnek kiírásra. Az előzetesen a betegek által megjelölt hozzátartozók részére a műtétet követően az operáló szívsebész, valamint az intenzív osztályos tartózkodás során az intenzív osztályos kollégák, a szívsebészeti osztályos kezelés alatt az operáló szívsebész, illetve osztályos orvosaink adnak felvilágosítást a betegek állapotáról.