Az aloldalakon kifejtett témakörök mellett összeszedtük a legfontosabb információkat tömör azonnal áttekinthető formában is

A szívtranszplantációról

Azok a betegek profitálhatnak a legtöbbet a szívtranszplantációból, akiknek szíve olyan állapotban van, amelyen más kezelés már nem javíthat és összességében elég élettani, illetve mentális tartalékkal rendelkeznek az igen megterhelő műtéthez, a műtét utáni korai időszakhoz, valamint az új életmóddal járó változtatásokhoz. A transzplantáció feltétele, hogy a jelölt mentes legyen az olyan káros szenvedélyektől, mint a dohányzás, alkohol- vagy drogfogyasztás.

Várólista és várakozási idő

A várólistára való felhelyezést követően a riadó bármelyik napon vagy napszakban megtörténhet, ezért már a listára helyezést követő napokban érdemes beszerezni és összerakni az „úti csomagot”. A csomagba a következő dolgok kerüljenek:

 1. bontatlan csomagolású fogkefe, fogkrém
 2. borotva (egyszer használatos)
 3. új papucs zacskóban (könnyen lemosható, nem csúszós talpú)
 4. új vagy kimosott, magas hőfokon kivasalt pizsama vagy hálóing (lehetőleg elől gombos) bezacskózva.

Műtéti felkészítés

A szívtranszplantációba való beleegyezés az élet nagy döntései közé tartozik, melyet nem lehet meghozni anélkül, hogy a transzplantáció előtt álló személy és családja ne mérlegelné alaposan. Ennek a döntésnek a következményeivel nekik kell együtt élniük és vállalni a felelősséget.

Transzplantációs riadó

A transzplantációs riadó bármikor – bármelyik napon vagy napszakban – megtörténhet, sőt a riadók többsége késő este, éjszaka történik. Kiemelten fontos ezért, hogy a transzplantációra váró személy, a transzplantációs koordinátornak megadott érvényes telefonszámhoz tartozó telefont mindig hordja magánál, az ismeretlen számokat is vegye fel és hívja vissza!

A szívtranszplantáció menete

A transzplantáció előkészítése alatt is felmerülhetnek olyan problémák, melyek alapján a donor team úgy ítéli meg, hogy az adott szerv transzplantációra nem alkalmas. Ilyenkor a transzplantációs riadó folyamatát meg kell szakítanunk és végül a beteget hazabocsátjuk. Ez természetesen betegként, hozzátartozóként lelkileg megterhelő lehet, ám ez garantálja, hogy a transzplantációra váró beteg a lehető legjobb és legbiztonságosabb kezelésben részesüljön.

Műtét utáni közvetlen posztiperatív időszak

Az intenzív osztályos kezelés, megközelítőleg egy hét, melynek során megtörténik a szívtranszplantációra specifikus gyógyszerek (úgynevezett immunszupresszív gyógyszerek) beállítása és a transzplantált mobilizálása szakképzett gyógytornászok segítségével.

Gyógyszerek

A szívtranszplantáltakra szigorú gyógyszerszedési szabályok vonatkoznak, melyek betartása elengedhetetlen. Ezek a szabályok a következők.

 • idő: a transzplantált minden nap ugyanabban az időben vegye be gyógyszereit!
 • adag: ha véletlenül nagyobb adagot vett be gyógyszeréből, azonnal konzultáljon az orvosával! Ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét, azonnal pótolja, amint eszébe jutott, kivéve, ha a következő adagot már öt órán belül be kellene vennie! saját döntése alapján soha ne csökkentse, vagy hagyja abba gyógyszereinek szedését, még akkor sem, ha jobban érzi magát! Mindig ellenőrizze, hogy elegendő gyógyszere legyen hétvégére és az ünnepnapokra, ha megváltozott a dózis, nézze meg, hogy van-e elegendő gyógyszere az emelt dózisok biztosítására!
 • egyéb: ne adjon másnak a gyógyszeréből! A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne vegyen be a gyógyszerből, fel nem használt gyógyszerét ne dobja ki, hanem juttassa vissza a gyógyszertárba! Orvosa tudta és beleegyezése nélkül ne szedjen semmiféle vény nélkül kapható gyógyszert! Ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztal, értesítse orvosát! Gyógyszereit száraz, hűvös helyen, fénytől védve, gyermekek elől elzárva tárolja!

Infekció

Néhány egyszerű szabály betartásával a transzplantált személy és családja képes csökkenteni a fertőzések megjelenésének valószínűségét, ezek a következők:

 • A transzplantált pihenjen eleget, táplálkozzon egészségesen, étrendje legyen kiegyensúlyozott!
 • Mozogjon rendszeresen, tartsa súlyát elfogadható határon belül!
 • Kerülje a zsúfolt helyeket az influenzás időszakban!
 • Rutinszerűen mosson kezet a tevékenységek előtt és után!
 • Viseljen kesztyűt, ha kertészkedik, vagy más, földdel kapcsolatos munkát végez!
 • Ne dohányozzon!
 • Kerülje a falbontással járó területeket, építkezéseket!

Biopszia

A transzplantációt követő első évben csökkenő időközönként, de mintegy 12-14 alkalommal történik biopszia, amely egy napos kórházi bentfekvéssel jár.

Rejekció

A rejekciónak több fokozata van, melyek a következők:

 • Grade 0 (nincs rejekció)
 • Grade 1 (enyhe)
 • Grade 2 (közepes)
 • Grade 3 (súlyos)

Az enyhébb rejekció általában tünetmentes súlyosabb esetben azonban a következő panaszok jelenhetnek meg: légvétel lerövidülése, zihálás, hőemelkedés/láz, súlygyarapodás vízvisszatartás miatt (vizesedés), megszokottnál kevesebb mennyiségű vizelet ürítése, kimerültség, nyugtalanság, feszültség, pulzusemelkedés, vérnyomás emelkedés/csökkenés.

Higiénia

A megfelelő higiéniai szabályok betartása a transzplantált személynél elengedhetetlenül fontos! A következőket kell mindenképpen betartania:

Tisztálkodjon rendszeresen és alaposan (különösen fontos az intim higiénia), a zuhanyzást részesítse inkább előnyben, mint a kádban való fürdést! Mosakodáshoz használjon folyékony szappant (a hagyományos szappant lehetőleg kerülje el)!
Minden tevékenység előtt és után mosson kezet, körömkefével alaposan tisztítsa meg körmeit!

Hazamenetel és steril szoba

A transzplantáltak otthonukba bocsátása előtt a családnak egy „tiszta vagy steril szobát” érdemes kialakítani, melynek feltételei a következők:

 1. a szoba friss festése – ha van rá mód – mosható festékkel.
 2. parketta, laminált parketta lerakása, amennyiben ez nem megoldható gyakori porszívózás és a szőnyeg nedves ruhás áttörlése javasolt. Ajánlott a transzplantált szobáját minden másnap felmosni vagy kiporszívózni.
 3. célszerű a redőny, illetve reluxa alkalmazása vagy a függönyök kéthetente történő mosása.
 4. a szobában minden szükséges tárgy bent lehet, azonban praktikus az apróbb, „porfogó” tárgyakat kivinni a könnyebb portalanítás miatt, melyet minden másnap érdemes elvégezni.
 5. a transzplantált szobájában növény tartására van mód, de lehetőleg nagy levelű legyen, amit könnyű portalanítani. Fontos azonban, hogy a szobában háziállat ne tartózkodjon!

 

Egészségmegőrzés

A transzplantáltak számára rendkívül fontos a testhőmérséklet rendszeres ellenőrzése. Amennyiben a beteg lázat, hidegrázást, vagy fájdalmat tapasztal vagy testhőmérséklete egy alkalommal 38ºC-nál magasabb vagy egy teljes napon át 37,5ºC-nál magasabb, azonnal fel kell keresni a kezelőorvost, vagy a transzplantációs munkacsoportot!

Testmozgás

A transzplantáltak számára nagyon fontos a rendszeres testmozgás, azonban a terhelés mértékét lassan kell emelni, ezáltal a mozgás pozitív hatásai teljes mértékben érvényesülnek majd anélkül, hogy a testi épséget veszélyeztetné. Műtét után 3-4 hónapig kerülni kell a hasizmokat igénybe vevő testmozgást a hasfali sérv kialakulásának megelőzése érdekében,ezért az állóképesség javítására és az általános izomtónus javításár a kerékpározás és a gyaloglás ajánlott.

Táplálkozás

A transzplantáltnak otthonába bocsátását követően fokozottan ügyelnie kell az étrendjére! A táplálékkal elfogyasztott baktériumok, gombák, szennyeződések különböző fertőzések kialakulásának forrásai lehetnek, melynek lehető legteljesebb kiküszöbölése a cél. Ezért csak otthon, a lehető legtisztább feltételek között elkészített ételeket fogyasztása, az éttermek és kifőzdéket kerülése ajánlott.