A vizsgálat menete

A vizsgálat során az alkar, a comb, ritkábban a könyök verőerén keresztül szívkatétert (egy vékony, hajlékony, speciális műanyagból készült csövet) vezetünk fel a koszorúerekhez, majd a koszorúerekbe kontrasztanyagot fecskendezve „megfestjük” a koszorúereket. A beadott anyag természetesen nem „festék”, hanem a röntgensugarat visszaverő, át nem eresztő folyadék. A befecskendezés során folyamatosan röntgenfelvételt készítünk, és az így keletkezett filmet számítógépes technika segítségével digitális formában rögzítjük.

 A vizsgálat segítségével kirajzolódnak a koszorúerek körvonalai, így pontos képet nyerhetünk az esetleges szűkületekről, elzáródásokról.  A vizsgálat során ezen kívül – ha szükséges – megvizsgáljuk a nagy ereket, illetve a szív üregeit is. Ilyenkor több kontrasztanyagot kell befecskendezni, ezt pár másodpercig tartó melegségérzés kísérheti.

Amennyiben a katéteres beavatkozás segítségével a talált koszorúérszűkületet meg lehet tágítani, a tágítást el is végezzük. A „tágítás” során az esetek legnagyobb részében egy hálós szerkezetű rövid fémcsövecskét, úgynevezett stentet is beültetünk.

A vizsgálat befejezését követően az érbe helyezett rövid csövet (melyen át a katétert felvezettük) eltávolítjuk. Ha koszorúsértágításra nem volt szükség és csak érfestés történt, 4-6 órányi megfigyelést követően a szúrás helyére felhelyezett nyomókötést eltávolítjuk és a beteg otthonába távozhat. Abban az esetben, ha értágítás is történt egy éjszakányi bentfekvéssel kell számolni. Egyes esetekben (jellemzően ha a vizsgálat csak a combverőéren keresztül volt lehetséges) koszorúértágítás hiányában is egy éjszaka bentfekvés szükséges.

A vizsgálat kevés kellemetlenséggel jár, kis fájdalmat csak a vizsgálat elején, az ér megszúrásának érzéstelenítéséhez alkalmazott injekció szúrása (egyetlenegy szúrás) jelent.

A beavatkozás részleteiről a befekvésekor részletes tájékoztatót (és egyben a vizsgálatba beleegyező nyilatkozatot) fog kapni.

Mire figyeljen a vizsgálat előtt?

A beavatkozás előtti este nyugodtan étkezhet, és a vizsgálat reggelén is fogyaszthat könnyű reggelit. Bőven fogyasszon folyadékot, a vizsgálat napján is! A fentiek figyelembe vételével gyógyszereit vegye be.

Kontrasztanyag allergia: Amennyiben Önnek korábban bármilyen kontrasztanyaggal szemben allergiás reakciója alakult ki, kérjük a vizsgálatot megelőzően mindenképpen jelezze!

Bizonyos gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt fel kell függeszteni:

  • Vérhígító kezelés. Ha Ön ilyen jellegű gyógyszert szed, ezt a gyógyszer hatóanyagától függően a beavatkozás előtti napokban fel kell függeszteni, mert különben a fokozott vérzésveszély miatt a beavatkozást nem tudjuk elvégezni!
    • Syncumar, Marfarin: a beavatkozás előtt 3 nappal szükséges elhagyni
    • Xarelto, Lixiana, Pradaxa, Eliquis: a beavatkozás előtti 2 nappal vegye be utoljára
  • Metformin tartalmú gyógyszerek: A cukorbetegség kezeléséhez használt metformin tartalmú gyógyszerek szedését 48 órával a beavatkozás előtt abba kell hagyni. Ilyenek többek között a következő készítmények: Merckformin, Adimet, Meforal, Avandamet, Gluformin, Meglucon, Metfogamma, Metrivin, Xigduo, Synjardy. A gyógyszer esetleges helyettesítését szintén kezelőorvosával kell, hogy megbeszélje.
  • Inzulin: Amennyiben Ön Inzulinnal kezelt cukorbeteg, a vizsgálat reggelén nem, vagy csak csökkentett mennyiségű Inzulint kell, hogy kapjon. Ezt a kérdést is kezelőorvosával kell, hogy megbeszélje.