Általános információk a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb betegforgalmú sürgősségi központja. Klinikánkon a teljes kardiológiai profil (transthoracalis és transoesophagealis echocardiographia, Holter EKG, terheléles vizsgálat – ergometria, CT, szív-MR) mellett súlyponti feladat az invazív kardiológia minden ágának művelése. Kiemelt terület a heveny koszorúér szindróma (akut coronaria syndroma-ACS) szívkatéteres koszorúér-tágítás (percután coronaria intervenciója-PCI), valamint a hagyományos coronaria intervenció mellett speciális koszorúér beavatkozások végzése (pl. rotabláció).

A Klinika területén dohányzás csak a kijelölt helyen lehetséges!

Alkoholos italt fogyasztani, valamint alkoholos befolyásoltság alatt a Klinikán tartózkodni szigorúan tilos! 

A Klinika patinás épülete több mint egy évszázadnyi történelmet hordoz, tisztaságának, állagának és értékének megőrzése mindannyiunk közös kötelessége, rongálásért mindenki anyagi felelősséggel tartozik.

Tevékenységünk bemutatása

2003. január 1-től működő szervezett budapesti (és közép-magyarországi) akut infarctus sürgősségi koszorúér tágítással történő (un. primer PCI) ellátásban aktív részt vállalunk.

Munkanapokon napközben 8 és 18 óra között a regionális (Buda és Pest megye budai része, kivéve a Budai Irgalmas Kórház területét) ügyeletet látjuk el, emellett minden szerdán 18 és másnap reggel 8 illetve minden vasárnap reggel 8, és másnap reggel 8 óra között a teljes budapesti és közép-magyarországi régióból érkező 12 órás akut szívizom infarktusos betegek azonnali sürgősségi koszorúér tágítását végezzük.

Intézetünk másik kiemelt területe az elektrofiziológia; ritmuszavarok és szívelégtelenség nem-gyógyszeres kezelése, hagyományos és speciális pacemaker készülékek (ICD, biventricularis készülékek) nagyszámú beültetése, továbbá súlyos ritmuszavarok katéter-ablatioja.

Az elmúlt évek során kialakítottunk a szívelégtelenség járó- és fekvőbetegellátását is. Ez szervesen kapcsolódik a klinikánkon folyó szívtranszplantációs és műszívprogramhoz is.

Betegutak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a progresszív betegellátás egyik csúcsintézménye. Betegek a Kardiológiai Központba a következő módokon érkezhetnek:

  • Akut ellátást igénylő betegek a háziorvos, az ügyelet, a mentőszolgálat, illetve más kórházak orvosai által megállapított betegség esetén kerülhetnek felvételre.
  • Tervezett beavatkozásra más kórházak, illetve ambulanciánk által előjegyezve érkezhetnek a betegek.
  • Ambulanciánkon a háziorvosok által beutalt betegek vizsgálata, illetve intézetünkben korábban beavatkozáson átesett betegek kontrollálása történik, előjegyzés alapján.

Járóbeteg szakrendelések

Klinikánk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott járóbeteg szakrendeléseken fogadja az érvényes társadalombiztosítással rendelkező betegeket.
Az intézményünkben elérhető járóbeteg szakrendelések listáját az alábbi oldalon érheti el.

Házirendek