A beavatkozás menete

Az aorta billentyű szűkülete (aorta sztenózis) a leggyakoribb billentyűbetegség, és az idősödő társadalmakban egyre gyakoribb az előfordulása. A betegség egyetlen hatékony terápiája az aortabillentyű cseréje, azonban ez hagyományosan kizárólag egy jelentős megterhelést jelentő nyitott szívműtéttel volt lehetséges. A szívgyógyászat eszköztárának egyik áttörő újítása a katéteres aorta billentyű átültetés (transcatheter aortic valve implantation – TAVI): ezen beavatkozás lehetőséget nyújt olyan idős és/vagy számos társbetegséggel bíró páciensek aorta billentyű cseréjére, ahol a hagyományos nyitott szívműtét nem, vagy csak igen magas kockázattal lenne kivitelezhető.

Amennyiben Önnél súlyos fokú aorta billentyű szűkületet diagnosztizálnak, úgy kezelőorvosa referálhatja az esetet Intézetünkbe. Első körben egy ambuláns vizittel összekötött speciális szívultrahang vizsgálat történik, melyen Kollégáink felmérik, hogy a nyitott műtét vagy pedig a katéteres megoldás előnyösebb-e az Ön számára. Mindkét esetben számos egyéb vizsgálat elvégzése szükséges a műtét napjáig, melyekkel kapcsolatban részletesen tájékoztatjuk.

Maga a beavatkozás felületes altatásban történik, mely elégséges ahhoz, hogy a műtét érdemi fájdalommal ne járjon, azonban egy „hagyományos” műtéti altatásnál kevésbé terheli meg a szervezetet. A beültetés során a szervezet egy nagy verőerén (leggyakrabban a combverőéren) keresztül vezetjük fel a műbillentyűt tartalmazó katétert. Napjainkban ez jellemzően egy bőrön keresztüli szúrással kivitelezhető, alkalmanként azonban kisebb sebészi feltárásra is szükség lehet. Röntgensugár segítségével keressük fel az ideális pozíciót, majd kinyitva a műbillentyűt annak kerete az elmeszesedett, beszűkült billentyű helyén rögzül.

A műtétet követően Önnek legalább 4-5 nap bentfekvéssel kell számolnia, amikor is még szorosabban megfigyeljük, illetve beállítjuk a szükséges gyógyszeres kezelését. Ezt követően azonban ha a lehetőségek engedik otthonába, vagy igény esetén rehabilitációs kezelésre bocsájtjuk.

Mire figyeljen a beavatkozás előtt?

Önnek a beavatkozás előtti napon szükséges Intézetünkbe érkeznie, így a befekvés előtt nincsen semmilyen étkezési megkötés.

Bizonyos gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt fel kell függeszteni:

  • Vérhígító kezelés. Ha Ön ilyen jellegű gyógyszert szed, ezt a gyógyszer hatóanyagától függően a beavatkozás előtti napokban fel kell függeszteni, mert különben a fokozott vérzésveszély miatt a beavatkozást nem tudjuk elvégezni!
    • Syncumar, Marfarin: a beavatkozás előtt 3 nappal szükséges elhagyni
    • Xarelto, Lixiana, Pradaxa, Eliquis: a beavatkozás előtti 2 nappal vegye be utoljára