Általános tudnivalók

A műszív-, vagy tágabb értelemben mechanikus keringés támogatási program Profilunkon 2012 óta elérhető, országos centrumként legnagyobb gyakorisággal alkalmazzuk, kiemelt figyelmet szentelünk a megszerzett tapasztalat további kardiológiai és szívsebészeti centrumok felé történő átadásának.

A mechanikus keringéstámogatás valamennyi formája és eszköze elérhető Intézetünkben Alapvető funkciója az életet veszélyeztető keringési és/vagy légzési elégtelenség során a keringés és/vagy légzés teljes mértékű, vagy részleges támogatása, mellyel időt biztosít a pontos diagnózis és kezelési terv felállításához. Fontos megérteni, hogy a keringéstámogató eszközök alkalmazása nem az életveszélyes állapot közvetlen okát gyógyító eljárás, hanem biztosítja a szervezet alapvető életfunkcióihoz szükséges keringési és légzési feltételeket.

Keringéstámogatás alkalmazása indokolt lehet akut szívelégtelenség, (pl. akut szívizom infarktus, krónikus szívelégtelenség akut dekompenzációja, szívizom gyulladásos betegségei) súlyos fokú légzési elégtelenség, gyógyszerre nem reagáló krónikus szívelégtelenség, valamint szívműtétek során ún. posztkardiotómiás szindróma során.

Kezelési stratégiák 

Rövid távú kezelés: A rövidtávú keringéstámogatás akutan kialakuló, életveszélyes keringési és/vagy légzési elégtelenség, vagy szívműtét után az ún. posztkardiotómiás szindróma miatt lehet indokolt. Elsődleges eszköze az Extrakorporális-Membrán-Oxigenátor (ECMO), mely a szív-tüdő motor működési elvén alapul, alkalmazásával mind a szív, mind pedig a tüdő funkcióját részben, vagy egészben pótolhatjuk. Ezen kezelés során időt nyer a gyógyító team, hogy felállítsa a megfelelő diagnózist, valamint létrehozza a megfelelő kezelési tervet a kiváltó ok gyógyítására. A kezelés több irányba ágazhat:

  1. Az életveszélyes állapotot kiváltó ok stabilizálódásával az ECMO eltávolítható lehet, melyet további rehabilitáció követ.
  2. A megkezdett terápia mellett további időre van szükség a keringési rendszer stabilizálódásához, ebben az esetben az ún. közép távú keringéstámogató eszközök bevezetése történhet.
  3. A megkezdett terápia ellenére olyan súlyos többszervi elégtelenség alakul ki, mely az élettel összeegyeztethetetlen.

Középtávú kezelés: A középtávú keringéstámogatási eszközök átmeneti kezelést jelentenek a rövid- és hosszú távú eszközök között. Funkciójuk a keringés (szív) támogatása, nevük is innen ered: Ventricle Assist Device (VAD). Pozíciótól függően alkalmasak a két szívfél külön-külön segítésére, vagy mindkét szívfél feladatának pótlására. Felépítésükből és működésükből adódóan hosszabb távon alkalmazhatók, mint az ECMO. A kezelés több irányba ágazhat:

  1. A keringés stabilizálódásával a készülék eltávolítható lehet, melyet további rehabilitáció követ.
  2. A megkezdett terápia mellet a szív további regenerációja nem lehetséges, ebben az esetben a további lehetőség a szívátültetés, vagy hosszú távú keringéstámogató eszköz (műszív) beültetése.
  3. A megkezdett terápia ellenére olyan súlyos többszervi elégtelenség alakul ki, mely az élettel összeegyeztethetetlen.

Hosszú távú keringéstámogatás (“műszív” beültetés): A krónikus szívelégtelenség sebészeti terápiás lehetőségei a szívátültetés és a “műszív” beültetés. Amennyiben a szívátültetés valamely okból nem kivitelezhető, abban az esetben a hosszú távú keringéstámogatási eszköz beültetése terápiás modalitás lehet. A “műszív” a Ventricle Assist Device (VAD) eszközök csoportjába tartozik, a szív pumpafunkciójának pótlására alkalmas. A döntő különbség a rövid- és középtávú eszközökkel szemben, hogy műszív beültetésnél a “motor” a mellkason belül foglal helyet, így az ezzel élő beteg teljesen mobilissá válik. A műszív beültetés hosszú távon jelentős életszínvonal javulást hozhat a végstádiumú szívelégtelen betegek életében. Az optimális időben beültetett eszköz és a beültetés utáni eredményes orvos-beteg együttműködés megfelelő előkészítést jelenthet a jövőbeni szívátültetés sikeréhez.